τετράδιο που γράφει "Hello May" με ένα λουλουδάκι κι ένα σπουργιτάκι

♦ Ακτινογραφίες ♦

“Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε, παιδιά, στην εξοχή. Δώρα στα χέρια του πολλά και όμορφα κρατεί, και τα μοιράζει γελαστός σε όποιον του ζητεί . Λουλούδια ας μαζέψουμε και ρόδα μα και κρίνα. Στεφάνι να του πλέξουμε του Μάιου μ’ εκείνα…”

Αυτό είναι ένα μόνο από τα εκατοντάδες τραγούδια και γνωμικά και παροιμίες και φράσεις που η παράδοση του Ελληνικού λαού έχει κατασκευάσει για τον Μάιο, τον πιο πολυτραγουδισμένο μήνα της παράδοσης.

Η πρώτη μέρα του Μάιου, η Γιορτή των λουλουδιών και της προσφοράς τους ως ένδειξη αγάπης και έρωτα, η Πρωτομαγιά, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα.

Είναι η γιορτή της Άνοιξης. Ο Μάιος, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), η οποία ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει τροφός και μητέρα. Η νύμφης Μαία ήταν η ομορφότερη από τις Πλειάδες τις επτά κόρες του Άτλαντα (Ατλαντίδες) και της Πλειόνης και μητέρα του θεού Ερμή στον οποίο ο μήνας αυτός ήταν αφιερωμένος. Αλλά αν αρχίσουμε μ αυτά, δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου και ήταν ανέκαθεν στην αρχαιότητα αλλά και στους νεότερους χρόνους είναι αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της, την Περσεφόνη. Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί την τελική νίκη του Άνοιξης απέναντι στον Χειμώνα. Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης, είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

Στο αττικό ημερολόγιο ήταν ο ενδέκατος μήνας Θαργηλιών που αντιστοιχεί με το χρονικό διάστημα 23 Απριλίου-23 Μαΐου. Οι Λατίνοι συγγραφείς τον ονόμαζαν πάντα με τη λέξη «mensis» (μήνας) ή Kalendae (καλένδες).

Αλλά η 1η Μαΐου έχει χαρακτηρισθεί σχεδόν παγκόσμια ημέρα αργίας (αν και «δεν είναι αργία, είν’ απεργία») και διατυπώσεων των διεκδικήσεων των εργαζομένων, αφού είναι συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα όταν το 1886 έγιναν οι μεγάλες διαδηλώσεις στο Σικάγο με αίτημα τα τρία οχτάρια: οχτώ ώρες εργασίας, οχτώ ψυχαγωγία και οχτώ ύπνος.

Στην ιστορία:

Την 1η Μάϊου του 1770, ιδρύθηκε το Τάγμα των Πεφωτισμένων, των λεγόμενων Illuminati. Αλλά την 1η Μάιου του 1978, σκοτώθηκε σε ηλικία 36 ετών σε ακόμη αμφισβητούμενο «τροχαίο δυστύχημα» στη λεωφόρο Βουλιαγμένης ο Αλέκος Παναγούλης, προβεβλημένο στέλεχος της αντίστασης κατά της δικτατορίας, που είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τον Γεώργιο Παπαδόπουλο το 1968 , φυλακίστηκε και βασανίστηκε, αφέθηκε ελεύθερος το 1973 ύστερα από την χορήγηση Γενικής Αμνηστείας και μετά, εξελέγη βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου. Κατά πολλούς, το τροχαίο ατύχημα είχε «στηθεί» για να θέσει τον Αλέξανδρο Παναγούλη εκτός μάχης και να εξαφανίσει αποδείξεις που λεγόταν ότι είχε εις βάρος ορισμένων πολιτικών που συνεργάστηκαν με την χούντα.

Στις 3 Μάϊου του 2011 , πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο αγαπημένος ηθοποιός Θανάσης Βέγγος.

Στις 4 Μάϊου του 1979, η Μάργκαρετ Θάτσερ ορκίστηκε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με το κόμμα των Συντηρητικών, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Στις 7 Μάϊου του 1832, η Ελλάδα αναγνωρίζεται επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος με ανώτατο άρχοντα τον Όθωνα.

Στις 8 Μάϊου του 1945, η ναζιστική Γερμανία παραδόθηκε άνευ όρων στους Συμμάχους και αυτό ήταν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Στις 14 Μάϊου του 1643, «ανέβηκε» στο θρόνο της Γαλλίας ο Λουδοβίκος 14ος , σε ηλικία …..τεσσάρων ετών.

Και στις 22 Μάϊου, διαφορετικών ετών, συνέβησαν πολλά: Το 337 πέθανε ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος, το 1813, γεννήθηκε ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσουργός, το 1825 πέθανε η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης, το 1885, πέθανε ο Βικτόρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας και το 1963, έγινε δολοφονική επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α., Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης πέθανε στις 27 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης:

Ένας μήνας στην Ιστορία Με Άλλα Μάτια.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή