αναπηρικό αμαξίδιο

Σύνταξη – Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου

Ποια είναι στα αλήθεια η στάση μας απέναντι στην αναπηρία; Σε ποια ομάδα πολιτών ανήκουμε; Σε εκείνους που προσπερνούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία και κατά συνέπεια τους ίδιους τους ανθρώπους αυτούς ή σε εκείνους που πιστεύουν ότι θα πρέπει να κάνουν ότι περνά από το δικό τους χέρι έτσι ώστε να εξασφαλιστούν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες σε όλους;

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ζήσει από κοντά άτομα με αναπηρία και είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι από εκείνους που συνήθως αγνοούν τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς απέναντι στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες…

Η «Πρώτη» αρκετές φορές μέχρι και σήμερα έχει επιχειρήσεις να «αγγίξει» θέματα τα οποία απασχολούν τους ανθρώπους με αναπηρία προβάλλοντας τα εμπόδια τα οποία βρίσκουν στην καθημερινότητα τους… κι όχι μόνο!

Πριν από μερικές μόλις μέρες ο γενικός γραμματέας και άμισθος σύμβουλος Δημάρχου Πύργου για θέματα ανθρώπων με αναπηρία Γιώργος Παπανικολόπουλος και ο ταμίας Γιάννης Πετρόπουλος του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας μίλησαν στην «Πρώτη» για τα μικρά αλλά και για τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία σε ολόκληρο το Νομό Ηλείας. Κάναμε μία «μεγάλη βόλτα» στους επτά δήμους του Νομού και πραγματικά η κατάσταση ήταν αποκαρδιωτική καθώς πέραν από τις πόλεις του Πύργου και της Αμαλιάδας αλλά και την Αρχαία Ολυμπία όπου υπάρχει μερική προσβασιμότητα για τα Άτομα με Αναπηρία- Κινητικά προβλήματα στους υπόλοιπους δήμους ελάχιστα είναι αυτά τα οποία έχουν γίνει για την στήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται καθηλωμένοι σε κάποιο αναπηρικό αμαξίδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Άτομα με Αναπηρία ανέρχονται στο 15% του συνολικού πληθυσμού της Ηλείας, ενώ από το 2020 βάση του Νόμου όλα τα κτίρια και οι υπηρεσίες να είναι προσβάσιμες στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα! Το Σωματείο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων όλο το προηγούμενο διάστημα με επιστολής διαμαρτυρίας του έχει επισημάνει προς τους αρμόδιους φορείς τα προβλήματα ωστόσο μέχρι και σήμερα σε ελάχιστα από αυτά έχουν δοθεί λύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Καλαμάτα στο γειτονικό Νομό Μεσσηνίας έχουν ήδη προχωρήσεις στις υποδομές προσβασιμότητας που απαιτούνται.

Η καταγραφή

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να κάθεται κανείς σε αναπηρικό αμαξίδιο και να προσπαθεί να κινηθεί εντός της Ηλείας… Πάμε να δούμε την κατάσταση έτσι όπως την περιέγραψαν στην «Πρώτη» ο Γιάννης και ο Γιώργος.

Πύργος- Κατάκολο

Η πόλη έχει κτιστεί πάνω σε επτά λόγους κάτι το οποίο κάνει την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία πραγματικά δύσκολη. Η ράμπα για να ανέβει κάποιος στο λόφο του Επαρχείου είναι επικίνδυνη όπως άλλωστε και πολλές από τις ράμπες που υπάρχουν στα πεζοδρόμια της πόλης όπως εκείνη στη συμβολή των οδών Κοκκίνου και Μανωλοπούλου. Ιδιαίτερα επικίνδυνη και η ράμπα στην οδό Κοκκίνου εκεί όπου υπάρχει είσοδος για το κτίριο των ιατρείων του πρώην ΙΚΑ… Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πρόσβαση στο θέατρο Απόλλων, στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Πύργου, στο Επιμελητήριο Ηλείας αλλά και στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας καθώς και σε πολλούς Ιερούς Ναούς της περιοχής (όπως στον Αγ. Νικόλαο Κατακόλου) με αποτέλεσμα οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. «Το θέμα της πρόσβασης στους Ιερούς Ναούς είναι κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν. Γίνεται ένας γάμος, μία βάπτιση ή μία κηδεία και οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα αναγκάζονται να μένουν έξω από τον Ιερό Ναό» επεσήμανε ο Γ. Παπανικολόπουλος. Πρόβλημα πρόσβασης υπάρχει και σε ορισμένα υποκαταστήματα τραπεζών όπου παρά τα έγγραφα και τις συστάσεις δεν έχουν «συμμορφωθεί» με την Νομοθεσία. Ακόμα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, ενώ υπάρχει πύλη εισόδου- εξόδου για άτομα με αναπηρία παραμένει κλειστή και όσοι θέλουν να επισκεφτούν το Μουσείο καλούνται να ζητήσουν από κάποιον πολίτη να ενημερώσει μέσα στον υπεύθυνο του χώρου για να ανοίξει.

Ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσβάσιμες στάσεις όπου οι άνθρωποι με αναπηρία θα μπορούν να εξυπηρετούνται με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ με αποτέλεσμα ο «Γολγοθάς» να συνεχίζεται! Μη προσβάσιμα και πολλά από τα καταστήματα (σ.σ. εμπορικά και υγειονομικού ενδιαφέροντος) ενώ στη περιοχή υπάρχουν πολλά ιατρεία (σ.σ. ακόμα και φυσικοθεραπευτήριο) που στεγάζονται σε μη προσβάσιμα κτίρια! Ακατάλληλες οι ράμπες και στο Επίνειο του Πύργου στο Κατάκολο όπως άλλωστε και τα πεζοδρόμια της περιοχής με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο και όσους κατοικούν στην περιοχή όσο και για εκείνους που την επισκέπτονται! Επίσης ο δήμος Πύργου δεν αξιοποίησε μέχρι και σήμερα το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ προκειμένου δύο παραλίες να χρηματοδοτηθούν και να γίνουν προσβάσιμες για τα Άτομα με Αναπηρία. Μη προσβάσιμο και το Λιμεναρχείο Κατακόλου για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Αμαλιάδα – Ήλιδα

Υπάρχουν ελάχιστες θέσεις στάσης- στάθμευσης για τα Άτομα με Αναπηρία ενώ η ράμπα πρόσβασης στο δημαρχείο Αμαλιάδας έχει ιδιαίτερα επικίνδυνη κλίση. «Τα περισσότερα από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης δεν είναι προσβάσιμα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Σαψάλης είχε δεσμευτεί για την αξιοποίηση προγράμματος μέσα από το οποίο τα καταστήματα της πόλης που βρίσκονται στον κεντρικό άξονα αυτής θα γίνονταν προσβάσιμα» τόνισε ο Γ. Παπανικολόπουλος. Ακόμα όμως και το ΑΤ Αμαλιάδας δεν είναι προσβάσιμο για τα άτομα με Κινητικά προβλήματα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Στον χώρο του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας υπάρχουν μόνο δύο θέσεις χωρίς να έχουν το ειδικό χρώμα και την διαγράμμιση που προβλέπεται. Προβλήματα προσβασιμότητας υπάρχουν και στον χώρο της Αρχαίας Ήλιδας όπου ενώ υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις στάσης- στάθμευσης αλλά το έδαφος δεν επιτρέπει την μετακίνηση αμαξιδίων. Ωστόσο ο δήμος Ήλιδας εκμεταλλεύτηκε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και από το περασμένο καλοκαίρι δημιούργησε δύο προσβάσιμες παραλίες σε Κουρούτα και Αγ. Μαρίνα για τα άτομα με αναπηρία.

Αρχαία Ολυμπία

Μπορεί ο κεντρικός δρόμος και τα πεζοδρόμια να είναι προσβάσιμα για τα Άτομα με Κινητικά Προβλήματα ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα καταστήματα της περιοχής. «Το μουσείο είναι προσβάσιμο, ωστόσο είναι πάρα πολύ δύσκολο να εισέλθει αναπηρικό αμαξίδιο στον Αρχαιολογικό χώρο» τόνισε ο Γιάννης Περτρόπουλος ενώ συμπλήρωσε «Υπάρχουν ελάχιστες θέσεις στάσης και στάθμευσης οχημάτων για Άτομα με Αναπηρία χωρίς την απαιτούμενη διαγράμμιση. Παράλληλα μη προσβάσιμο είναι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής».

Κρέστενα

Χωρίς διαγραμμισμένες στάσεις και στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρία, μη προσβάσιμα καταστήματα και το κέντρο του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων. Το δημαρχείο της περιοχής όπως και το Αστυνομικό τμήμα δεν είναι προσβάσιμα για τα άτομα με αναπηρία ενώ ο δήμος δεν έχει δημιουργήσει προσβάσιμη παραλία για άτομα με αναπηρία.

Ζαχάρω – Καϊάφας

Αντίστοιχη η εικόνα και στη περιοχή της Ζαχάρως. Κτίρια που αφορούν την εξυπηρέτηση του κοινού, όπως το Δημαρχείο αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα δεν είναι προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία. Μη προσβάσιμα είναι και τα περισσότερα καταστήματα της πόλης ενώ δεν έχει δημιουργηθεί προσβάσιμη παραλία. «Στη περιοχή της Ζαχάρως λειτουργεί και το υδροθεραπευτήριο Καϊάφα. Η πισίνα όμως του υδροθεραπευτηρίου δεν είναι προσβάσιμη στα Άτομα με Αναπηρία, παρά το γεγονός ότι έχουν απόλυτη ανάγκη υδροθεραπείας» υπογράμμισε ο Γ. Παπανικολόπουλος.

Γαστούνη

Αφιλόξενη και η πόλη της Γαστούνης για τα Άτομα με Αναπηρία. Ελάχιστα από τα καταστήματα είναι προσβάσιμα, ενώ δεν υπάρχουν χώροι στάσης και στάθμευσης οχημάτων για τα Άτομα με Αναπηρία. Ακόμα και το δημαρχείο Πηνειού δεν είναι προσβάσιμο για τους ανθρώπους με αναπηρία. Ωστόσο ο δήμος Πηνειού φέτος κατάφερε να κάνει προσβάσιμες δύο από τις παραλίες του, στην Γλίφα και στις Θίνες.

Λεχαινά

Προβλήματα προσβασιμότητας υπάρχουν και στην έδρα του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες, ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα καταστήματα της πόλης δεν διαθέτουν πρόσβαση για τα Άτομα με Κινητικά προβλήματα. Αντίστοιχα προβλήματα και στην Κυλλήνη όπου η εξυπηρέτηση των πολιτών με Κινητικά προβλήματα γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία. Όσο για την πρόσβαση στη θάλασσα όπως επισήμαναν τόσο ο Γ. Παπανικολόπουλος όσο και ο Γ. Πετρόπουλος είναι απογοητευτική καθώς δεν παρέχει αυτονομία στους χρήστες.

Πηγή: www.protinews.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή