Προσωπογραφία του Μάρκο Πόλο φτιαγμένη από ψηφιδωτό

«Τα Ταξίδια του Μάρκο Πόλο»

Ένας Βενετσιάνος γόνος οικογένειας εμπόρων που έγινε κι αυτός έμπορος και κατά τα ταξίδια του, λάτρεψε την περιπλάνηση και εξερεύνησε τόπους, λαούς, ήθη και έθιμα έμεινε στην ιστορία , με τα ταξίδια του σε τοποθεσίες τόσο εξωτικές που πολλοί δεν θα πίστευαν τις ιστορίες του, ο Μάρκο Πόλο έζησε μια συνταρακτική ζωή γεμάτη θαύματα και δέος τα οποία κατέγραψε και άφησε μια τεράστια παρακαταθήκη πληροφοριών και διηγήσεων, μέχρι το θάνατό του, το 1324.

Ο Μάρκο Πόλο (άγνωστη η ακριβής ημερομηνία γέννησης – 1254 ή 1256), ένας έμπορος και εξερευνητής, τα ταξίδια του οποίου καταγράφηκαν στο βιβλίο «Τα Ταξίδια του Μάρκο Πόλο», όπου περιγράφονται ο όλα όσα άκουσε και στη συνέχεια είδε και έζησε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Κεντρική Ασία και την Κίνα. Αρχικά, έμαθε για τις τότε συνθήκες που γινόταν το εμπόριο κατά τη διάρκεια των ετών που ο πατέρας του, Νίκολο, και ο θείος του, Μαφέο, ταξίδευαν στην Ασία όπου και συνάντησαν τον περίφημο Κουμπλάι Χαν.

Δεν είχε συναντήσει ποτέ τον πατέρα του ή τον θείο του γιατί ταξίδευαν συνεχώς μέχρι το 1269 όταν επέστρεψαν στη Βενετία και είδαν για πρώτη φορά τον Μάρκο. Αφού του έμαθαν όσα είχαν γνωρίσει , οι τρεις τους πλέον, ξεκίνησαν για ένα επικό ταξίδι στην Ασία και επέστρεψαν μετά από 24 χρόνια οπότε και βρήκαν τη Βενετία να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Γένοβα. Στην πορεία, ο Μάρκο Πόλο συνελήφθη, φυλακίστηκε για πέντε χρόνια και υπαγόρευσε τις ιστορίες του σε έναν συγκρατούμενό του.  Αφέθηκε ελεύθερος το 1299. Έγινε ένας πλούσιος έμπορος, παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά.

Για τον ακριβή χρόνο και τόπο γέννησης του Μάρκο Πόλο υπάρχουν μόνο υποθετικές θεωρίες.

Το χωριό Σαν Τζοβάνι Κριζόστομο στο Καναρέτζιο, αρκετές φορές παρουσιάζεται από τους ιστορικούς ως η γενέτειρά του αλλά γενικά, είναι αποδεκτό ότι γεννήθηκε στη αποκαλούμενη «Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας».

Το εντυπωσιακό και πρωτοποριακό ταξίδι του, θεωρείται ότι ενέπνευσε τον Χριστόφορο Κολόμβο και άλλους εξερευνητές. Το όνομα του δόθηκε, μεταξύ άλλων, στο αεροδρόμιο της Βενετίας, ενώ οι περιπέτειές του ενέπνευσαν βιβλία και κινηματογραφικές ταινίες. Επηρέασε επίσης την ευρωπαϊκή χαρτογραφία, οδηγώντας στη δημιουργία του Παγκόσμιου χάρτη του Φρα Μάουρο. Η ακρίβεια των στοιχείων που έδωσε ο Μάρκο επιβεβαιώθηκε πλήρως, αργότερα, από διάφορες πηγές και χάρη σ΄ αυτές, ενισχύθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ευρώπης και Άπω Ανατολής.

Όταν οι Γενοβέζοι νίκησαν τον βενετικό στόλο και ο Μάρκο Πόλο συνελήφθη αιχμάλωτος, πέρασε αρκετούς μήνες υπαγορεύοντας μία λεπτομερή περιγραφή των ταξιδιών του στον συγκρατούμενό του, Ρουστιτσέλο ντα Πίζα, ο οποίος ενσωμάτωσε και δικές του ιστορίες καθώς και άλλες ιστορίες και ανέκδοτα γεγονότα από την Κίνα.

Πρώτη διεξοδική ματιά στην Άπω Ανατολή

Το βιβλίο σύντομα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη σε χειρόγραφη μορφή και έγινε γνωστό ως «Τα Ταξίδια του Μάρκο Πόλο». Περιγράφει τα ταξίδια των Πόλο στην Ασία, προσφέροντας στους Ευρωπαίους την πρώτη διεξοδική ματιά στην Άπω Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή για το βιβλίο του το οποίο περιγράφει από τα χαρτονομίσματα ως και την καύση του άνθρακα είναι ότι παραλείπει να μνημονεύσει το Μέγα Σινικό Τείχος και τα ξυλάκια που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι για το φαγητό, κάνοντας τους σκεπτικιστές να αναρωτιούνται εάν ο Μάρκο Πόλο είχε πάει πραγματικά στην Κίνα ή αν έγραψε το βιβλίο του βασιζόμενος σε φήμες. Ωστόσο ερευνητές επισημαίνουν ότι το Σινικό Τείχος χτίστηκε επί της Δυναστείας των Μινγκ και συνεπώς χρονολογείται τουλάχιστον δύο αιώνες μετά τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο.

Δεν σώζεται καμία αυθεντική έκδοση του βιβλίου του Μάρκο Πόλο

Και τα πρώτα χειρόγραφα διαφέρουν σημαντικά. Οι δημοσιευμένες εκδοχές του βιβλίου είτε βασίζονται σε απλά σενάρια, είτε συνδυάζουν διάφορες εκδοχές μαζί ή προσθέτουν επεξηγηματικές σημειώσεις. Υπήρχαν περίπου 150 παραλλαγές σε διάφορες γλώσσες και με δεδομένο το γεγονός ότι δεν είχε ακόμα ανακαλυφθεί η τυπογραφία, θα έγιναν πολλά λάθη κατά τη διάρκεια της αντιγραφής και της μετάφρασης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τις πολλές διαφορές που παρουσιάζουν τα χειρόγραφα. Ο Μάρκο Πόλο αφηγήθηκε τις αναμνήσεις του στον Ρουστιτσέλο ντα Πίζα ενώ ήταν και οι δύο τους κρατούμενοι και ο Ρουστιτσέλο έγραψε το βιβλίο σε μία γαλλική διάλεκτο με την πρόθεση να δημιουργήσει ένας εγχειρίδιο για εμπόρους , ουσιαστικά έναν οδηγό σχετικά με τα βάρη, τα μέτρα και τις αποστάσεις.

Ο Μάρκο Πόλο μιλούσε τέσσερις γλώσσες και η μεγάλη γνώση και εμπειρία του ήταν χρήσιμη στον αυτοκράτορα, έναν Μογγόλο, εγγονό του άγριου Τζέγκινς Χαν, τον σοφό Κουμπλάι Χαν που έγινε αυτοκράτορας των προηγμένων σε πολιτισμό Κινέζων: Ο σοφός Κουμπλάι Χαν αγάπησε τον Μάρκο Πόλο. Ο νεαρός ταξιδιώτης έγινε πρεσβευτής και υπουργός του αυτοκράτορα και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την απέραντη Κίνα από κοντά. Η Δύση τη νόμιζε χώρα άγρια κι απολίτιστη αλλά ο Μάρκο Πόλο έβλεπε πως ο πολιτισμός της ήταν ανώτερος από τον ευρωπαϊκό. Οι συναλλαγές γίνονταν με χαρτονόμισμα, τα ταχυδρομεία και οι επικοινωνίες ήταν άψογα οργανωμένες, οι δρόμοι πλακόστρωτοι κι άνετοι, η βιομηχανία σε ακμή και μια μαύρη πέτρα, που έβγαζαν από τη γη, έδινε ενέργεια. Η Ευρώπη θ’ αργούσε, ακόμη, ν’ ανακαλύψει το ορυκτό κάρβουνο. Ο Μάρκο Πόλο έγραψε για πολλές αυτοκρατορικές επισκέψεις στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της Κίνας καθώς και στη σημερινή Μιανμάρ. Δεκαοχτώ χρόνια έμεινε ο Μάρκο Πόλο στην Κίνα. Ό,τι είδε, το σημείωσε. Κατέγραψε κι όσα του αφηγήθηκαν, για μέρη που δεν γνώρισε ο ίδιος. Μάζεψε πληροφορίες για τη Σιβηρία και την Ιαπωνία και για άλλους τόπους, έθιμα, συνήθειες και πρακτικές που ο υπόλοιπος κόσμος δεν γνώρισε και τα πληροφορήθηκε από το βιβλίο του.

Η σειρά “Μάρκο Πόλο”

Σε μια συναρπαστική σειρά των 2 σεζόν, το NETFLIX προσφέρει – και μπορείτε να την παρακολουθήσετε- άφθονη τηλεοπτική δράση και περιπέτεια γύρω από τα ταξίδια και τη ζωή του μεγαλύτερου ταξιδευτή. Και κυρίως, σε έναν κόσμο με απληστία, προδοσία, σεξουαλικές ίντριγκες, αντιπαλότητα, η σειρά “Μάρκο Πόλο” αφηγείται τις περιπέτειες του διάσημου εξερευνητή στην αυλή του Κουμπλάι Χαν. Προσφέρεται για συνεχή παρακολούθηση αφού η ζωή του Μάρκο Πόλο μοιάζει με παραμύθι. Ήταν γενικά, ο άνθρωπος που «ανακάλυψε την Κίνα» πριν από περίπου χίλια χρόνια.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή