Παιδί μετανάστης από Αφρική ανάμεσα σε βιβλία

Αφήστε τα παιδιά στην ησυχία τους. Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο αυτό;

Διαλαλούμε την εξέλιξη, όποια θεωρία αυτής κι αν αγκαλιάζουμε;

Αν ναι, τότε πώς;

Πάντως όχι δηλητηριάζοντας μικρές ψυχές. Η παιδεία, η κοινωνική παιδεία, σε μια γωνιά της οποίας χωρά και η εκπαίδευση, αποτελεί την ύψιστη αξία για την κοινωνική πρόοδο και συνοχή.

Εν είδει πολυφωνίας το αξιακό σύστημα καθενός από εμάς μπορεί να διαφέρει. Όμως, σταθερές όπως η δημοκρατία, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα του άλλου – κάθε άνθρωπος έχει κάποιο στοιχείο που τον κάνει μοναδικό- θα έπρεπε, πρέπει και θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες.

Κάπου εκεί στον καναπέ του σπιτιού μας, καθίσαμε αναπαυτικά, ανοίξαμε την τηλεόραση και με pop corn ανά χείρας αρχίσαμε να ακούμε: τα στατιστικά για τα κρούσματα, τις κρίσιμες αυτές δύο εβδομάδες που έχουν κάτι από Λερναία Ύδρα και αυτές, τα περιστατικά αστυνομικής βίας, τις αναστολές, τα ειδεχθή εγκλήματα να ανακοινώνονται με διαφορά κάτι ημερών, εμβολιαστικές και αντιεμβολιαστικές εκστρατείες, και κάπου στο ενδιάμεσο ένα διάλειμμα για την τουριστική περίοδο.

Ακούσαμε, σκεφτήκαμε, αλλά απομονωμένοι δε συζητήσαμε. Και επιτρέψαμε με τον τρόπο μας σε ανθρώπους που εκφέρουν δημόσιο λόγο να δικαιολογούν πράξεις αποτρόπαιες, να στηρίζουν μεσαιωνικές αντιλήψεις, να δημοσιοποιούν ονόματα παιδιών σε νηπιαγωγεία, ονόματα παιδιών μεταναστών.

Πώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη σκέψη ότι παιδιά που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία, λαμβάνουν την ελληνική παιδεία, μιλούν την ελληνική γλώσσα, μπορεί να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας; Σε έναν πολιτισμό όπου ο «Ξένιος Ζευς» και η λέξη φιλοξενία έχουν δεσπόζουσα θέση.

Επιπλέον, πόσο υποκριτές μπορεί να είμαστε σε μια κοινωνία όπου το «politically correct» αποτελεί πλέον modus vivendi, όμως επιτρέπεται, μεταξύ άλλων, η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων ανηλίκων;

Για να μην καταλήξουμε το 2021 να ανασύρουμε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τις δέκα εντολές του Μωυσή για να μπορέσουμε να δομήσουμε δημοκρατικά και ανθρώπινα την κοινωνία του μέλλοντος, ας αφήσουμε τα παιδιά αμόλυντα να αναπτυχθούν, να δημιουργήσουν και να μας ξεπεράσουν. Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματική πρόοδο.

Σχετικά με τον συντάκτη

Ιωάννα Σκόνδρα
Σύμβουλος Επικοινωνίας, Marketing και ΕΚΕ.

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή