Στηθοσκόπιο και μια κόκκινη καρδιά πάνω σε ιατρικές εξετάσεις

Τι επισημαίνεται σε σημερινή επιστολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες στον υπουργό Υγείας.

Να λυθεί το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους ανασφάλιστους καρδιοπαθείς, ζητεί από το υπουργείο Υγείας ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

Με επιστολή προς τον Θάνο Πλεύρη, το προεδρείο του Συλλόγου τονίζει πως οι ανασφάλιστοι καρδιοπαθείς δεν έχουν εξαιρεθεί – όπως άλλες ομάδες ασθενών – από την υποχρέωση συνταγογράφησης μόνον από δημόσιες δομές Υγείας.

Οι καρδιοπαθείς ζητούν την άμεση διευθέτηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού ζητήματος, το οποίο απασχολεί μεγάλο αριθμό πασχόντων από ποικίλες μορφές καρδιοπάθειας. Υφίστανται επιπλέον ταλαιπωρία στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, ενώ μπαίνει σε κίνδυνο και η ζωή τους από τον συγχρωτισμό.

Όπως αναφέρουν, οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία δημοσίων υγειονομικών δομών αποκλειστικά και μόνο για τη συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Μέχρι την εφαρμογή της νέας απόφασης, υπήρχε η δυνατότητα παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας και από ιδιώτες ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών Υγείας.

Από την υποχρέωση – σημειώνουν – εξαιρούνται αρκετές ευπαθείς κατηγορίες ασθενών, αλλά όχι οι καρδιοπαθείς, παρά μόνον τα παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και όσοι φέρουν πιστοποιημένη αναπηρία τουλάχιστον 80%.

“Η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων καρδιοπαθών, με δεδομένο ότι οι καρδιοπαθείς οι οποίοι έχουν κριθεί και κρίνονται καθημερινά αρμοδίως με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% είναι ελάχιστοι, αποκλείεται παντελώς από όποια ευνοϊκή διάταξη”, τονίζουν.

Οι καρδιοπαθείς αναγνωρίζουν την ανάγκη να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά η υποχρέωση να επισκέπτονται δημόσιες δομές επιβαρύνει την καθημερινότητά τους. Η προσπάθεια – σημειώνουν – να ελεγχθεί η δαπάνη είναι αδιανόητο να ισχύσει σε πάσχοντες, με σοβαρότατα νοσήματα και εξαιρετικά επιβαρυμένη καθημερινότητα. Αναφέρουν αναλυτικά:

Κίνδυνος

Όσοι δεν έχουν, “για τον οποιονδήποτε λόγο, μόνιμα ή προσωρινά, τη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης, είναι αδιανόητο να υποβάλλονται σε μία διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, να συνωστίζονται στα εξωτερικά ιατρεία υποστελεχωμένων διαχρονικά δομών, αναμένοντας επί ημέρες ή εβδομάδες ενίοτε και περισσότερο κάποιο διαθέσιμο ραντεβού και μάλιστα τη στιγμή, κατά την οποία δεν έχει λήξει ουσιαστικά η έκτακτη συνθήκη της πανδημίας ενώ σε κίνδυνο ευνόητα τίθενται πρωτίστως οι ανοσοκατεσταλμένοι συμπολίτες μας”.

Ως προς τον έλεγχο της δαπάνης, προτείνουν να αξιοποιηθούν οι υπηρεσίες ελέγχου του ΕΟΠΥΥ: “Το να τίθεται σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο η υγεία καρδιοπαθών συμπολιτών μας, λόγω του παρατηρούμενου συνωστισμού, αλλά και η σωματική και ψυχική ταλαιπωρία, την οποία συνεπάγεται η εν λόγω διαδικασία είναι κάτι το οποίο κ. υπουργέ δε θα πρέπει να επιτρέψετε”.

Ως εκ τούτου, ζητούν να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση, συμπληρωματική της αμέσως προγενέστερης, ώστε να συμπεριληφθούν ρητά όλοι οι καρδιοπαθείς με πιστοποιημένο αρμοδίως ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ανεξάρτητα από την ύπαρξη συν-νοσηρότητας ή όχι.

Πηγή: www.iatronet.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή