Ανθισμένη Αμυγδαλιά και τίτλος άρθρου

♦ Ακτινογραφίες ♦

Έρχεται η Άνοιξη. Ο Απρίλιος προέρχεται ετυμολογικά από το λατινικό ρήμα aperire, που σημαίνει «ανοίγω». Μέχρι την εποχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ιουλίου Καίσαρα περιελάμβανε 29 ημέρες και από «κέρδισε» μια ακόμη. Το 65 μ. Χ. ο αυτοκράτορας Νέρων προσπάθησε, ματαίως, να μετονομάσει τον Απρίλιο σε Νερώνιο (Neronius) σε ανάμνηση της σωτηρίας του μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του στην οποία συμμετείχε και ο δάσκαλός του Σενέκας, που τελικά αυτοκτόνησε για να αποφύγει τον εξευτελισμό.

Στη Ρώμη, στις 22 Απριλίου γιορτάζονταν (με ανάλογες κρασοκατανύξεις) τα Vinalia priora, οι πρώτες γιορτές κρασιού του έτους. Στα τέλη του μήνα ξεκινούσαν επίσης και τα Floralia, τα Ρωμαϊκά Ανθεστήρια, προς τιμήν της θεάς της βλάστησης και της Άνοιξης, της Flora.

Η «Πρωταπριλιά» με τα αθώα ψέματά της είναι ένα πανευρωπαϊκό έθιμο. Στην Ελλάδα έφτασε, μάλλον, την εποχή των Σταυροφοριών κι έχει τις ρίζες του στους αρχαίους Κέλτες που επειδή τον Απρίλιο ο καιρός καλοσύνευε, συνήθιζαν την πρωταπριλιά να πηγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, κι έτσι κατέφευγαν σε ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια.
Είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας που γιορτάζεται το Πάσχα, αν και ορισμένες φορές το Ορθόδοξο Πάσχα μπορεί να γιορταστεί μέχρι και στις 8 Μαΐου (όπως έγινε το 1983). Το Πάσχα έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο, όπου γιορτάζονταν η εαρινή ισημερία, κι από εκεί πέρασε στους Εβραίους ως «Πεσάχ», σε ανάμνηση της Εξόδου τους από την αιχμαλωσία. Τέλος έφτασε και στους χριστιανούς αφού ταυτίστηκε με τον σταυρικό θάνατο του Ιησού Χριστού την περίοδο του Εβραϊκού Πάσχα.

Οι Έλληνες θεωρούν Απρίλιο και Μάιος τους κατ εξοχήν «μήνες των λουλουδιών» απ΄όπου και η ονομασία Απριλομάης: “Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα”. Χάρη στην ανοιξιάτικη σύνδεσή του ο Απρίλης τραγουδήθηκε ιδιαίτερα από τους ποιητές αλλά και από τον λαό μας. Σε πολλές περιοχές ο Απρίλης αποκαλείται και «Γρίλλης» (γκρινιάρης) επειδή στον μήνα αυτόν τελείωναν τα αποθέματα της προηγούμενης συγκομιδής και δημιουργούνταν οικογενειακές γκρίνιες. Αποκαλείται και τιναχτοκοφινίτης επειδή τινάζουν τα κοφίνια για να τα καθαρίσουν: «Απρίλης, γρίλλης, τιναχτοκοφινίτης».

Αγιογραφία: Άγιος Γεώργιος

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου ( 23 Απριλίου) είναι η μεγαλύτερη του μήνα.

Την 1η Απριλίου του 1955, η οργάνωση ΕΟΚΑ ξεκίνησε ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Κύπρου από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1976 ιδρύθηκε η εταιρεία πληροφορικής Apple. Και το 1979, εγκαθιδρύθηκε το θεοκρατικό κράτος του Ιράν, μετά την ιρανική επανάσταση υπό τον Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Στις 3 Απριλίου του 1990 , ο καρδιοχειρούργος Γ. Τόλης πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα. Στις 10 Απριλίου του 1821 , απαγχονίστηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ στην κεντρική είσοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ως αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση. Την ίδια ημέρα το 1896, ο Σπύρος Λούης στέφθηκε Ολυμπιονίκης στο Μαραθώνιο, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στις 12 Απριλίου του 1961, ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα. Στις 15 Απριλίου του 1452, γεννήθηκε ο Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης Λεονάρντο ντα Βίντσι. Στις 18 Απριλίου του 1955, πέθανε ο γερμανός φυσικός & νομπελίστας Άλμπερτ Αϊνστάιν. Και στις 21 Απριλίου του 1967, η Χούντα των Απριλιανών επέβαλε την δικτατορία στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Ένας μήνας στην ιστορία Με Άλλα Μάτια.

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή