Ο Νέλσον Μαντέλα

♦ Ακτινογραφίες ♦

Ο δεύτερος μήνας του έτους, μήνας καθαρά χειμωνιάτικος με κρύο, βροχές αλλά και χιόνια σε πολλές περιοχές, μήνας Αποκριάτικος που τις μέρες της Αποκριάς φέρνει και κάποια χαρά και χαμόγελα σε όλους, κυρίως τα παιδιά είναι ο «Κουτσοφλέβαρος», όνομα σκωπτικό που η Λαϊκή μας Παράδοση του έδωσε γιατί έχει- για λόγους «τακτοποίησης» των ημερών του έτους- λιγότερες μέρες από τους άλλους μήνες: 28 στα κοινά έτη και 29 στα δίσεκτα.

Το όνομα «Φεβρουάριος» παράγεται από το λατινικό ρήμα februare, που σημαίνει καθαίρω, εξαγνίζω, καθαρίζω και προστέθηκε στο Ρωμαϊκό έτος ως ο τελευταίος μήνας από τον Πομπίλιο Νουμά. Το 153 π,χ. μεταφέρθηκε στη θέση που έχει σήμερα (δεύτερος μήνας του έτους), και σε αυτή τη θέση διατηρήθηκε και στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Στη διάρκειά του οι Ρωμαίοι διοργάνωναν τελετές καθαρμών και εξαγνισμών. Ο Φεβρουάριος αντιστοιχούσε προς τον αττικό μήνα Ανθεστηριώνα.

Η αύξηση των ημερών του Φεβρουαρίου κατά μια, κάθε τέσσερα χρόνια έγινε για να συντονιστεί το ημερολόγιο των 365 ημερών προς το ηλιακό έτος. Ο λαός θεωρούσε κακότυχο ή και γρουσούζικο. Διευκρινιστικά: Η παρανόηση του λαού ότι τα δίσεκτα έτη είναι «γρουσούζικα» («κι αν έρθουν χρόνια δίσεχτα και μήνες οργισμένοι» όπως λέει το δημοτικό τραγούδι) ίσως να προέρχεται από τη λανθασμένη αντίληψη της ετυμολογίας και της ορθογραφίας του πρώτου συνθετικού της λέξης «δίσεκτο». Δηλαδή αντί του σωστού «δις» (που σημαίνει δύο φορές) να εννοείται λανθασμένα το προθεματικό μόριο «δυς» που έχει την έννοια της δυστυχίας, «της δυσκολίας, της κακής καταστάσεως ή του απευκταίου αποτελέσματος». Παρ’ όλα αυτά ο Φεβρουάριος με τις ανθισμένες αμυγδαλιές είναι επίσης και προπομπός της άνοιξης, όπως μας λέει και η παροιμία: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει».

Σε διάφορους τόπους αποκαλείται επίσης Φλιάρης, Ληψομήνας, Κουτσός, Κουτσούκης ή Μικρός ( στην Κύπρο).Στον πόντο τον ονόμαζαν Κούντουρος ή Κούτσουρος, γιατί είχε… κοντή ουρά, άρα ήταν και …… κουτσουρεμένος.

Πάντως οι δυο πιο κοινές ονομασίες (Φεβρουάριος και Φλεβάρης) δεν φαίνεται να έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους . Είπαμε ότι το «ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ» είναι ρωμαϊκό ενώ το «ΦΛΕΒΑΡΗΣ», βγαίνει από τη λαϊκή ελληνική παράδοση και έχει σχέση με τις φλέβες της γης. Ανοίγει δηλαδή τις φλέβες και γεμίζει τη γη νερά. Στη Θράκη υπάρχει το ρήμα φλεβαρίζω= πλημμυρίζω, επειδή τα χωράφια «φλεβαρίζουν από τις βροχές.

Σημαντικά διεθνή γεγονότα που συνέβησαν Φεβρουάριο:

Στις 7 Φεβρουαρίου του 1992, Υπογράφτηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ που οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 11 Φεβρουαρίου 1990 , απελευθερώθηκε η εμβληματική μορφή του αγώνα για την εξάλειψη των φυλετικών ανισοτήτων και των διακρίσεων Νέλσον Μαντέλα, έπειτα από 27 χρόνια κράτησης από το καθεστώς του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και στη συνέχεια έγινε ηγέτης της χώρας μέχρι το 1999. Στις 13 Φεβρουαρίου του 1894, οι Γάλλοι αδελφοί Λυμιέρ κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη φορητή συσκευή του κινηματογράφου. Στις 22 Φεβρουαρίου του 1997, ανακοινώθηκε στη Σκωτία, ότι τον προηγούμενο Ιούλιο, γεννήθηκε η «Ντόλι», το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο. Στις 23 Φεβρουαρίου του 1455, τυπώθηκε το πρώτο βιβλίο: Η Βίβλος από τον Γουτεμβέργιο. Και στις 28 Φεβρουαρίου του 1986, δολοφονήθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε.

Κι όσο για την Ελλάδα, στις 4 Φεβρουαρίου του 1843, πέθανε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηρωική μορφή του Αγώνα του 1821 και στις 6 Φεβρουαρίου του 1982 , καταργήθηκαν οι ποδιές που ήταν υποχρεωμένες να φορούν στο σχολείο οι μαθήτριες. Τέλος στις 8 Φεβρουαρίου του 1981 , 21 οπαδοί του Ολυμπιακού βρήκαν τον θάνατο μετά από αγώνα με την ΑΕΚ όταν ποδοπατήθηκαν καθώς βρήκαν κλειστή την Θύρα 7 του Σταδίου Καραισκάκη.

άνδρας κουβαλάει στα χέρια του θύμα από τη θύρα 7

Φορητή Συσκευή Κινηματογράφου των αδερφών Λύμερ

Διαβάστε επίσης:

Ένας μήνας στην ιστορία Με Άλλα Μάτια.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή