Προσωπική βοηθός με ανάπηρο άνδρα. Με το ένα χέρι στον αυχένα του και το άλλο κρατώντας του το χέρι κάνουν μαζί κινήσεις.

Αίσχος! Ανασφάλιστοι εργάζονται οι προσωπικοί βοηθοί των αναπήρων

Ούτε σε ταινία των Μόντι Πάιθον δεν συμβαίνουν αυτά που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα: σύμφωνα με καταγγελίες που έκαναν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός Αναπήρου», εργάζονται ανασφάλιστοι!

Εννέα μήνες μετά την έναρξη του πολυδιαφημισμένου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προγράμματος του «Προσωπικού Βοηθού Αναπήρου» από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι προσωπικοί βοηθοί εργάζονται χωρίς ένσημα. Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, ο ΟΠΕΚΑ παρακρατεί το 25% της αμοιβής τους ως ασφαλιστική κράτηση εργοσήμου, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε ένα ένσημο στον ΕΦΚΑ, επομένως ενδέχεται να μην έχουν ούτε ασφαλιστική ικανότητα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Mόνον 429 ανάπηροι έχουν πάρει βοηθό

Δηλαδή, ένα πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, που συνεχίζεται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στο οποίο πλέον υπάγεται ο ΟΠΕΚΑ, εφαρμόζεται χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων. Επιπλέον, από τους 1.000 αναπήρους της Αττικής που υποτίθεται ότι θα κάλυπτε το 2022 και τους 2.000 πανελλαδικά μετά το 2023, άρχισε μόλις τον Απρίλιο του 2023 για την Αττική και σήμερα μόνον 429 ανάπηροι έχουν πάρει βοηθό, ενώ φυσικά δεν γίνεται λόγος για την πανελλαδική επέκταση του προγράμματος.

Η υπηρεσία του προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4837/2021. Πρόκειται για πρόγραμμα που στοχεύει στην αποφυγή της ιδρυματοποίησης και στην ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι: α) άτομα με κινητική αναπηρία, β) άτομα με νοητική ή/και αναπτυξιακή ή/και ψυχική αναπηρία, γ) άτομα με αισθητηριακή αναπηρία (τυφλοί, κωφοί και τυφλοκωφοί), που είναι ηλικίας από 16 έως 65 ετών, με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67% και ατομικό εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 60.000€.

Πηγή: Εφημερίδα “Δημοκρατία”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή