Τέσσερις χειρουργικές μάσκες σε μαύρο φόντο

Εδώ και αρκετούς μήνες, μεγάλη συζήτηση υποτίθεται ότι γίνεται για ανασχηματισμό.

Τώρα όμως , όλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται. Αλλά όχι στην κυβέρνηση.

Στο άρθρο μου της 12ης Μαρτίου με τίτλο:

«Αυτή η επιτροπή κουράστηκε. Ξαναφέρτε τον Τσιόδρα», έγραφα μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής στη Γενεύη Μανώλη Δερμιτζάκη « η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας. Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν».

Φυσικά και συμφωνούσα. Απόλυτα. Και φυσικά χωρίς να διεκδικώ δάφνες «ειδικού», όπως τόσοι και τόσοι, γιατροί ή απλώς μαϊντανοί της τηλεόρασης, πρόθυμης να φιλοξενήσει δηλώσεις και «συμβουλές» κάθε λογής καλεσμένων. Και στο άρθρο μου συμπλήρωνα ότι η Επιτροπή πρέπει να έχει λιγότερα μέλη από διάφορες ειδικότητες , η στρατηγική πρέπει να επαναδιαταχθεί γιατί δεν αποδίδει και η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να ξαναγίνει «ανθρώπινη» από «ειδικούς» αλλά της ενημέρωσης και να ξεφύγει από τη λογική του διαγγέλματος. Κυρίως γιατί η πολυπληθής αλλά και μονοδιάστατη σύνθεση της Επιτροπής, έχει αρχίσει να εμφανίζει ρήγματα και στο εσωτερικό της αλλά και στον «περιβάλλοντα» χώρο των γιατρών άλλων ειδικοτήτων.

Και το «θαύμα» φαίνεται ότι έγινε, όχι φυσικά επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβάζει τακτικά τα άρθρα μου και πείθεται από τις απόψεις μου αλλά επειδή κάποιοι «κοντινοί» του το ξανασκέφτηκαν το θέμα ύστερα και από αντιδράσεις πολύ σοβαρών επιστημόνων – όπως για παράδειγμα ο Μανώλης Δερμιτζάκης, η Αναστασία Κοτανίδου και η Μίνα Γκάγκα- και τού το σημείωσαν. Προσωπική μου γνώμη: Μπράβο τους.

«Εσωτερική πληροφόρηση» δεν έχω αλλά σύμφωνα με ένα σχόλιο του Μπάμπη Παπαναγιώτου στις 20 Απριλίου, στον «Ελεύθερο Τύπο», μια εφημερίδα που στηρίζει τον Μητσοτάκη,

«Όλα δείχνουν ότι πλησιάζει η ώρα για την αλλαγή σύνθεσης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.»

Σημείωνε το σχόλιο ότι «Όπως λένε οι πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργείου Υγείας με τον Σωτήρη Τσιόδρα για τις αναγκαίες αλλαγές».

Βέβαια το σχόλιο – βασισμένο πάντα σε «πληροφορίες»- δεν μιλούσε για μείωση του αριθμού της υπεράριθμης επιτροπής αλλά για πιθανότατη «πρόσθεση ορισμένων μελών που δεν θα είναι λοιμωξιολόγοι αλλά άλλων ειδικοτήτων, πιο αναγκαίων στη νέα φάση που θα προκύψει όταν θα ελεγχθεί η πανδημία μέσω των εμβολιασμών». Και κατέληγε ότι πιθανότατα θα απομακρυνθούν «ορισμένα μέλη της τα οποία πρωταγωνίστησαν στα τηλεοπτικά παράθυρα, προβάλλοντας κυρίως τον εαυτό τους και την άποψή τους και όχι τις συλλογικές αποφάσεις».

Συγγνώμη αλλά θα το πω: «Όχι Γιάννης….. Γιαννάκης». Αν αληθεύουν οι πληροφορίες και ο τρόπος ανάγνωσής τους από τον Μπάμπη Παπαναγιώτου που είναι συνήθως καλά πληροφορημένος, αυτό που έπρεπε να γίνει, θα γίνει. Με καθυστέρηση ίσως….. χωρίς το εύρος των αναγκαίων αλλαγών….. με αιτιολογία την επίδραση των εμβολιασμών αλλά θα γίνει. Και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη του Σωτήρη Τσιόδρα.

Θυμίζω ότι ο κ. Δερμιτζάκης είχε πει τον Μάρτιο ότι «αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30» και ότι « Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου».

Από αυτές τις αλλαγές, όλες οι πλευρές θα «βγουν κερδισμένες» εκτός από μια : Τα τηλεοπτικά κανάλια. Τα οποία θα χάσουν τους προσφιλείς τους «μαϊντανούς» και θα υποχρεωθούν να χαμηλώσουν τους τόνους, μέσα στο πλαίσιο της λογικής, της πραγματικότητας , της σοβαρότητας, της εγκυρότητας και της ατομικής ευθύνης.

Χαιρετίζω με ενθουσιασμό αυτή την απόφαση – οψέποτε ληφθεί αφού έτσι κι αλλιώς καθυστερημένα θα είναι – και οπωσδήποτε ευχαριστούμε όλους τους γιατρούς, κάθε ειδικότητας που βοήθησαν όλο αυτό το διάστημα με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους και το έργο τους μέσα στην Επιτροπή κι έξω απ΄ αυτήν. Μερικοί μπορεί να ατύχησαν στις προβλέψεις και τις προτάσεις τους αλλά –τουλάχιστον- δούλεψαν σκληρά , πολλές φορές μας έμαθαν πράγματα και βοήθησαν πολύ, ιδίως με τις διαφωνίες τους. Διότι όταν ΟΛΟΙ συμφωνούν, έργο δεν γίνεται.

Σχετικά με τον συντάκτη

Δημήτρης Κωνσταντάρας
Φιλόλογος - Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Πρώην βουλευτής

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή