αλυσίδα φυλακισμένου

Μερικές φορές, όταν βρισκόμαστε σε μία δύσκολη περίοδο, μπορεί να πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα και πρέπει να ζούμε με συγκεκριμένο τρόπο και το ότι δεν τα καταφέρνουμε να μας ρίχνει ακόμα περισσότερο.

Όταν είμαστε απογοητευμένοι, συνήθως έρχονται στο προσκήνιο σκέψεις οι οποίες εμπεριέχουν την έκφραση «Πρέπει». Μπορεί να πιστεύουμε ότι τα πράγματα, ο εαυτός μας ή οι άλλοι «πρέπει να είναι έτσι και δεν πρέπει να είναι αλλιώς».

Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς η ζωή είναι αυτή που είναι και δεν αλλάζει από τα δικά μας «πρέπει».

Μερικές φορές τα «πρέπει» που θέτουμε μας εμποδίζουν να προσαρμοστούμε συναισθηματικά στην πραγματικότητα και να βρούμε την καλύτερη ρεαλιστική λύση στα προβλήματά μας.

Τα « πρέπει» γίνονται ακόμη πιο ισχυρά όταν αναφέρονται στον εαυτό μας. Για παράδειγμα « Πρέπει να μην κάνω λάθη», « Θα έπρεπε να μη θυμώνω», « Θα έπρεπε να φροντίζω περισσότερο τους γύρω μου», « Πρέπει να κάνω περισσότερα πράγματα». Μάλιστα, απογοητευόμαστε πολύ όταν διαπιστώνουμε ότι διαφέρουμε από αυτά που μας επιβάλλουν. Τα «πρέπει» συχνά μας προκαλούν θυμό και μας κάνουν να πιεζόμαστε για να αλλάξουμε. Όταν τα επιβάλλουμε στον εαυτό μας, καταλήγουμε αναπόφευκτα σε αρνητική αυτοκριτική. Είναι σαν να προσπαθούμε να αποφύγουμε τους περιορισμούς μας, τις αποτυχίες μας και τα πραγματικά μας συναισθήματα.

Όταν προβάλλουμε τα «πρέπει» στους άλλους και διαπιστώνουμε ότι δεν συμμορφώνονται με αυτά, νιώθουμε θυμό. Έτσι, αντί να βλέπουμε τους ανθρώπους όπως είναι στην πραγματικότητα, λέμε απλώς « Θα έπρεπε να είναι έτσι» ή «Δεν πρέπει να είναι έτσι». Τα ισχυρά «πρέπει» μας κάνουν να απογοητευόμαστε και τα αρνητικά αυτά συναισθήματα επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Ένας τρόπος να ελέγξουμε αυτά τα «πρέπει» που μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα είναι να τα αμφισβητήσουμε και να τα μετατρέψουμε σε προτιμήσεις.

Για παράδειγμα όταν αισθανόμαστε ότι οι άλλοι δεν μας καταλαβαίνουν, αντί να πούμε «Οι άλλοι πρέπει να καταλάβουν πως νιώθω» μπορούμε να αλλάξουμε τη σκέψη αυτή σε « Θα ήθελα πάρα πολύ να καταλαβαίνουν οι άλλοι πως νιώθω, αλλά ακόμη κι αν δε με καταλαβαίνουν δεν ήρθε το τέλος του κόσμου» ή αντί να σκεφτούμε « Θα έπρεπε να είχα τελειώσει όλες τις δουλειές του σπιτιού» μπορούμε να πούμε « Θα ήθελα να έχω προλάβει να κάνω περισσότερα πράγματα, αλλά μπορώ κάποια από αυτά να τα κάνω και λίγο αργότερα». Κάποιες φορές ίσως αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εκφραζόμαστε για κάτι…να βοηθηθούμε σταδιακά να αλλάξουμε και τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Σχετικά με τον συντάκτη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή