Αλέξανδρος Ταξιλδάρης

Αναπηρία δεν είναι η βλάβη που έχει υποστεί κάποιος ή το κινητικό του έλλειμμα. Την αναπηρία τη δημιουργεί το μη προσβάσιμο περιβάλλον, το περιβάλλον που δεν δίνει τις ίδιες δυνατότητες σε όλους τους ανθρώπους. Τα  παραπάνω επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αργυρός Παραολυμπιονίκης Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, ο οποίος μετά από ένα ατύχημα που είχε το 2000 σε ηλικία 21 ετών, όταν ακόμη ήταν φοιτητής Ιατρικής, υπέστη σοβαρή κάκωση  στον νωτιαίο μυελό, που του στέρησε την κινητικότητα.

Η αναπηρία δεν μπόρεσε να εμποδίσει τον Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, ο οποίος στράφηκε στην κολύμβηση και μετά από σκληρή προσπάθεια και προπονήσεις, επί τέσσερα χρόνια μετά το ατύχημα, κατάφερε να κερδίσει το αργυρό μετάλλιο (ύπτιο 50 μέτρων) στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας. Η προσπάθεια του, που τον οδήγησε σε αργυρό μετάλλιο, αποτυπώθηκε στην ταινία “Ανάδυση” του Αλέξανδρου Παπανικολάου και της Έμιλυ Γιαννούκου, η οποία βραβεύτηκε στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ του Παλέρμο.

Δύο χρόνια μετά το ατύχημά του, μέσω του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων “Περπατώ”, που ιδρύθηκε στη ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κομοτηνή, ξεκίνησε η προσπάθεια για να γίνει προσπελάσιμη για άτομα με κινητικά προβλήματα η μέχρι τότε απροσπέλαστη πόλη. Σήμερα, ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης είναι ειδικευόμενος γιατρός φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στο ΚΑΤ και φυσικά δεν είναι ένας άνθρωπος καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι αλλά ένας χρήστης αμαξιδίου.

Ο Αλεξανδρος Ταξιλδάρης, που βρέθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Τμήματος Μελέτης και Αποκατάστασης Βλαβών Νωτιαίου Μυελού της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής  Ιατρικής και Αποκατάστασης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τι είναι κατά τη γνώμη του στην πραγματικότητα αναπηρία και για το πώς η Κομοτηνή έγινε πόλη προσπελάσιμη για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

«Στην ουσία δεν θα είχε κανένα νόημα οποιοδήποτε είδος αποκατάστασης και κινητικού ελλείμματος, εάν δεν υπήρχε ένα προσβάσιμο περιβάλλον. Εάν το περιβάλλον είναι απροσπέλαστο, όσο κι αν καταφέρει ένας γιατρός ή μια ομάδα αποκατάστασης την αποκατάσταση και την αυτονομία ενός ανθρώπου που έχει ένα κινητικό έλλειμμα, όσο αυτόνομος και να γίνει αυτός ο άνθρωπος, θα παραμείνει ανάπηρος. Γιατί η αναπηρία δεν είναι η βλάβη, όπως θέλουμε να το βλέπουμε ιατροκεντρικά πολλοί συνάδελφοι. Αναπηρία δημιουργεί το μη  προσβάσιμο περιβάλλον, το περιβάλλον που δεν δίνει τις ίδιες δυνατότητες για όλους του ανθρώπους» υπογραμμίζει ο κ.Ταξιλδάρης.

Αγγέλα Φωτοπούλου

Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “Αλ. Ταξιλδάρης: Την αναπηρία την δημιουργεί το μη προσβάσιμο περιβάλλον

Αφήστε σχόλιο