Κοντινό σε αυτί ανδρός που κρατάει το πίσω μέρος με το χέρι του

Το ακουστικό νευρίνωμα, γνωστό και ως αιθουσαίο σβάννωμα, είναι ένας μη καρκινικός όγκος, που μπορεί να επηρεάσει την ακοή και την ισορροπία.

‘Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Johns Hopkins ακουστικό νευρίνωμα επηρεάζει άνδρες και γυναίκες εξίσου, αλλά συχνότερα αναπτύσσεται σε άτομα στα 40 ή τα 50 τους.

Είναι πολύ λιγότερο συχνό στα παιδιά, αλλά όταν τους συμβαίνει, συχνά σχετίζεται με μια γενετική διαταραχή που ονομάζεται νευροϊνωμάτωση τύπου 2.

Ακουστικό νευρίνωμα: Τι είναι

Τα ακουστικό νευρίνωμα είναι μη καρκινικός, συνήθως βραδέως αναπτυσσόμενος όγκος, που σχηματίζεται κατά μήκος των κλάδων του όγδοου κρανιακού νεύρου (που ονομάζεται επίσης αιθουσαίο κοχλιακό νεύρο). Αυτό το νεύρο οδηγεί από τον εγκέφαλο στο εσωτερικό αυτί και διακλαδίζεται σε τμήματα που παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ακοή όσο και στην ισορροπία.

Τα ακουστικά νευρινώματα προκύπτουν από τα κύτταρα Schwann (σβαννώματα), τα οποία τυλίγονται γύρω και υποστηρίζουν τις νευρικές ίνες, εξ ου και το όνομα αιθουσαίο σβάννωμα. Τα σβαννώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε κρανιακό, ή περιφερικό νεύρο του σώματος, αλλά στον εγκέφαλο, τα ακουστικά νευρινώματα είναι τα πιο κοινά σβαννώματα.

Το ακουστικό νευρίνωμα συνήθως αρχίζει να αναπτύσσεται εκεί όπου το κεντρικό νευρικό σύστημα μεταβαίνει στο περιφερικό νευρικό σύστημα, που ονομάζεται ακουστικός πόρος.

Ακουστικό νευρίνωμα: Τύποι

Υπάρχουν δύο τύποι ακουστικών νευρωμάτων:

Σποραδικά, μονόπλευρα ακουστικά νευρινώματα: Αυτοί οι όγκοι αναπτύσσονται μόνο στην μία πλευρά στο 95% των ασθενών. Εμφανίζονται από σποραδικές (ξαφνικές), μη κληρονομικές μεταλλάξεις. Αυτά τα μονομερή ακουστικά νευρινώματα μπορεί να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συχνότερα εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας 30 έως 60 ετών.

Γενετικά, αμφίπλευρα ακουστικά νευρινώματα: Τα ακουστικά νευρινώματα και στις δύο πλευρές εμφανίζονται μόνο σε άτομα που έχουν τη γενετική διαταραχή νευροϊνωμάτωση τύπου 2.

Ακουστικό νευρίνωμα: Συμπτώματα

Η απώλεια ακοής συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο των ετών και μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη κώφωση στο ένα αυτί. Σε ορισμένα άτομα (περίπου 5% των ασθενών), η απώλεια ακοής μπορεί να αναπτυχθεί ξαφνικά.

Η απώλεια μπορεί να είναι μερική ή ολική, αλλά είναι πιθανή η αυθόρμητη ανάκτηση. Η ξαφνική απώλεια ακοής μπορεί να είναι το πρώτο γεγονός που οδηγεί σε διάγνωση, ή μπορεί να συμβεί μήνες ή χρόνια πριν ανακαλυφθεί ο όγκος.

Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί από συμπίεση, ή διήθηση του όγκου στο νεύρο ακοής, ή από έκκριση ουσιών τοξικών για την ακοή.

Ακουστικό νευρίνωμα: Ποιες είναι οι πιθανές σοβαρές επιπλοκές

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, ένα ακουστικό νευρίνωμα μπορεί να μεγαλώσει αρκετά ώστε να προκαλέσει πίεση στο στέλεχος του εγκεφάλου. Ο όγκος μπορεί να εμποδίσει τη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, προκαλώντας συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο.

Επειδή το κρανίο είναι μια κλειστή δομή, η περίσσεια υγρού στον εγκέφαλο μπορεί να πιέσει τον εγκέφαλο, προκαλώντας ασταθή κίνηση και έλλειψη συντονισμού, πονοκεφάλους και σύγχυση.

Ακουστικό νευρίνωμα: Θεραπεία

Μετά τη διάγνωση ενός ακουστικού νευρώματος, ο γιατρός θα καθορίσει το καλύτερο σχέδιο δράσης. Μια από αυτές τις επιλογές περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου

Αυτή είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για ακουστικά νευρινώματα. Η απώλεια ακοής που έχει ήδη συμβεί από τον όγκο δεν μπορεί να αναστραφεί, αλλά η υπόλοιπη ακοή μπορεί να διατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Η χειρουργική αφαίρεση όγκου μπορεί συχνά να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα ισορροπίας, το μούδιασμα του προσώπου και άλλα συμπτώματα.

Πηγή: www.healthreport.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή