• Αρχική
 • Επιστημονικά
 • Αναγνωρίζοντας τα σημάδια της ενδοοικογενειακής βίας | Που μπορείς να απευθυνθείς
Γυναίκα σε εξωτερικό χώρο κρατάει χαρτόνι που γράφει "silence allows violence" (μτφρ. "η σιωπή επιτρέπει τη βία")

Για ακόμη μια χρόνια τα ποσοστά της έμφυλης βίας στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλά ενώ το 2023 έχουν σημειωθεί τουλάχιστον επτά γυναικοκτονίες.

Σε έναν σύντομο ορισμό, ως έμφυλη βία ορίζουμε οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Προέρχεται από τη διαπιστωμένη ιστορικά ανισότητα στις σχέσεις κοινωνικής ισχύος /εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών η οποία οδηγεί στην κυριαρχία των ανδρών και στις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Προκαλεί σωματικά , ψυχικά, σεξουαλικά τραύματα και στο ακραίο όριο της μπορεί να φτάσει σε γυναικοκτονία.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έμφυλη βία δεν ξεκινάει από κάποια ακραία μορφή βίας. Υπάρχουν σημάδια τα οποία μπορεί να αναγνωρίσει καμία και να απευθυνθεί σε δομές που θα παρέχουν υποστήριξη , οι οποίες θα αναφερθούν πιο κάτω.

Πρέπει να δοθεί βαρύτητα στα πρώιμα στάδια τα οποία ετοιμάζουν το έδαφος για όλο και περισσότερη βία.

 1. Ως πρώτο σημάδι μπορούμε να εντοπίσουμε τον αποκλεισμό από την οικογένεια και τους φίλους που προσπαθεί να επιβάλλει αυτός που ασκεί τη βία. Φράσεις όπως «μην τηλεφωνείς τη μητέρα σου, δεν χρειάζεται να βλέπεις τις φίλες σου τόσο συχνά είμαστε μαζί τώρα» είναι άκρως ανησυχητικές και έχουν ως στόχο να απομονώσουν το άτομο που υφίσταται τη βία ώστε να το αποδυναμώσουν.
 2. Το επόμενο σημάδι είναι η ενοχή που προκαλεί ο θύτης για το παραμικρό. Σχόλια για τα ρούχα (πχ για το μήκος μιας φούστας), το μακιγιάζ, για οικιακές δουλειές.
 3. Ως τρίτο σημάδι θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η κράτηση του μισθού. Πολλοί κακοποιητές παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού των γυναικών που κακοποιούν δίνοντας τους ένα “χαρτζιλίκι” όποτε και αν το επιθυμούν.

Εξίσου σημαντικό, είναι γίνει μια αναφορά στον κύκλο της βίας που απαρτίζεται από τρία στάδια.

➢ Πρώτη φάση : δημιουργία της έντασης

Σε αυτή τη φάση, αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια. Συνήθως διαρκεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και αρχίζει να αναπτύσσεται έντονο άγχος στη σχέση το οποίο κλιμακώνεται. Ο κακοποιητής σύντροφος παρουσιάζει απροσδόκητα ξεσπάσματα θυμού για ασήμαντες αφορμές όπως πχ το κλάμα του μωρού ή το ότι δεν είναι έτοιμο το φαγητό. Η γυναίκα νομίζει πως μπορεί να το κατευνάσει υποχωρώντας  και μη εκφράζοντας το θυμό της.

➢ Δεύτερη φάση : η «έκρηξη»

Μανία, βαναυσότητα, έλλειψη ελέγχου σοβαρά επεισόδια κακοποίησης – σωματικές βλάβες. Κρατάει από δύο ώρες έως 24 ώρες. Η επιζώσα αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει πεδίο λογικής συζήτησης με τον κακοποιητή. Κάποιες γυναίκες σε αυτό το σημείο φεύγουν ενώ άλλες αδυνατώντας για διάφορους λόγους να φύγουν, αποστασιοποιούνται από την επίθεση και τον πόνο.

➢ Τρίτη φάση : η «συμφιλίωση»

Μετά τη φάση της έκρηξης ακολουθεί, η φάση της συμφιλίωσης. Σε αυτό το στάδιο, ο θύτης παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο με την υπόσχεση ότι δεν θα το ξανακάνει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του ενώ προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα ότι η ίδια είναι υπεύθυνη και προκάλεσε αυτή τη συμπεριφορά. Η συγκεκριμένη φάση είναι και η πιο κρίσιμη για τον εγκλωβισμό και τη θυματοποίηση της καθώς πολλές φορές  προσπαθώντας να διατηρήσει το ήρεμο κλίμα πείθει τον εαυτό της ότι ο σύντροφος/σύζυγος της θα αλλάξει και το προηγούμενο μοτίβο δεν θα επαναληφθεί.

❗Ο κύκλος της βίας όμως θα επαναληφθεί…

Οι γυναίκες που υφίστανται βία μπορούν να απευθυνθούν:

 • Στην αστυνομία

☎️ Τρόποι επικοινωνίας με την αστυνομία :

 • Κάλεσε το 100
 • Στείλε μήνυμα από το κινητό σου στο 100 (ανάφερε τη λέξη «Κωφός» σε περίπτωση ακουστικής βλάβης)
 • Στείλε γραπτό μήνυμα μέσω των εφαρμογών Viber και WhatsApp στον αριθμό 6972011110
 • Κατέφυγε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα
 • Στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Λειτουργεί 24/7.
 • Στα Συμβουλευτικά κέντρα ανά την επικράτεια όπου παρέχουν ψυχολογική, νομική και εργασιακή υποστήριξη αλλά και παραπομπή σε ξενώνα. https://isotita.gr/emfyli-via/
 • Στο κέντρο “Διοτίμα” το οποίο παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική βοήθεια και δικαστική εκπροσώπηση. Καλύπτονται όλα τα δικαστικά έξοδα. Επικοινωνία με Διοτίμα στο 2103244380.

Panic Button & Bright Sky

Επιπλέον, υπάρχουν διαθέσιμες εντελώς δωρεάν και δυο εφαρμογές για το κινητό το Panic Button και η εφαρμογή Bright Sky από το ίδρυμα Vodafone.

Το Panic Button λειτουργεί πιλοτικά μέχρι στιγμής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι μια ειδική εφαρμογή για το κινητό τηλέφωνο που ενημερώνει αυτόματα το Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Η εφαρμογή χορηγείται από τα αστυνομικά τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:

• Αριθμητικό Κωδικό
• Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
• Ονοματεπώνυμο
• Αριθμό κινητού τηλεφώνου
• Διεύθυνση κατοικίας και όροφο
• Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας
• Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης
• Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτη
• Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος
• Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/ της θύτη.

🅾️ Η γυναίκα που δέχεται ενδοοικογενειακή βία  πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού της τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

Το Bright Sky από το ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας λειτουργεί ενημερωτικά και παρέχει πρόσβαση σε μια συστηματική διαδικασία αξιολόγησης των πιθανών κινδύνων ενδοοικογενειακής βίας και σχετικό, ενημερωτικό υλικό ενώ παρουσιάζει και τα πιθανά σημάδια που θα πρέπει να προσέξουν όσες/όσοι μπορεί να βιώνουν ενδοοικογενειακή κακοποίηση ή και σε όσες/όσους τυχαίνει να γνωρίζουν κάποιον από το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Επιπλέον, διαθέτει έναν ευρύ τηλεφωνικό κατάλογο με υπηρεσίες υποστήριξης και ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση του κινδύνου σε μια σχέση, καταρρίπτει μύθους σχετικά με την ενδοοικογενειακή και τη σεξουαλική κακοποίηση και προτείνει βήματα για τη βελτίωση της ασφάλειας στο διαδίκτυο. Το Bright Sky διαθέτει ειδική ρύθμιση κρυφής λειτουργίας, ώστε να μη γίνει αντιληπτή η χρήση του.

Η ελληνική έκδοση του Bright Sky είναι πλέον διαθέσιμη και μπορείτε να την κατεβάσετε στο Google Play και App Store ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.bright-sky.org.

Όλα τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ώστε να αναγνωρίζουμε τα πρώτα σημάδια της έμφυλης βίας και να ξέρουμε  που μπορούμε να απευθυνθούμε εάν βρισκόμαστε σε μια τέτοια σχέση.

Πάνω και πέρα από όλα, πρέπει να έχουμε στο νου πως η ενοχή και η ντροπή πρέπει να απασχολεί μόνο τους θύτες αλλά και ότι η δράση τους χαρακτηρίζεται από επαναληψιμότητα. Αν κάτι συμβεί μια φορά, θα ξανασυμβεί!

Πηγές : Διοτίμα, ΕΡΤ News.

Σχετικά με τον συντάκτη

Κοινωνική Λειτουργός

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή