η Μάργκαρετ Θάτσερ σε πολύ κοντινή φωτογραφία με το βλέμμα ευθεία μπορστά

Βαρώνη Θάτσερ

Από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της πολιτικής παγκοσμίως. Μόνο τα απλά βιογραφικά στοιχεία με τις απλές επεξηγήσεις τους , αρκούν για να «γεμίσουν» πολλές σελίδες. Η Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ, Βαρώνη Θάτσερ , Λαίδη του Τάγματος της Περικνημίδας, Μέλος του Τάγματος της Αξίας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, αργότερα Βαρώνη Θάτσερ και μέλος της Βουλής των Λόρδων, ήταν αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1975 ως το 1990 και Πρωθυπουργός της χώρας από το 1979 ως το 1990, γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1925 και πέθανε στις 8 Απριλίου του 2013.

Το πατρικό της όνομα ήταν Margaret Hilda Roberts. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Γκάντθαμ της κομητείας Λίνκολνσιρ. Ο πατέρας της ήταν παντοπώλης και αναμιγνυόταν στην τοπική πολιτική ζωή, ενώ ήταν και ιερέας Εκκλησίας Μεθοδιστών. Η οικογένειά της ανήκε στο Εργατικό Κόμμα. Ήταν πολύ καλή μαθήτρια, φοίτησε στο Κολλέγιο Σόμερβιλ και μετά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει χημεία και ειδικά κρυσταλλογραφία. Το 1946 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Συντηρητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Οξφόρδης και μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε σε διάφορες εταιρίες ως ερευνήτρια χημικός, παντρεύτηκε τον Ντένις Θάτσερ, έναν διαζευγμένο πλούσιο επιχειρηματία, ο οποίος χρηματοδότησε τις νομικές σπουδές της Μάργκαρετ. Το 1953 γεννήθηκαν τα δίδυμα παιδιά τους, την ίδια χρονιά που η ίδια τελείωσε τις σπουδές της, ειδικευόμενη στο φορολογικό δίκαιο.

Μπήκε στην ενεργό πολιτική το 1959 όταν εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων και το 1965 ορίστηκε εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος. Η πολιτική της δραστηριότητα εκείνη την περίοδο ξεχώρισε από:

1. Την υποστήριξη προτάσεις νόμου για την αποποινικοποίηση της ανδρικής ομοφυλοφιλίας,
2. Τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων,
3. Τη διατήρηση της θανατικής ποινής,
4. Αλλά και την ψήφο της ενάντια στη χαλάρωση των νόμων περί διαζυγίου.

«Θάτσερ, άρπαγας του γάλακτος».

Το 1970, όταν οι Συντηρητικοί υπό τον ‘Εντουαρντ Χιθ σχημάτισαν κυβέρνηση, η Θάτσερ έγινε Υπουργός Παιδείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, ψηφίστηκαν περικοπές του Προϋπολογισμού για την Παιδεία και μετά, καταργήθηκε η χορήγηση δωρεάν γάλακτος στα σχολεία για παιδιά επτά ως έντεκα ετών. Οι αποφάσεις της αυτές προκάλεσαν κύμα διαμαρτυριών και η ίδια αποκαλείτο «Θάτσερ, άρπαγας του γάλακτος».

30 χρόνια μετά, δημόσια έγγραφα εκείνης της περιόδου απέδειξαν ότι η ίδια είχε ταχθεί κατά αυτών των αποφάσεων που οφείλονταν σε μια συλλογική πολιτική του κόμματός της. Η ίδια, ουδέποτε το είχε αποκαλύψει αφού η απόλυτη κομματική πειθαρχία ήταν κανόνας.

«Σιδηρά Κυρία»

Το 1976, εκλεγμένη πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος αλλά στην αντιπολίτευση πλέον, σε μια ομιλία της, καταφέρθηκε εναντίον της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Σε απάντηση, η σοβιετική εφημερίδα «Ερυθρός Αστέρας -Krasnaya Zvezda», όργανο του Υπουργείου Άμυνας, της απέδωσε το παρατσούκλι «Σιδηρά Κυρία», το οποίο τη συνόδεψε σε όλη την πολιτική της καριέρα.

Η Θάτσερ χαιρετά τον κόσμο μετά από εκλογική επιτυχία μαζί με την ομάδα της

Η Θάτσερ έγινε Πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου 1979, με βασικό της καθήκον την αναστροφή της πτωτικής πορείας της οικονομίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, τον περιορισμό του ρόλου του κράτους στην οικονομία, καθώς και την ανάδειξη του φθίνοντος ρόλου της Μεγάλης Βρετανίας στη διεθνή σκηνή. Όντας ιδεολογικά πολύ κοντά με τον Ρόναλντ Ρήγκαν, Πρόεδρο των ΗΠΑ, οι δυο τους αποφάσισαν να εφαρμόσουν τις οικονομικές πολιτικές του οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν – διδάγματα τα οποία είχε ακολουθήσει μόνο ο δικτάτορας της Χιλής και μετέπειτα φίλος της Θάτσερ, Πινοσέτ. Η Θάτσερ έθεσε ως βασική προτεραιότητα την μείωση του πληθωρισμού. Ακολούθησε σφικτή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια, προκειμένου να χαμηλώσει τον πληθωρισμό.

Για δυο χρόνια η Θάτσερ ήταν γενικά μισητή στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η ανεργία διπλασιάστηκε. Μετά το 1982, η πολιτική της δικαιώθηκε καθώς ο πληθωρισμός έπεσε στο 8,6% από 18% ,τα δημοσιονομικά βελτιώθηκαν και η ανάκαμψη στηριζόταν και στα αυξανόμενα έσοδα από το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας. Ακολούθησε η εισβολή της Αργεντινής στα Βρετανικά εδάφη των νησιών Φόκλαντ , ξεκίνησε ο λεγόμενος «Πόλεμος των Φόκλαντ» και η Θάτσερ αντέδρασε σθεναρά, στέλνοντας επιτόπου ναυτική δύναμη για να επανακαταλάβει τα νησιά. Η επιχείρηση στέφθηκε από επιτυχία, προκαλώντας πατριωτική έξαρση στη Μεγάλη Βρετανία και η πρωθυπουργός «λατρεύτηκε».

Κέρδισε τις εκλογές του 1987 αλλά σε μια διετία, τα πράγματα άλλαξαν με αύξηση του πληθωρισμού και επιβράδυνση της ανάπτυξης. Το 1990 το Λονδίνο γνώρισε τις μεγαλύτερες ταραχές που είδαν πολλές γενιές στο κέντρο του, εξαιτίας ενός φορολογικού σχεδίου που χαρακτηρίστηκε «απεχθές». Η Θάτσερ παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος, στήριξε τον Τζον Μέιτζορ, ο οποίος και εξελέγη, η ίδια παρέμεινε βουλευτής ως τις εκλογές του 1992 όταν και αποσύρθηκε. Μετά την απόσυρσή της, έλαβε τον τιμητικό τίτλο της Βαρώνης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, ο οποίος της εξασφάλισε δια βίου συμμετοχή στη Βουλή των Λόρδων. Το 2002, ανακοινώθηκε ότι οι γιατροί της συνέστησαν να μην προβαίνει πλέον σε δημόσιες ομιλίες, για λόγους υγείας λόγω μικρο-εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πέθανε από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο τις 8 Απριλίου του 2013.

Μετά την παραίτησή της, δημοσκόπηση είχε δείξει ότι το 52% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι «έκανε καλό στη χώρα», ενώ το 48% διαφωνούσε.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή