Τοίχος χρωματιστός με οριζόντιες γραμμές και ρωγμές. Τα πρώτα τρία χρώματα από πάνω είναι στις αποχρώσεις του πορτοκαλί στη μέση υπάρχει μια λευκή γραμμή και τα τρία κάτω χρώματα είναι στις αποχρώσεις του ρόζ. (Χρώματα λεσβιακής σημαίας).

Με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε ότι το Λεσβιακό Φεμινιστικό Φεστιβάλ αναβάλλεται για το Νοέμβριο.

Φέτος ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να βρούμε έναν χώρο ανοιχτό, ασφαλή και κυρίως οικονομικά βιώσιμο να φιλοξενήσει το Λεσβιακό Φεμινιστικό Φεστιβάλ. Συναντήσαμε ατέρμονες δυσκολίες στην εύρεση διαθέσιμου χώρου που να είναι σε προσιτή τιμή. Προσεγγίσαμε διάφορους χώρους που δηλώναν φιλικά προσκείμενοι σε ΛΟΑΤΚ εκδηλώσεις. Είχαμε διευκρινίσει ότι το φεστιβάλ έχει ελεύθερη είσοδο και δεν έχει χορηγούς, ότι χρηματοδοτείται από το fundraising της λεσβιακής, και όχι μόνο, κοινότητας και ότι είναι ένα φεστιβάλ από και για τη κουηρ λεσβιακή* κοινότητα της Αθήνας.

Όμως όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν αντιλαμβάνεται τη πολιτική σημασία δημιουργίας χώρων για τις κοινότητες, τις μειονοτικές ομάδες και τις αυτοχρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες, πόσο μάλλον για λεσβίες* φεμινίστριες, ενισχύει την αφιλόξενη, πατριαρχική και ετεροκανονική δομή και ζωή της Αθήνας. Μιας ζωής που είναι για τους λίγους που έχουν τους οικονομικούς πόρους να «πιάνουν χώρο» στη πόλη. Μιας ζωής που αγνοεί το βαθύ μισογυνισμό που ενυπάρχει στην απουσία χώρων για λεσβίες πέραν από κάποιους χώρους της κοινότητας. Μιας ζωής που περιστρέφεται γύρω από συγκεκριμένες ετεροπατριαρχικές και νεοφιλελεύθερες αξίες και παραγνωρίζει τη σημασία της κοινότητας και της συνύπαρξης έναντι του ατομισμού, της κερδοφορίας και του καιροσκοπικού ωφελιμισμού. Κανένας από αυτούς τους χώρους που προσεγγίσαμε δεν αντιλήφθηκε την πολιτική και κοινωνική σημασία για όλο το έμφυλο φάσμα των λεσβιών να υπάρξουν σε ένα διήμερο φεστιβάλ στη πόλη.

Για εμάς οι λόγοι για την παραπάνω εξέλιξη είναι λίγο- πολύ γνωστοί:

αστικός εξευγενισμός σε όλο το κέντρο της πόλης, άκρατη τουριστικοποίηση και ανάπτυξη μιας κουλτούρας συμπεριληπτικής ομοιομορφίας με νεοφιλελεύθερο πρόσημο που παραγνωρίζει την σημασία της ύπαρξης κοινοτικών χώρων όπου οι κουήρ λεσβιακές* φεμινιστικές ζωές και δράσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν. Μάλιστα η πρόσφατη τιμωρητική ανάκληση της άδειας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, έναν από τους λίγους δημόσιους και οικονομικούς χώρους που έχει φιλοξενήσει φεμινιστικές δράσεις στο παρελθόν, έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους και τις ανησυχίες μας για μια πόλη ολοένα και πιο αποξενωτική και αφιλόξενη για λεσβίες*, γυναίκες*, τρανς άτομα, άτομα που αποκλίνουν από την έμφυλη νόρμα, ανάπηρα και νευροδιαφορετικά άτομα, μεταναστά και κάθε είδους μειονοτική ομάδα.

Ως λεσβίες φεμινίστριες έχουμε εξοικειωθεί με την αορατότητα.

Εμφανιζόμαστε και εξαφανιζόμαστε στο χώρο και την ιστορία αφήνοντας ρωγμές εδώ και εκεί. Αυτό είναι που μας ματαιώνει αλλά και μας κάνει να επιμένουμε να εμφανιζόμαστε. Το φεστιβάλ μεταφέρεται τον Νοέμβριο. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την οικονομική και συναισθηματική σας στήριξη. Είναι πολύτιμη!

❗️Το fundraising συνεχίζει να τρέχει εδώ 👉 https://goget.fund/3s3K0nt

*Οι όροι «λεσβία» και «γυναίκα» χρησιμοποιούνται συμπεριληπτικά και αναφέρονται σε όποιο άτομο ταυτίζεται με αυτές τις εμπειρίες βιωματικά ανεξαρτήτως ταυτότητας και έκφρασης φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Πηγή: Σελίδα στο Facebook της ομάδας Λεσβίες στα πρόθυρα

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή