• Αρχική
  • Επιστημονικά
  • Ανάγνωση Βιβλίων: Ποια είναι τα οφέλη και πως μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να την ενθαρρύνουμε;
Δύο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που βρίσκονται μέσα σε μια σκηνή σε χώρο του σπιτιού και διαβάζουν ένα βιβλίο.

Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά!!

Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά τα παιδιά είναι χωμένα στις οθόνες χωρίς να διαβάζουν καθόλου εξωσχολικά βιβλία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κατακτήσουν βασικές δεξιότητες ζωής όπως είναι η ανάγνωση, η κατανόηση, η κριτική σκέψη, η φαντασία, το λεξιλόγιο, η σωστή έκφραση, γενικές γνώσεις, η διατήρηση της συγκέντρωσης, η οπτική αντίληψη και άλλα πολλά. Επιπλέον πολλά παιδιά παρουσιάζουν άγχος και αυπνία με την υπερβολική ενασχόληση με την οθόνη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδώσουν στις υποχρεώσεις τους.

Σε αυτό τα άρθρο θα δούμε τι προσφέρει η ανάγνωση των εξωσχολικών βιβλίων και πως μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ανάγνωση.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Τα εξωσχολικά βιβλία έχουν πολλαπλά οφέλη. Κάποια από αυτά είναι:

Γενικές Γνώσεις: επιτρέπει στα παιδιά να αποκτήσουν νέες πληροφορίες και γνώσεις σε διάφορους τομείς.

Ανάπτυξη Γλωσσικών Δεξιοτήτων: Βοηθά στη βελτίωση του λεξιλογίου, της ορθογραφίας και της γραφής.

Βελτίωση Συγκέντρωσης και Κατανόησης: Η ανάγνωση απαιτεί συγκέντρωση, βοηθώντας στην ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων.

Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης: Ενθαρρύνει τα παιδιά να σκέφτονται ουσιώδη και να εμβαθύνουν στο περιεχόμενο.

Δημιουργικός ελεύθερος χρόνος: Η ανάγνωση μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο ξεκούρασης.

Βελτίωση Ύπνου: Η ανάγνωση πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στα παιδιά στη χαλάρωση και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

❓ Πως όμως μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την ανάγνωση;

Δημιουργία Αναγνωστικού Περιβάλλοντος: Διαμορφώστε ένα άνετο και προσιτό περιβάλλον για την ανάγνωση με βιβλιοθήκη και άνετο χώρο ανάγνωσης. (μαξιλάρια, εσωτερική κούνια, φυσικός και καλός φωτισμός).

Καθιστική Προσέγγιση: Κάθεστε μαζί με τα παιδιά και ασχοληθείτε με τα βιβλία τους. Η κοινή ανάγνωση ενισχύει τη σχέση και το ενδιαφέρον τους.

Ποικιλία στο Υλικό: Προσφέρετε ποικίλα είδη βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων εικονογραφημένων βιβλίων, μυθιστορημάτων, και πληροφοριακών βιβλίων.

Καθημερινή Συνήθεια: Καθιερώστε έναν συγκεκριμένο χρόνο κάθε μέρα για την ανάγνωση, δημιουργώντας μια σταθερή συνήθεια.

Ενθαρρύνετε την Επιλογή: Αφήστε τα παιδιά να επιλέγουν βιβλία που τους ενδιαφέρουν, προωθώντας έτσι τον προσωπικό τους ενθουσιασμό.

Διαδραστική Ανάγνωση: Συμμετέχετε στην ανάγνωση με φωνητικές αλλαγές και ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στην αφήγηση.

Επισκέψεις σε Βιβλιοθήκες: Οργανώστε επισκέψεις σε τοπικές βιβλιοθήκες για να ενθαρρύνετε το ενδιαφέρον τους για την ανάγνωση.

Διαβάζετε Κοντά στην Καθημερινή Ζωή: Διαβάστε σε καθημερινές καταστάσεις, όπως πριν τον ύπνο ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι να γίνουμε εμείς το πρότυπο που θα διαβάζουμε και δεν θα ασχολούμαστε συνέχεια με τις οθόνες, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα που τα παιδιά τόσο το έχουν ανάγκη.

Θυμηθείτε πως οι πράξεις μας έχουν αξία και όχι τα λόγια μας!

Διαβάστε επίσης:

Να κάνει επανάληψη στα μαθήματα το παιδί μου τα Χριστούγεννα;

Μελέτη: Ευκαιρία για σύνδεση ή για σύγκρουση μεταξύ γονέων-παιδιών;

Σχετικά με τον συντάκτη

Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή