Αναπηρικό σήμα σε γκρι χρώμα και σε γκρι φόντο.
του Χρήστου Μπάκα  (crisbokas@gmail.com)

Το πρόγραμμα ύψους 140 εκατ. ευρώ προβλέπει εφαρμογή του προσωπικού βοηθού, αναβάθμιση 4.000 σπιτιών και 700 επιχειρήσεων, ενίσχυση για οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ 0-6 ετών και επιδότηση επιχειρήσεων που θα προσλάβουν άτομα με αναπηρία 

Στρατηγικό σχέδιο με οκτώ δράσεις για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία και την αποκατάσταση των όρων ισότητας και αυτονομίας τους προωθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται η καθολική εφαρμογή του προσωπικού βοηθού, η ανακαίνιση 4.000 σπιτιών και 700 επιχειρήσεων με αναβάθμιση της προσβασιμότητάς τους, εξειδικευμένες υπηρεσίες σε οικογένειες με ΑμεΑ παιδιά ηλικίας 0-6 ετών επιδότηση επιχειρήσεων θα προσλάβουν άτομα με αναπηρία.

Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη σημειώνει:

«Στην κυβέρνηση έχουμε βάλει συνειδητά πολύ ψηλά τον πήχη, προκειμένου να κατεδαφίσουμε τα πολλά και ποικίλα εμπόδια, με τα οποία έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωπα τα άτομα με αναπηρία. Θέλουμε τους συνανθρώπους μας ορατούς, ενεργούς, αυτόνομους, δυνατούς. Με πλήρη δικαιώματα. Όχι μόνο στα λόγια και τους νόμους, αλλά στην πράξη και την καθημερινότητά τους. Για τον λόγο αυτό αξιοποιώντας σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, σχεδιάσαμε υλοποιούμε μεγαλύτερο και συνεκτικότερο σχέδιο υποστήριξης και κάλυψης των αναγκών τους. Με πιλοτικές και μόνιμες παρεμβάσεις, πρωτοποριακά προγράμματα όπως αυτό για την εργασία των ανθρώπων στο φάσμα του αυτισμού κ.ά.».

1 | Προσωπικός βοηθός

Στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι η καθολική εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού βοηθού το 2025, καθώς η αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής έδειξε ότι συμβάλλει σημαντικά στην αποδέσμευση του οικογενειακού περιβάλλοντος από την υποστήριξη του ατόμου με αναπηρία και στην αποτροπή του εγκλεισμού των ΑμεΑ σε ιδρύματα. Η πιλοτική εφαρμογή χρηματοδοτείται με 41,7 εκατ. ευρώ και αφορά άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Οι δικαιούχοι, αφού αξιολογηθούν από διεπιστημονική επιτροπή (κοινωνικός λειτουργός, εργοθεραπευτής, ψυχολόγος) και διαπιστωθούν οι εξατομικευμένες ανάγκες τους, λαμβάνουν έως 1 .663 ευρώ μηνιαίως για να τα αξιοποιήσουν σε προσωπικό βοηθό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, στο πρόγραμμα έχουν ήδη ενταχθεί 423 άτομα εντός της Αττικής τα οποία απασχολούν 470 ι προσωπικούς προσωπικούς βοηθούς. Είναι δε ενδεικτικό ότι εντός του περασμένου Νοεμβρίου εγκρίθηκαν 74 νέες αιτήσεις και 123 προσλήψεις βοηθών. Η πιλοτική επέκταση του προγράμματος στην περιφέρεια ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με την αξιολόγηση 152 αιτήσεων.

2 | Υποδομές προσβασιμότητας και υποστήριξης

Εντός του 2024 αναμένεται να τρέξει και το πρόγραμμα αναβάθμισης ιδιωτικών κτιρίων και χώρων εργασίας ώστε να αποκτήσουν σύγχρονες υποδομές προσβασιμότητας για άτομα με μειωμένη κινητικότητα και αισθητηριακή αναπηρία (αναβατόρια, ράμπες, wc κ.ά.). Η δράση συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για παρεμβάσεις σε 4.000 κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας με μέσο κόστος ανά παρέμβαση περίπου 5.000 ευρώ. Η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει με διαγωνισμό για την εύρεση αναδόχου που θα αναλάβει τον οδηγό έργου (κριτήρια επιλεξιμότητας ωφελούμενων, κριτήρια αξιολόγησης αιτήσεων κ,λπ.) και τη δημιουργία πληροφοριακού συστήματος για την καταχώρηση των αιτήσεων και την τεχνική υποστήριξη της υλοποίησης.

3 | Δομές Ημιαυτόνομης Διαβίωσης

Στόχος του προγράμματος, προϋπολογισμού 12,7 εκατ. ευρώ, είναι η μεταφορά ανηλίκων σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης και η υποστήριξη των ωφελούμενων, σε κατάλληλο πλαίσιο εξατομικευμένης φροντίδας ώστε να επιτευχθεί η πλήρης αυτονόμησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα θα εκδοθεί η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης από τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους φορείς για τη λειτουργία διαμερισμάτων τα οποία θα φιλοξενήσουν ανήλικους και νεαρούς ενήλικες που σήμερα διαβούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας και ΑμεΑ. Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος αναμένεται να λειτουργήσουν περίπου 70 διαμερίσματα, φιλοξενίας 2-4 ατόμων το καθένα, ενώ συνολικά οι ωφελούμενοι θα είναι 200. Να σημειωθεί ότι ο δικαιούχος φορέας υποχρεούται να μεριμνά για την πλήρη σχολική και ακαδημαϊκή ένταξη των ωφελούμενων και να παρέχει υπηρεσίες υγείας, ενδυνάμωσης, ενίσχυσης δεξιοτήτων κ.ά.

4 | Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Αναπηρίας & Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας

Η λειτουργία του έργου έχει ξεκινήσει και ήδη 47.866 άτομα έχουν λάβει ψηφιακή κάρτα αναπηρίας απολαμβάνοντας δικαιώματα και παροχές χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύουν κάθε φορά τα έγγραφα ταυτοποίησης αναπηρίας. Παράλληλα, μέσω του gov.gr και του e-ΚΕΠΑ δίνεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για αξιολόγηση και πιστοποίηση αναπηρίας και υποβολής αιτήματος για χορήγηση Κάρτας Αναπηρίας.

5 | Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση

Πρόκειται για ακόμα ένα πρόγραμμα συνολικού μπάτζετ 35 εκατ. ευρώ που θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην πρώτη φάση και στοχεύει στην παροχή voucher 800 ευρώ σε 1.635 ωφελούμενους. Το πρόγραμμα εστιάζει σε παιδιά ηλικίας 0-6 ετών με αναπηρίες, αναπτυξιακή καθυστέρηση, διαταραχή ή με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτών και παρέχει εξειδικευμένες κατ’ οίκον υπηρεσίες στα παιδιά και στους γονείς.

6 | Επιδότηση εργασίας ατόμων ν στο φάσμα του αυτισμού

Πέραν των παραπάνω, το αρμόδιο υπουργείο προωθεί δράσεις επιδότησης του μισθολογικού κόστους και των εργοδοτικών εισφορών για 200 άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων μηνών θα γίνει ο σχετικός διαγωνισμός ενώ παράλληλα θα υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης, επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης με σκοπό την προσέλκυση ωφελούμενων και εργοδοτών.

7 | Επαγγελματική αναδοχή

Στόχος του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 6,7 εκατ. ευρώ, είναι η προσέλκυση επαγγελματιών αναδόχων οι οποίοι, αφού την εκπαίδευση και τη σχετική αμοιβή, θα προσλάβουν ενήλικες με σωματική ή ψυχική αναπηρία άνω του 67%. 10

+1 | Ψηφιακή κατάρτιση ηλικιωμένων ΑμεΑ

Η δράση εστιάζει σε περίπου 2.400 ηλικιωμένους ΑμεΑ και στοχεύει στην εξοικείωσή τους στις νέες τεχνολογίες, κυρίως σε ό,τι αφορά την ψηφιακή επικοινωνία και τις δεξιότητες (πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών, υποβολή αιτήσεων μέσω ψηφιακών πλατφορμών, χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης). Για τον σκοπό αυτό θα αναπτυχθεί ειδικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο e-Leaming ασύγχρονης εκπαίδευσης, 80 ωρών, με χρήση πολυμέσων και διαδραστικών εφαρμογών, το οποίο θα αναρτηθεί στην Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων.

Πηγή: Εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή