♦ Ακτινογραφίες ♦

Στο αττικό ημερολόγιο, o Ιούλιος ήταν ο πρώτος μήνας του έτους και ονομάζονταν Εκατομβαιών.

Ήταν ο πέμπτος κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, γι’ αυτό αρχικά στα Λατινικά ονομάζονταν Quintilis. Αργότερα, όμως, ο Αύγουστος προς τιμήν του Ιούλιου Καίσαρα του έδωσε το όνομα Ιούλιος.

Οι εποχιακές αλλαγές είχαν για τους αρχαίους τεράστια σημασία, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της γεωργίας αφού η σπορά, η συγκομιδή και οι άλλες γεωργικές ασχολίες εξαρτιόνταν από τις αλλαγές των εποχών. Λόγω των γεωργικών αυτών ασχολιών ο Ιούλιος ονομάζεται και Αλωνάρης ή Αλωνιστής αφού στον μήνα αυτό γίνεται το αλώνισμα των δημητριακών.

Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου η Γη βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της ετήσιας τροχιάς της, στο αφήλιο της. Αυτό, όπως είναι γνωστό, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κλίση του άξονα της Γης κι όχι από του αν βρισκόμαστε στο αφήλιο ή στο περιήλιο της γήινης τροχιάς. Έτσι στη διάρκεια του Καλοκαιριού ο Ήλιος ευνοεί το βόρειο ημισφαίριο, οι ακτίνες του πέφτουν πάνω μας περισσότερο κάθετα και ενώ εμείς έχουμε Καλοκαίρι, στο νότιο ημισφαίριο έχουν Χειμώνα.

Τον Ιούλιο γιορτάζουν 242 ονόματα.

Ανάμεσά τους : Ανάργυρος, Κοσμάς, Κυριακή, Θεόφιλος, Προκόπιος, Όλγα, Ευφημία, Μαρίνα, Αλίκη, Αλεξάνδρα, Αιμιλία, Ηλίας, Παρασκευή, Παντελής, Ειρήνη, Ιωσήφ.

Γεγονότα τον Ιούλιο

1 Ιουλίου 2004 – Πέθανε ο ηθοποιός Μάρλον Μπράντο.

4 Ιουλίου 2004 – Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας νικά στον τελικό του Euro 2004 την Πορτογαλία με γκολ του Χαριστέα

6 Ιουλίου 1827 – Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου για τη σύσταση ελληνικού κράτους. Στην Τουρκία επιβάλλεται η αποδοχή της Αυτονομίας της Ελλάδας, η προστασία των Ελλήνων και η διμερής κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η μη συμμόρφωση της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή των τριών Στόλων στα ελληνικά ύδατα και στη συνέχεια τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

9 Ιουλίου 1929 – Στην Ελλάδα, αποφασίζεται η παροχή ψήφου στις γυναίκες για τις δημοτικές εκλογές.

14 Ιουλίου 1789 – Γαλλική Επανάσταση: Κατάληψη της Βαστίλης. Γαλλική Εθνική Επέτειος.

16 Ιουλίου 1945 – Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας με πρώτο διευθυντή τον Ηρακλή Πετμεζά.

20 Ιουλίου 1969 – Απόλλων 11: Οι αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίζονται στη Σελήνη και στις 21 Ιουλίου αποβιβάζονται και περπατούν στ σεληνιακό τοπίο.

20 Ιουλίου 1974 – Αρχίζει η Επιχείρηση Αττίλας, το πρώτο στάδιο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

23 Ιουλίου 1974 – Αποκατάσταση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος στην Ελλάδα, με την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών. Στις 24 Ιουλίου επιστρέφει ο Καραμανλής και συγκροτεί κυβέρνηση.

23 Ιουλίου 2018 – Κύμα φονικών πυρκαγιών ξεσπάει στην Αττική. Το Μάτι αποτεφρώνεται . 96 άτομα χάνουν τη ζωή τους.

24 Ιουλίου 1923 – Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράχθηκαν στα σημερινά τους όρια.

28 Ιουλίου 1750 – Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Διαβάστε Επίσης:

Ένας μήνας στην Ιστορία Με Άλλα Μάτια.

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή