♦ Ακτινογραφίες ♦
Ο Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας του έτους ανήκει στην εποχή του Καλοκαιριού κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες.
Στο αττικό ημερολόγιο ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μήνας του έτους και ονομάζονταν Μεταγειτνιών διάρκειας 29 ημερών που αντιστοιχεί με το χρονικό διάστημα από 24 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου.
Ο Αύγουστος, κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, ήταν ο έκτος μήνας, γι’ αυτό αρχικά στα Λατινικά ονομάζονταν Sextilis και είχε 31 ημέρες, ευθύς εξ αρχής από την εγκαθίδρυση του Ιουλιανού ημερολογίου το 45 π.Χ. (έτος 709 από κτίσεως Ρώμης).
Το έτος 8 π.Χ. ο Αύγουστος Καίσαρας του έδωσε το όνομά του χωρίς την προσθήκη μίας ημέρας από τον Φεβρουάριο (όπως λανθασμένα αναγράφεται σε ορισμένες αναφορές). Λέγεται ότι ο Αύγουστος έβαλε τον μήνα σε αυτή την θέση, για να τιμήσει τον θάνατο της Κλεοπάτρας η οποία, όπως λέγεται, έθεσε τέλος στη ζωή της στις 12 Αυγούστου του 30 π.Χ. αν και ο ακριβής λόγος του θανάτου της καλύπτεται από μυστήριο. Κατά το Βυζαντινό ημερολόγιο που ακολουθεί ακόμη και σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία, και το οποίο αρχίζει τον Σεπτέμβριο, ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου κι έτσι η 31 Αυγούστου γιορτάζονταν ως παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αστρονομικά, ο ήλιος βρίσκεται στην αρχή του μήνα στον αστερισμό του Καρκίνου (21 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου) και στο τέλος στον αστερισμό του Λέοντα (10 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου).
Με την ευχή να «βγει» ο Αύγουστος με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από την ενδυνάμωση της πανδημίας και με μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όλους, παραθέτουμε τα πιο σημαντικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας τα οποία ήταν όλα πολύ σημαντικά:
◊ 1 Αυγούστου 1974 – Πρώτες μέρες της Μεταπολίτευσης
Επαναφέρεται σε ισχύ το Σύνταγμα του 1952 και αποφασίζεται να πραγματοποιηθεί Δημοψήφισμα για το πολιτειακό.
◊ 3 Αυγούστου 1936
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνονται στο Βερολίνο οργανωμένοι από το ναζιστικό καθεστώς, ο αφρο-αμερικανός αθλητής Jesse Owens κατακτά χρυσό μετάλλιο στον δρόμο 100 μέτρων. Ήταν το πρώτο από τα 4 χρυσά μετάλλια (τα άλλα ήταν στα 200 μέτρα, στο άλμα σε μήκος και στην σκυταλοδρομία 4Χ100 μέτρα) γελοιοποιώντας την ναζιστική αντίληψη περί ανωτερότητας της Αρίας φυλής.
◊ 4 Αυγούστου 1936
Με πρόσχημα την αποτροπή ταραχών στην εξαγγελθείσα γενική απεργία, ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλει δικτατορία με τη σύμφωνη γνώμη του βασιλιά Γεωργίου Β’.
◊ 4 Αυγούστου 1962
Ο Νέλσον Μαντέλα, δικηγόρος της Νοτίου Αφρικής, συλλαμβάνεται και κατηγορείται για σαμποτάζ και συνομωσία για τη βίαιη ανατροπής της κυβέρνησης. Καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά και έζησε 28 χρόνια φυλακισμένος. Και μετά, εξελέγη πρόεδρος,
◊ 6 Αυγούστου 1945
Στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος ρίχνει ατομική βόμβα σκοτώνοντας επιτόπου από πάνω από 80.000 ανθρώπους.
◊ 9 Αυγούστου 1945
Οι Αμερικανοί ρίχνουν δεύτερη ατομική βόμβα αυτή τη φορά στο Ναγκασάκι, με αποτέλεσμα 70.000 νεκρούς. Η ρίψη των δυο ατομικών βομβών είχε μακροπρόθεσμες καταστροφικές συνέπειες στους κατοίκους των περιοχών.
◊ 10 Αυγούστου 1920
Υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών για τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την οποία η Ελλάδα γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» σύμφωνα με το όραμα του Ελευθέριου Βενιζέλου.
◊ 13 Αυγούστου 2004
Τελετή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
◊ 15 Αυγούστου 1940
Το αντιτορπιλικό «Έλλη» που έχει καταπλεύσει στην Τήνο για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, βυθίζεται από Ιταλικό υποβρύχιο. Η κυβέρνηση Μεταξά καταγγέλλει την ενέργεια αλλά προσποιείται άγνοια για την Ιταλική ενοχή.
◊ 19 Αυγούστου 1936
Δολοφονείται ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα από παραστρατιωτικές ομάδες υποστηρικτών του Φράνκο. Ως σήμερα δεν έχει βρεθεί η σορός του, παρά τις έρευνες σε ομαδικούς τάφους.
◊ 23 Αυγούστου 1975
Τελειώνει η δίκη των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου 1967. Επιβάλλεται θανατική ποινή στους Παπαδόπουλο, Μακαρέζο και Παττακό και ισόβια κάθειρξη σε άλλους 8. Με κυβερνητική απόφαση η θανατική ποινή μετατρέπεται σε ισόβια.


