Ο Μοδέστος Καπίνας με εξωσκελετό της Hermes Team

Της Νατάσας Πολυγένη.

Ο 17χρονος Μόδεστος Καπίνας, παραπληγικός, πρώην ποδηλάτης που καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο μετά από τροχαίο ατύχημα, σε λίγους μήνες θα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η επιμονή και η ευρηματικότητα μιας ομάδας προπτυχιακών φοιτητών από τον Βόλο και τις Σέρρες, είναι εκείνοι που θα τον βοηθήσουν να ζήσει το θαύμα. Η φοιτητική ομάδα «HERMES Team» έχοντας στο πλευρό της ένα γιατρό και δύο καθηγητές, από τον Οκτώβριο του 2018 δουλεύει τη δημιουργία ενός εξωσκελετού που μπορεί όχι απλά να σηκώσει κάποιον από το αμαξίδιό του αλλά και να τον βοηθήσει να συμμετάσχει σε αγωνίσματα. Όπως αναφέρει στην «Ε» το μέλος της ομάδας «HERMES Team» Αντώνης Αλεξός, πρόκειται για έναν φορετό εξωσκελετό που με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου και ένα απλό χειριστήριο που θα έχει ο χρήστης θα μπορεί να σηκώσει κάποιον από την καρέκλα, να τον βοηθήσει στο περπάτημα ακόμη και σε εδάφη με κλίση. Τα τελευταία χρόνια η χρήση εξωσκελετών κερδίζει ολοένα έδαφος. Εξάλλου, δεν είναι και μικρό πράγμα να «παντρεύονται» επιστήμες, όπως η τεχνολογία και η μηχανική με το ανθρώπινο σώμα και μέσα από έναν κόσμο που συντίθεται από τσιπ, καλώδια και αισθητήρες να προσφέρουν και πάλι την ελπίδα, την ίδια τη ζωή.

Οι φοιτητές εργάζονται πυρετωδώς πάνω στην κατασκευή του εξωσκελετού. Με τον εξωσκελετό θα συμμετάσχουν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Cybathlon, που θα πραγματοποιηθεί στη Ζυρίχη την άνοιξη του 2020 και «πιλότος» θα είναι ο 17χρονος Μόδεστος. Μάλιστα πριν λίγες μέρες η «HERMES Team» οριστικοποίησε τη συμμετοχή της στον παγκόσμιο διαγωνισμό «CYBATHLON 2020», εκπροσωπώντας την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (Σέρρες), το Φοιτητικό Παράρτημα IEEE του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος), το Φοιτητικό Τμήμα Ρομποτικής και Αυτοματισμού IEEE του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κεντρικής Μακεδονίας (λόγω συνέργειας, Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Σερρών) και το Ελληνικό Τμήμα IEEE (IEEE Greece Section).

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ CYBATHLON

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο με υψηλής τεχνολογίας αυτοκινούμενα αναπηρικά αμαξίδια, ρομποτικούς εξωσκελετούς, ηλεκτρονικά προσθετικά άνω και κάτω άκρα, καθώς και άλλα τεχνολογικά «γκάτζετ» θα συμμετάσχουν στο Cybathlon. Η διαφορά με τους κανονικούς Παραολυμπιακούς, είναι ότι σ’ αυτούς επιδιώκεται να αναδειχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία ανθρώπων-μηχανών. Είναι ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός που θα αποδείξει ότι τα σύνορα ανάμεσα στον άνθρωπο και στη μηχανή γίνονται όλο και πιο ασαφή.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν μέσα από την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και τεχνολογίας. Πρόκειται για αγώνες ταχύτητας, αλλά και δεξιοτήτων, μεταξύ αθλητών με κινητικές δυσκολίες, οι οποίοι επιστρατεύοντας τη βοήθεια βιονικών τεχνητών μελών, ρομποτικών εξωσκελετών, τεχνολογιών Διασύνδεσης Εγκεφάλου με Υπολογιστικά Συστήματα (BCI – Brain-computer Interfaces) αλλά και αναπηρικά αμαξίδια υψηλής τεχνολογίας, θα διαγωνιστούν μεταξύ τους σε μια εντυπωσιακή αθλητική διοργάνωση.

Η φοιτητική ομάδα «HERMES Team» συστάθηκε το 2018 από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης και είναι η πρώτη φοιτητική ομάδα στην Ελλάδα που κατασκευάζει εξωσκελετό για τον διαγωνισμό «CYBATHLON 2020». Την ομάδα απαρτίζουν οι:

Αντώνης Αλεξός, Τηλέμαχος Τσιάπρας, Δέσποινα Μάρκογλου, Ειρήνη Λογοθέτη, Στυλιανή Κωνσταντή, Δημήτρης Δάλλας, Δαβίδ Μουστάκης (από τον Βόλο), Παύλος Κοκοζίδης και Ιορδάνης Κωστελίδης (από τις Σέρρες).

Η πληρωμή του αντίτιμου συμμετοχής της ομάδας έγινε με την ευγενική υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέσω χορηγιών από ιδιωτικούς φορείς.

Η φοιτητική ομάδα του hermes team

Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθερία της Λάρισας»

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή