Τέσσερα άτομα στο Museum of Illusions Athens. Τα δύο τα βλέπουμε ανάποδα να κρέμονται από το ταβάνι (μπαμπάς και κόρη) και τα άλλα δύο να είναι στους δύο απέναντι τοίχους στον αέρα (μαμά και κόρη).
Γράφει ο Σπύρος Κρίκος

Θέλεις να αγκαλιάσεις ένα αριστούργημα της Tέχνης όπως είναι ο Ηνίοχος των Δελφών ή να πάρεις στο σπίτι σου έναν… μετεωρίτη;

Θέλεις να δεις πώς είναι από κοντά το χρυσό αγαλματάκι των Όσκαρ ή να καθίσεις στο τιμόνι της ροζ Chrysler Imperial που οδηγούσε ο Ρόμπερτ Πλαντ των Led Zeppelin;

Αυτές, και πολλές ακόμα, συναρπαστικές εμπειρίες σε περιμένουν στη βόλτα στα 10+1 πιο πρωτότυπα μουσεία της Αθήνας!

Τι λες, ξεκινάμε;

Museum of Illusions, ριγέ τοίχος, τραπέζι με πιάτο στο κέντρο όπου αποτελεί υποδοχή για να μπει ανθρώπινο κεφάλι και να δημιουργήσει οφθαλμαπάτη

Museum of Illusions Athens

Αν μία εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, θα καταλάβεις ότι μία οφθαλμαπάτη αξίζει πάνω από ένα εκατομμύριο! Μία αξέχαστη, μοναδική, διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία περιμένει τους επισκέπτες του Μουσείου των Ψευδαισθήσεων, καθώς βιώνουν μία ξεχωριστή εμπειρία διασκεδάζοντας με αμέτρητες οπτικές, διαδραστικές και φωτογραφικές ψευδαισθήσεις…

Εκεί τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και οι αισθήσεις μπερδεύονται. Τα εκθέματα μας υπενθυμίζουν ότι η αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο, συχνά δεν είναι παρά μία ψευδαίσθηση! Μέσα από διασκεδαστικά και εντυπωσιακά κόλπα ο επισκέπτης μαθαίνει πολλά για την όραση, την αντίληψη, τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την επιστήμη, και κατανοεί γιατί τα μάτια βλέπουν πράγματα που ο εγκέφαλός του δεν μπορεί να καταλάβει… γιατί σε ένα δωμάτιο βλέπουμε τα πάνω κάτω ή γιατί νομίζουμε πως όλα γύρω μας γυρίζουν….

Highlights: Η ψευδαίσθηση της καρέκλας, όπου αρκεί να καθίσεις, για να διαπιστώσεις ότι το μέγεθος ενός ατόμου καθορίζεται από το περιβάλλον που βρίσκεται και τα αντικείμενα που το περιστοιχίζουν!

Infο: museumofillusions.gr

Διεύθυνση: Ερμού 119 (είσοδος από Άστιγγος 12), Μοναστηράκι

Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο

Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο

Ένα ιδιαίτερο μουσείο Σύγχρονης Τέχνης –καθώς για την έκδοση των γραμματοσήμων έχουν εργαστεί διαχρονικά οι σπουδαιότεροι Έλληνες χαράκτες, όπως ο Τάσσος, η Κατράκη και ο Κεφαλληνός– που μας ταξιδεύει στην ιστορία των ταχυδρομείων, με ιδιαίτερη έμφαση στον φιλοτελισμό, δηλαδή στην ιστορία των ελληνικών γραμματοσήμων μέσα όχι μόνο από τα ίδια τα γραμματόσημα ως τελικό προϊόν της καλλιτεχνικής εργασίας, αλλά και μέσα από πρωτότυπα σχέδια, ακουαρέλες, χαρακτικά, σχέδια κ.λπ. των καλλιτεχνών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η συλλογή ταχυδρομικών αντικειμένων, όπως δερμάτινες ταχυδρομικές τσάντες διανομέων, ποδήλατα και μοτοσυκλέτες, σάλπιγγες, ταχυδρομικά κουτιά, πλήθος ταχυδρομικών σφραγίδων κ.ά.

Highlights: Τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα με τις Μεγάλες Κεφαλές του Ερμή (1861), σχεδιασμένα στην Γαλλία από τον Αλμπέρ Μπαρ (Albert Barre), γιο του Ζακ-Ζαν Μπαρ (Jacques-Jean Barre), χαράκτη των πρώτων γαλλικών γραμματοσήμων, διάσημα για την καλλιτεχνική τους αξία και περιζήτητα από τους φιλοτελιστές παγκοσμίως, αλλά και τα πρώτα γραμματοκιβώτια από το 1895.

Info: ft-museum.gr

Διεύθυνση: Φιλοτελικό & Ταχυδρομικό Μουσείο, Πλατεία Σταδίου 5 και Φωκιανού 2, Αθήνα

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, εκθέματα με την Ελληνική Σημαία

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας

Μέσα από μία πλούσια Έκθεση φυσικών, ψηφιακών και διαδραστικών εκθεμάτων, το Μουσείο εξιστορεί την πορεία του Ολυμπιακού Κινήματος και των ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στους Αγώνες, από την αρχαιότητα μέχρι τις σύγχρονες λαμπερές διοργανώσεις. Ένα συναρπαστικό ταξίδι που ξεκινά από τη γέννηση των Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, περνά στην αναβίωσή τους στην Αθήνα του 1896 και συνεχίζεται μέχρι την επιστροφή τους στην Ελλάδα και στην Αθήνα το 2004.

Highlights: Ο χάλκινος δίσκος που αφιέρωσε στο ιερό της Ολυμπίας ο Ολυμπιονίκης Πόπλιος Ασκληπιάδης από την Κόρινθο, με την εγχάρακτη επιγραφή που αναφέρει ότι ο αθλητής είναι νικητής στο πένταθλο στην 255η Ολυμπιάδα (241 μ.Χ.).

Info: athensolympicmuseum.org

Διεύθυνση: Λ. Κηφισίας 37A (Golden Hall), Μαρούσι

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, ροζ παλιό αυτοκίνητό

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Ένας χώρος 4.000 τ.μ. σε ένα κτίριο μοναδικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής, αφιερωμένος στην Τεχνολογία και στην εξέλιξη του Αυτοκινήτου, με περισσότερα από 110 εκθέματα από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τα τέλη του 20ού. Η μοναδική συλλογή του συλλέκτη και ιδρυτή του Μουσείου, του Θεόδωρου Χαραγκιώνη, περιλαμβάνει σπάνια κομμάτια της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, από μοντέλα Οίκων που δεν δραστηριοποιούνται πλέον –όπως Avion Voisin, Adler, Allard, Packard, Facel Vega, Delage, κ.ά.– μέχρι τα… λαμπερά αντικείμενα του πόθου για τους λάτρεις των 4 τροχών – όπως Bugatti, Ferrari, Maserati, Aston Martin, Lotus, Rolls Royce, Bentley, Porsche, κ.ά.

Highlights: Η Rolls Royce Wraith Sports Sedan του 1939, του Βρετανού ηθοποιού και σκηνοθέτη σερ Λόρενς Ολίβιε, η ροζ Chrysler Imperial Crown Convertible του 1959, που οδηγούσε ο θρύλος της ροκ Ρόμπερτ Πλαντ, frontman των Led Zeppelin, και η σπανιότατη Cadillac Seville Gucci του 1979, με υφάσματα καθισμάτων του ιταλικού Οίκου πολυτελείας, μοντέλο από το οποίο κυκλοφόρησαν μόνο 25 αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο…

Info: hellenicmotormuseum.gr

Διεύθυνση: Ιουλιανού 33 – 35 και Γ΄ Σεπτεμβρίου 74 – 78, Αθήνα

Τρις φιγούρες από το θέατρο σκιών

Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών

Το όραμα του μεγάλου καλλιτέχνη Ευγένιου Σπαθάρη έγινε πραγματικότητα το 1995, και ο αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων Καραγκιόζης απόκτησε ένα μόνιμο στέκι σε ένα μεγάλο νεοκλασικό κτίριο, με σκοπό να διατηρεί, να προστατεύει και να προβάλλει µε κάθε τρόπο, έναν από τους σημαντικότερους τομείς της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς που εκπροσωπεί τη λαϊκή κουλτούρα: το Θέατρο Σκιών. Η περιήγηση στο Μουσείο µαγεύει τον επισκέπτη με τα χρώµατα των φιγούρων, την εύθυµη έκφραση των φυσιογνωµιών των ηρώων του και τις ξεκαρδιστικές –αλλά και διδακτικές– ιστορίες του…

Highlights: Το ετήσιο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών – «Σπαθάρεια», που ξεκίνησε το 2000 και καθιερώθηκε ως ένας ιδιαίτερα σηµαντικός πολιτιστικός θεσµός µε τη συµµετοχή αξιόλογων καραγκιοζοπαικτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Info: karagiozismuseum.gr

Διεύθυνση: Μεσογείων και Βορείου Ηπείρου 27, Μαρούσι

Τραπέζι με πορτρέτο και βραβείο

Μουσείο-Αρχείο Παξινού – Μινωτή

Ένα μικρό αλλά πολύ ατμοσφαιρικό μουσείο, που ανήκει στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και στεγάζεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου στην Ομόνοια, φιλοξενεί το Μουσείο – Αρχείο της μεγάλης ιέρειας του ελληνικού Θεάτρου Κατίνας Παξινού και του συζύγου της, κορυφαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη, Αλέξη Μινωτή. Ένας χώρος που ξεδιπλώνει τη θριαμβευτική διαδρομή τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τα έπιπλά τους, το καμαρίνι με τους καθρέφτες, κοσμήματα και κοστούμια από ιστορικές παραστάσεις, πίνακες, το πορτραίτο της Παξινού δια χειρός Γιάννη Τσαρούχη, προσωπικά τους αντικείμενα, μετάλλια και τιμητικά διπλώματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, αλληλογραφία, κείμενα, θεατρικά έργα, σενάρια, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό.

Highlights: Από το Μουσείο δεν θα μπορούσε να λείπει το Όσκαρ με το οποίο τιμήθηκε η μεγάλη πρωταγωνίστρια, το 1944, για το ρόλο της Πιλάρ στην ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», του Σαμ Γουντ, που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ!

Info: miet.gr

Διεύθυνση: Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου 52

Παλιοί μεταλλικοί σωλήνες

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Στην καρδιά της πόλης, η Βιομηχανική Ιστορία της Ελλάδας ζωντανεύει μέσα από την περιήγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, που αποτελεί μέρος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Εκεί, από το 1857 μέχρι το 1984 λειτούργησε το εργοστάσιο φωταερίου, το οποίο αρχικά χρησιμοποιείτο για το φωτισμό της Αθήνας και έπειτα τροφοδοτούσε με Ενέργεια σπίτια και εργοστάσια, αφήνοντας το αποτύπωμά του στην ευρύτερη περιοχή, η οποία ακόμα και σήμερα ονομάζεται… Γκάζι!

Μία συναρπαστική εμπειρία για τον επισκέπτη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, να θαυμάσει και να αγγίξει τα παλιά μηχανήματα, να γνωρίσει τις συνθήκες εργασίας και ζωής στο εργοστάσιο και στην ευρύτερη περιοχή του Γκαζιού, ενώ πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, ιστορικά τεκμήρια και σπάνιες πληροφορίες εμπλουτίζουν τις αφηγήσεις, σκιαγραφώντας μία ολόκληρη εποχή της νεότερης Ιστορίας.

Highlights: Η πρωτότυπη αισθητηριακή διαδρομή με επτά σημεία διάδρασης όπου μπορείς να ακούσεις τον ήχο του φτυαρίσματος του λιθάνθρακα, να νιώσεις τη ζέστη που υπήρχε μέσα στους φούρνους, να μυρίσεις το φωταέριο και στο τέλος να… πιείς ό,τι έπιναν οι εργάτες!

Info: gasmuseum.gr

Διεύθυνση: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι

Ξύλινη γραφομηχανή

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Τους παλιούς θα τους γυρίσει πίσω και τους νέους θα τους ταξιδέψει σε έναν κόσμο που ίσως να τους είναι άγνωστος… Αυτό υπόσχεται το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 2008 και συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της Πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, σε έναν ενιαίο χώρο.

Με περισσότερους από 280 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και περισσότερα από 5.400 άλλα αντικείμενα από το χώρο της Πληροφορικής, η συλλογή του προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στο –όχι και τόσο μακρινό –τεχνολογικό παρελθόν: Ένας χώρος γεμάτος ιστορικά τεχνολογικά επιτεύγματα, σπάνια εκθέματα και πολλές αναμνήσεις, που ενθουσιάζει, εκπαιδεύει και συγκινεί!

Highlights: Οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές, οι πρώτες μνήμες RAM, παιχνίδια σε δισκέτες 5,25’’ και 3,5’’, το πρώτο mouse και πολλά ακόμα ρετρό εκθέματα, θα σας θυμίσουν πώς ήταν η Υεχνολογία μέχρι πριν από λίγα χρόνια…

Info: elmp.gr

Διεύθυνση: Πέτρου Σπυρόπουλου 2 & Θεσσαλονίκης, Μοσχάτο

Χέρι αγγίζει προτομή άντρα με γένια

Μουσείο Αφής

Ανήκει στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος και είναι ένα από τα 5 μουσεία του είδους του στον κόσμο, το οποίο προσφέρει ισότιμη δυνατότητα στους τυφλούς ή μερικώς βλέποντες επισκέπτες, όλων των ηλικιών, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, για επαφή με τον πλούτο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού μέσω της αίσθησης της αφής, ενημερώνοντας παράλληλα και ευαισθητοποιώντας το κοινό για την αναπηρία της τυφλότητας. Η διαφορετικότητα στο συγκεκριμένο Μουσείο είναι στο γεγονός πως οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν και να ψηλαφίσουν τα εκθέματα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που μπορούν να τα δουν μόνο από μακριά…

Τις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες κοσμούν αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα, πιστά αντίγραφα πρωτοτύπων που εκτίθενται στα μουσεία της χώρας μας, άλλα και του εξωτερικού, ενώ διαθέτει και Βυζαντινό Τμήμα, που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα. Όλα τα εκθέματα είναι πλαισιωμένα με πινακίδες περιγραφής στη γραφή βλεπόντων, σε μεγεθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες και στην ανάγλυφη γραφή Braille, ενώ για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί και αυτόματη ξενάγηση στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Highlights: Τα κορυφαία αγάλματα της αρχαίας Ελλάδας όπως ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Αφροδίτη της Μήλου και ο Ηνίοχος των Δελφών, σας περιμένουν για να τα αγγίξετε!

Info: tactualmuseum.gr

Διεύθυνση: Δοϊράνης 198, 176 73 Καλλιθέα

Σε γυάλινη βιτρίνα 4 μετεωρίτες διαφόρων μεγεθών

Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών

Στους χώρους του μικρού αυτού, αλλά πολύ ιδιαίτερου, Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει περισσότερους από 400 αυθεντικούς μετεωρίτες σε μεγέθη από μερικά γραμμάρια έως και αρκετά κιλά ο καθένας (ο μεγαλύτερος είναι 6 κιλά) και ιμπακτικής φύσεως πετρώματα που έχουν δημιουργηθεί από πρόσκρουση μεγάλων αστεροειδών στον πλανήτη μας, όλα με επεξηγηματικό υλικό για τον επισκέπτη.

Υπάρχουν μετεωρίτες από περισσότερες από 60 υποκατηγορίες ταξινόμησης, όπως μετεωριτικό υλικό από την Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών μεταξύ Άρη & Δία, μετεωρίτες από τον πλανητοειδή 4 Vesta, μετεωρίτες με προέλευση τη Σελήνη και τον πλανήτη Άρη…

Επίσης, υπάρχουν μετεωρίτες που έχουν κομητική προέλευση ή ό,τι πιο κοντά σε κομητικό υλικό – όπως ο Allende από το Μεξικό και ο περίφημος μετεωρίτης του Murchison, που κατέπεσε στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο του 1969…

Highlights: Στο πωλητήριο του Μουσείου μπορείτε να αγοράσετε αυθεντικούς μετεωρίτες από μόλις 5 ευρώ και άλλα αντικείμενα κατασκευασμένα με αυθεντικό μετεωριτικό υλικό!

Info: meteoritemuseum.gr

Διεύθυνση: Ιακωβίδου 27, Άγιος Ελευθέριος, Πατήσια

Πηγή: https: www.vradini.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή