Φωτογραφία με πολλά κερασάκια μαζεμένα. Δίπλα αναγράφονται οι άλλες ονομασίες του Ιουνίου όπως αναφέρονται στο άρθρο.

♦ Ακτινογραφίες ♦

Ο Ιούνιος ( Ιούνης) που πήρε το όνομά του από την σύζυγο του Δία ,την Ήρα, η οποία στα λατινικά ονομάζονταν Juno είναι ο έκτος μήνας του έτους και φυσικά ανήκει στην εποχή του καλοκαιριού αφού –πλην εξαιρέσεων- η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο καιρός είναι καλός και διακόπτεται μόνο από μερικές ξαφνικές μπόρες που ωστόσο τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται ως ευχάριστο «διάλειμμα» στη ζέστη.

Σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος, έχει την δική του, ξεχωριστή ονομασία. Στα Γρεβενά αναφέρεται ως Κερασάρης επειδή ωριμάζουν τα κεράσια, ενώ λόγω του «ερινασμού» ή «ορνιασμού» (τεχνητή γονιμοποίηση με ορνούς ή καρπούς άγριας συκιάς) των ήμερων σύκων ονομάζεται Ορνιαστής στην Άνδρο, Ρινιστής στην Πάρο και Απαρνιαστής σε διάφορα άλλα μέρη. Είναι όμως κυρίως γνωστός ως Θεριστής: «αρχές του Θεριστή, του δρεπανιού μας η γιορτή» αφού συνδέεται άμεσα με την ωρίμανση και τον θερισμό των δημητριακών. Επίσης ονομάζεται Θερστής , η Θιρστής στα σαρακατσάνικα.

Στο τρίτο δεκαήμερο, έχουμε το Θερινό Ηλιοστάσιο, τη χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς τον Ήλιο. Πρόκειται για το επονομαζόμενο «λιοτρόπι» από τον λαό μας, εξ ου και η ονομασία του Ιουνίου ως «Λιοτρόπης». Στις 24 του μήνα έχουμε την εορτή του γενεθλίου του Αγίου Ιωάννου του Πρόδρομου ( «Τ’ Αϊ-Γιαννιού του Λαμπαδάρη») όταν και άναβαν φωτιές . Οι παλαιότεροι δεν μπορούν να ξεχάσουν τις παιδικές αναμνήσεις και τα πηδήματα πάνω από τις φωτιές τ’ Αϊ-Γιάννη.

Όπως μαρτυρά και ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου. ««Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές,/ του Άη Γιάννη/ Αχ πόσα τέτοια ξέρεις και μού λες/ που ‘χουν πεθάνει;» Σε μουσική του Δήμου Μούτση, ο στίχος είχε γίνει το γνωστό τραγούδι «Η σούστα πήγαινε μπροστά» που τραγούδησε μοναδικά ο Δημήτρης Μητροπάνος το 1972.

γυναίκα πηδάει από αναμμένη φωτιά γύρω γύρω κόσμος παρακολουθεί

Ιούνιο του 1962 , θεμελιώθηκε το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ιούνιο επίσης, του 1980, «βγήκε στον αέρα» το CNN. Πολύ παλιά, στις 8 Ιουνίου του 68μ Χ. πέθανε ο Ρωμαίος αυτοκράτωρ Νέρων και πολύ πιο σύγχρονα, το 1934, ο Ντόναλντ Ντακ, το διάσημο καρτούν του Γουόλτ Ντίσνεϊ, έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη. 15 Ιουνίου του 1994, πέθανε ο Μάνος Χατζιδάκις και 19 Ιουνίου του 2000, η Ελλάδα υπέγραψε την ένταξη της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Τέλος, 23 Ιουνίου του 1996, πέθανε ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κρατάει το καπέλο που φοράει με το ένα χέρι

Διαβάστε επίσης:

Ένας μήνας στην Ιστορία Με Άλλα Μάτια.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή