Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος καθιστός σε μεγάλη καρέκλα γραφείου

Ανδρέας Μιχαλακόπουλος

Ένας σημαντικός Έλληνας πολιτικός, βουλευτής Αχαΐας από το 1911 που διετέλεσε πολλές φορές υπουργός, σε διαφορετικές περιόδους και ίδρυσε το Κόμμα των Συντηρητικών Φιλελευθέρων με το οποίο κέρδισε τις εκλογές του 1924 αλλά ευτύχησε να γίνει πρωθυπουργός για μόλις 7,5 μήνες , μέχρι τις 26 Ιουνίου 1925, όταν και η κυβέρνησή του ανετράπη από τη δικτατορία Παγκάλου.

Ήταν από τους πρωτοστάτες στο κίνημα του 1916 και υπήρξε στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1875 στην Πάτρα όπου τελείωσε το Α’ Γυμνάσιο Πατρών. Εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων πρώτος , διακρινόταν για τον χαρακτήρα του, την ευφυΐα και τις γνώσεις του και ταυτόχρονα φοιτούσε στην Νομική Σχολή αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του στις 12 Φεβρουαρίου 1894 λόγω του αιφνίδιου θανάτου του πατέρα του Σπήλιου Μιχαλακόπουλου.

Αξιοσημείωτο: Μετά την αππόφασή του αυτή, αρνήθηκε την προσπάθεια του βασιλέα Γεωργίου Α’ να του πληρώσει τα δίδακτρα από το βασιλικό ταμείο και τελικά, ως μοναδικός προστάτης της οικογένειάς του, συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο. Αργότερα σπούδασε Νομική στην Γαλλία, την Γερμανία και την Αθήνα.

Μετά την ανατροπή της κυβέρνησής του, επανήλθε το 1926 ως υπουργός εξωτερικών με την Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη και το 1928 ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Έγινε ξανά υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου τον Ιούνιο του 1929, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Κοινωνία των Εθνών και Συμμετείχε μαζί με τον Βενιζέλο στις διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης.

Εξορίστηκε από την δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά στην Πάρο όπου αρρώστησε και πέθανε στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στις 7 Μαρτίου 1938. Διακρίθηκε ως ρήτορας και ήταν φανατικός βιβλιόφιλος έχοντας βιβλιοθήκη 30.000 τόμων. Η οικία του σώζεται ακόμα και σήμερα στην Πάτρα στην Πλατεία Όλγας.

Όπως γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, ο Μιχαλακόπουλος «υπήρξε θεόσταλτος κεντρικός συνεργάτης του Βενιζέλου, ο οποίος με την αναγεννητική και πολυτάλαντη φυσιογνωμία του, συμπλήρωνε – ως alter ego – τον εθνάρχη και αποτύπωσε αδρά τον ίσκιο του στο πολιτικό μας στερέωμα».

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή