κινητικότητα παιδιού

Τι είναι η αδρή κινητικότητα;

Ποιες δραστηριότητες μπορούν να την αναπτύξουν;

Ποιος θεραπευτής ασχολείται με την αδρή κινητικότητα;

Η αδρή κινητικότητα αναφέρεται σε δεξιότητες όπως: Στήριξη, μπουσούλημα, περπάτημα, τρέξιμο, κλωτσιά, ανεβοκατέβασμα σκάλας, η μεταφοράς πραγμάτων.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η αδρή κινητικότητα, αναπτύσσεται στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Αρχίζει από 2 μηνών καθώς το παιδί προσπαθεί να στηριχτεί και ολοκληρώνεται περίπου στα 6 έτη όπου το παιδί εκτελεί πολλές δραστηριότητες ανεξάρτητα. Αφορά περισσότερο την κίνηση του σώματος και κυρίως των κάτω άκρων.

Δυσκολίες στην αδρή κινητικότητα του παιδιού θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε μια αξιολόγηση από εργοθεραπευτή και σε ένα στοχεύμενο θεραπευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο από αυτόν.

Κάποιες δραστηριότητες που μπορούνε οι γονείς να ακολουθήσουν για ανάπτυξη της αδρής κινητικότητα είναι οι εξής:

• Παροτρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες. Δραστηριότητες ομαδικές όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ βοηθάνε το παιδί για να ενισχύσουν αφενός την αδρή κινητικότητα και αφετέρου την αυτοπεποίθηση του.

• Επισκεφτείτε παιδότοπους και παιδικές χαρές μαζί με τα παιδιά. Τραμπολίνο, τούνελ, στεφάνια, κούνιες, τσουλήθρα και τραμπάλα βοηθάνε στον έλεγχο του σώματος του παιδιού και στην ακρίβεια των κινήσεων του.

• Κάντε κουτσό μαζί με το παιδί σας. Το παιδί ελέγχει τη δύναμη και την ισορροπία του και μαθαίνει να κάνει κινήσεις όπως σκύψιμο, πέταγμα και πήδημα.

• Κάντε τις δουλείες μαζί με τα παιδιά σας. Ενεργοποιήστε το παιδί και κάντε το υπεύθυνο με απλές δουλείες όπως: Να βάλει τα άπλυτα στο πλυντήριο, να μαζεύει τα παιχνίδια του, να τακτοποιήσει το κρεβάτι του, να βάλει τα ρούχα του στη ντουλάπα ή να φροντίσει τα λουλούδια.

• Παίξτε μπάλα μαζί με τα παιδιά σας. Παίξτε μπάλα με τα χέρια και τα πόδια μαζί με τα παιδιά. Ενθαρρύνεται τα παιδιά ότι μπορούν να τα καταφέρουν!

• Μιμηθείτε τις κινήσεις των ζώων. Πείτε στο παιδί να συρθεί σαν φίδι, να περπατήσει αργά σαν χελώνα, να κάνει πηδηματάκια σαν βάτραχος, να σταθεί σε ένα πόδι σαν πελεκάνος. Είναι σημαντικό για να υπάρχει αλληλεπίδραση, να ζητάτε και από το παιδί να σας δίνει εντολές.

Θυμηθείτε ότι δεν είστε θεραπευτές, μπορείτε όμως με παιχνίδι να ενισχύσετε τις δεξιότητες του παιδιού σας!
Η συνεργασία είναι απαραίτητη για την ολιστική προσέγγιση του παιδιού!

Σχετικά με τον συντάκτη

Ειρήνη Παπαδοπούλου
Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή