Πίνακας ζωγραφικής που αποτυπώνει την Ιωάννα της Λωραίνης στη μάχη κρατώντας το λάβαρο της επανάστασης. Βρίσκεται στο κέντρο του πίνακα με μια λάμψη τριγύρω της και γύρω γύρω της άνδρες πολεμάνε.

Η Ιωάννα της Λωρραίνης

Μια από τις γνωστότερες φυσιογνωμίες της ιστορίας που η ζωή της έγινε βιβλίο, θεατρικό έργο και μιούζικαλ, η Ιωάννα της Λωρραίνης, πέθανε μαρτυρικά στην πυρά ως αιρετική , το 1431. Το 1456, στις 7 Ιουλίου, η Ζαν Ντ Αρκ όπως έμεινε στην ιστορία, αθωώθηκε από εκκλησιαστικό δικαστήριο στη Ρουέν, όπου και είχε άγρια θανατωθεί 25 χρόνια νωρίτερα.

Σήμερα είναι Αγία της Καθολικής Εκκλησίας, εθνική ηρωίδα και προστάτιδα της Γαλλίας.

Μία από τις σημαντικότερες ηρωίδες της Γαλλίας, η επονομαζόμενη Ζαν Ντ’Aρκ, είναι η γυναίκα ( στην κυριολεξία ένα κοριτσάκι δώδεκα χρονών που ισχυριζόταν ότι έβλεπε οράματα ) που κατάφερε να αλλάξει τη ροή της ιστορίας της χώρας της.

Σε ηλικία 13 ετών είδε στον κήπο του πατρικού σπιτιού της το πρώτο από τα οράματά της, όπου παρουσιαζόταν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, η Αγία Μαργαρίτα και η Αγία Αικατερίνη και την καλούσαν να δράσει προκειμένου να απαλλάξει τη Γαλλία από την ταπείνωση που της είχαν επιβάλει οι Άγγλοι με τη Συνθήκη του Τρουά στην πιο κρίσιμη φάση του Εκατονταετούς πολέμου, και να βοηθήσει τον διάδοχο του γαλλικού θρόνου Κάρολο Z΄ να επανακτήσει το στέμμα.

Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν – και όχι λανθασμένα- ότι, εάν εκείνη δεν υπήρχε, η έκβαση των γεγονότων της εποχής θα ήταν εντελώς διαφορετική. Καθώς συνέχιζε να υποστηρίζει ότι βλέπει «οράματα» και να κάνει προβλέψεις για την πορεία των μαχών Γάλλων και Άγγλων, όταν έγινε 16 ετών ζήτησε να επισκεφθεί το παλάτι και να τηε παραχωρήσει ακρόαση ο βασιλιάς. Εκείνος αρνήθηκε και της απάντησε κοροϊδευτικά αλλά εκείνη δεν πτοήθηκε. Επέστρεψε τον επόμενο Ιανουάριο και έκανε και μία πρόβλεψη που βγήκε αληθινή. Προέβλεψε την ατυχή για τους Γάλλους έκβαση της μάχης του Ρουβρέ κοντά στην Ορλεάνη αρκετές ημέρες πριν φτάσει ο αγγελιοφόρος με το σχετικό μήνυμα.

Μόλις μαθεύτηκαν τα νέα , δυο αξιωματικοί την συνόδευσαν στο παλάτι, αφού την έπεισαν να ντυθεί με αντρικά ρούχα για να είναι περισσότερο ασφαλής στο επικίνδυνο ταξίδι μέσα από εχθρικές περιοχές και το 1429 η Ιωάννα σε ηλικία 17 ετών κατόρθωσε να γίνει δεκτή από τον 26χρονο τότε Κάρολο Ζ΄ και να του μιλήσει για το όραμά της και την θεϊκή της αποστολή. Η εμφάνιση της Ιωάννας και όσα ισχυριζόταν έδωσε την δυνατότητα στους Γάλλους να δώσουν μια θρησκευτική διάσταση στον πόλεμο.
Ο Κάρολος διέταξε να περάσει η Ιωάννα θεολογική εξέταση και να ελεγχθεί το παρελθόν της και όλοι διαβεβαίωσαν για την παρθενία της . Τον Απρίλιο του 1429 η επίσημη απόφαση ήταν ότι επρόκειτο για μία κοπέλα «με άμεμπτο βίο, καλή Χριστιανή που εμφορείται από τις αρετές της ταπεινότητας, ειλικρίνειας και απλότητας». Έτσι η Ιωάννα πήρε την άδεια να συμμετάσχει σε μία ενισχυτική αποστολή προς την Ορλεάνη την οποία πολιορκούσαν οι Άγγλοι. Για την προστασία της στο ταξίδι το παλάτι δώρισε στην Ιωάννα πανοπλία, άλογο, λάβαρο και άλλα αντικείμενα που μετέφερε η συνοδεία της.

Πολέμησε η Ιωάννα; Κανείς δεν μπορεί να πει. Ήταν όμως εκεί και οδηγούσε.

Τους πέντε μήνες που ήταν παρούσα η Ιωάννα στην Ορλεάνη ο Γαλλικός στρατός κατάφερε να ανατρέψει το ιστορικό των συνεχών ηττών. Στις 7 Μαϊου , η Ιωάννα τραυματίστηκε από βέλος ενώ κρατούσε το λάβαρό της και απομακρύνθηκε για λίγο από τη μάχη αλλά σύντομα επέστρεψε για να εμψυχώσει τους στρατιώτες πριν από την τελική επίθεση που σήμανε και την κατάληψη του φρουρίου. Στην μάχη της Ορλεάνης εκπληρώθηκε μια ακόμα προφητεία της καθώς είχε πει στον βασιλιά ότι η ίδια θα πληγωθεί από ένα βέλος, αλλά όχι θανάσιμα. Η Ιωάννα χαιρετίσθηκε από τους σύγχρονούς της ως η ηρωίδα της μάχης. Την επόμενη ημέρα οι Άγγλοι σταμάτησαν την πολιορκία της Ορλεάνης. Η άρση της πολιορκίας θεωρήθηκε σημάδι για την θεϊκή υποστήριξη της Ιωάννας και σημαντικοί Γάλλοι ιεράρχες άρχισαν να την υποστηρίζουν. Αντίθετα, για τους Άγγλους οι νίκες της Ιωάννας ήταν απόδειξη ότι είχε καταληφθεί από τον διάβολο.

Η ιστορία της Ιωάννας συνεχίζεται με πολλές λεπτομέρειες. Και όλες αυτές , πάντα σύμφωνα με μαρτυρίες, την οδήγησαν στη σύλληψη από τους Βουργουνδούς σε κάποια μάχη. Ο Γάλλος βασιλιάς, δεν στέλνει λύτρα για την απελευθέρωσή της, και μάλιστα ούτε καν διαπραγματεύεται με τους Βουργουνδούς. Έτσι, ο διοικητής τους την πουλάει στους Άγγλους, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να τη μισούν. Κατά έναν τρόπο είναι σαν ο ίδιος ο Κάρολος να υπογράφει τη θανατική της καταδίκη. Παραπέμπεται στην Ιερά Εξέταση. Εκεί, ακόμα και όταν απειλείται με βασανιστήρια, λέει ότι το να απαρνηθεί κάποιος τον εαυτό του και να ζει χωρίς πίστη, είναι πιο σοβαρό κι απ’ το θάνατο. Προσάγεται σε δίκη με την κατηγορία «υποψία αίρεσης». Η Ιωάννα της Λωραίνης παραδίδεται στις φλόγες στην πόλη Ρούεν το 1431. Τη στιγμή που στέκεται μπροστά στο πλήθος, λίγο πριν ανάψει η πυρά, τοποθετούν στο πρόσωπό της ένα κομμάτι χαρτί που γράφει «Αιρετική, Αποστάτρια, Ειδωλολάτρης».
Κάποια χρόνια μετά, ίσως από τύψεις, ο Κάρολος Ζ΄ διατάζει να επανεξεταστεί η δίκη της. Στη νέα δίκη,( μετά θάνατον) που διαρκεί τέσσερα χρόνια, επανεξετάζονται όλα τα στοιχεία και προκύπτει το συμπέρασμα πως τα πολιτικά συμφέροντα οδήγησαν έναν άνθρωπο σε μια άδικη καταδίκη. Έτσι, λίγα χρόνια αργότερα, η Ιωάννα της Λωραίνης αγιοποιείται από την Καθολική Εκκλησία.

Η Ιωάννα της Λωρραίνης λατρεύεται από τους Γάλλους, θαυμάζεται και αγαπιέται απ΄ όλο τον κόσμο και σήμερα, κοντά 600 χρόνια μετά, παραμένει σύμβολο έμπνευσης, γενναιότητας και… δημοφιλίας.

Πίνακας ζωγραφικής που αποτυπώνει την Ιωάννα της Λωραίνης στη μάχη κρατώντας το λάβαρο της επανάστασης.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή