Ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας
Πηγή εικόνας: protothema.gr
Γράφει ο Παναγιώτης Τσιμπούκης

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών είχε καταγγείλει τον ποινικολόγο για συνεχή κακοποιητικό, ακραίο ρατσιστικό και τρανσφοβικό λόγο

Από τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ζήση Κωνσταντίνου ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη για αντιδεοντολογική συμπεριφορά σε βάρος του δικηγόρου Αλέξη Κούγια, μετά από αναφορά σε βάρος του που είχε υποβάλλει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, στις αρχές του έτους.

Αφορμή για την πειθαρχική δίωξη στάθηκαν οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια στο πλαίσιο της δίκης του Δημήτρη Λιγνάδη, του οποίου είναι συνήγορος υπεράσπισης.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (μη κυβερνητική οργάνωση) τον περασμένο Φεβρουάριο είχε καταγγείλει τον Αλέξη Κούγια για συνεχή κακοποιητικό, ακραίο ρατσιστικό και τρανσφοβικό λόγο.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Κούγια σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, αναφερόμενος σε τρανς πρόσωπο που έχει κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης των θυμάτων στη δίκη κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, ρατσιστικές – τρανσφοβικές αναφορές τόσο κατά της μάρτυρος, όσο και γενικότερα κατά των τρανς ανθρώπων, σύμφωνα με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Παράλληλα, το Σωματείο κάλεσε με αναφορά του τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), με ιδιαίτερο σεβασμό ως προς την αποστολή του που συμπεριλαμβάνει τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των συμπολιτών μας, να ελέγξει πειθαρχικά το μέλος του Αλέξη Κούγια, καθώς οι συμπεριφορές αυτές προσβάλλουν το νομικό λειτούργημα και καταρρακώνουν το κράτος δικαίου.

Η αναφορά κατατέθηκε στις 14 Μαρτίου 2022, ενώ είχε κατατεθεί και προς τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό, ανοικτή επιστολή με θέμα «απαράδεκτες, αγοραίες, χυδαίες, προσβλητικές και ρατσιστικού περιεχομένου δηλώσεις στη βάση της έκφρασης και της ταυτότητας φύλου, δικηγόρου, μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών».

Η πειθαρχική δίωξη ασκήθηκε, μετά από σχετική εισήγηση, από τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ζήση Κωνσταντίνου και ο Αλέξης Κούγιας παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΔΣΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος τόσο του Αλέξη Κούγια, όσο και του Γιάννη Βλάχου, εκκρεμεί πειθαρχικός έλεγχος σχετικά με τη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ και οι δυο έχουν κληθεί να παράσχουν εξηγήσεις στα τέλη του μήνα.

Πηγή: www.protothema.gr

Διαβάστε επίσης:

Το Orlando LGBT+ αποδομεί την παραφιλολογία Κούγια για την υπόθεση Λιγνάδη

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή