Εξώφυλλο του βιβλίου με τίτλο βιβλίου και παιδί πλάτη που αγγίζει κόκκινα μπαλόνια

Η τύφλωση δημιουργεί στην οικογένεια συναισθήματα που θα επηρεάσουν τη γνωστική ανάπτυξη του βρέφους. Η τύφλωση αποδιοργανώνει τη λειτουργία του ορθοστατικού τόνου, την εκτελεστική λειτουργία και τη λειτουργία αναπαράστασης, αφήνοντας το παιδί σε μια στάση αναμονής, γεγονός που επιβραδύνει την αλληλουχία των διαφορετικών σταδίων της κινητικής του ανάπτυξης, ενώ το στερεί από τα περισσότερα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του. Κανένας αντιληπτικός τρόπος δεν ισούται με την όραση στην ποσότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων δεδομένων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος χώρου. Η ακοή γίνεται αντιληπτή από απόσταση, ενώ η αφή, που γίνεται με την επαφή, έχει μικρό αντιληπτικό πεδίο.

Πώς θα μάθει να «βλέπει» ένα μωρό που έρχεται στον κόσμο τυφλό ή με πολύ χαμηλή όραση;

Η απάντηση βρίσκεται στο παρόν βιβλίο, Η ανάπτυξη του τυφλού παιδιού από 0 έως 3 ετών, όπου παρουσιάζεται το απαύγασμα του επιστημονικού έργου των δύο Γαλλίδων ειδικών στο θεραπευτικό κέντρο «La Pépinière», κοντά στη Λίλλη. Ο λόγος τους διαποτίζεται από πνεύμα βαθιάς κατανόησης και σεβασμού προς όλους τους παράγοντες, παιδιά, γονείς και ειδικούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ένα τόσο δύσκολο πρόβλημα. Το κείμενο οργανώνεται σε τρεις μεγάλες ενότητες, όπου παρακολουθούμε μήνα με τον μήνα τις δυνατότητες εκπαίδευσης του μωρού – παιδιού στον επικοινωνιακό, τον κινητικό, τον απτικό και τον διατροφικό τομέα, τομείς οι οποίοι χάρη στην ειδική εκπαίδευση θα καλύψουν όσο το δυνατόν καλύτερα το μειονέκτημα της έλλειψης όρασης. Είναι πλέον διεθνώς διαπιστωμένο πως όσο νωρίτερα ξεκινά η εκπαίδευση τόσο καλύτερη και ποιοτική είναι η πορεία στη ζωή των παιδιών αυτών και του ευρύτερου περιβάλλοντός τους.

Το ίδιον ενός τέτοιου έργου είναι η εξέλιξή του.

Η πορεία μας σταματάει στην πόρτα της προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης, δηλαδή την ώρα που αρχίζει μια άλλη μεγάλη περιπέτεια, γεμάτη και αυτή με αβεβαιότητες και μάχες, εμπόδια και επιτυχίες, γέλια και κλάματα. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία που θα τη γράψουν άλλοι γονείς και άλλοι επαγγελματίες, αυτοί που δεν ξεχνάνε ότι όλα τα παιδιά έχουν ικανότητες και ότι εξαρτάται από τους ενήλικες να βρουν τον τρόπο οι ικανότητες αυτές να εκφραστούν και ότι από την έκφραση τυφλό παιδί, η λέξη Παιδί είναι αυτή που πρέπει να υπερισχύσει.

Ευχαριστίες

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ολόψυχα τις συγγραφείς Nathalie Caffier και Catherine Panien για την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του βιβλίου, τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο για την εξαιρετική συνεργασία, τη Δάφνη Γόντικα για την αφιλοκερδώς προσφερόμενη μετάφραση του βιβλίου από τα γαλλικά στα ελληνικά και την εταιρεία HOMED για την ευγενική της χορηγία για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Προμηθευτείτε το βιβλίο εδώ.

Εξώφυλλο του βιβλίου με τίτλο βιβλίου και δύο φωτογραφίες. 1. Πατέρας κρατάει ψηλά στον αέρα παιδί 2. Παιδί πλάτη που αγγίζει κόκκινα μπαλόνια

Πηγή: amimoni.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή