Ο Αριστείδης Παγκρατίδης με κλειστά σφιγμένα μάτια και δόντια. Δύο αστυνομικοί από πίσω

7 Δεκεμβρίου 1963 – Συλλαμβάνεται ως ύποπτος για τις δολοφονίες του “Δράκου του Σέιχ Σου”, ο Αριστείδης Παγκρατίδης.

Η υπόθεση του «Δράκου του Σειχ Σου», στη Θεσσαλονίκη, συγκλόνισε το Πανελλήνιο για μια σειρά ετών αλλά παρά το ότι ο συλληφθείς ως «Δράκος» Αριστείδης Παγκρατίδης ομολόγησε, ανακάλεσε, επέμεινε ότι ήταν αθώος και τελικά εκτελέστηκε, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι τα εγκλήματα του «Δράκου» ουδέποτε εξιχνιάστηκαν, τουλάχιστον όχι πλήρως.
Τον Φεβρουάριο του 1958 στη περιοχή του δάσους του Πανόραματος, νεαρή γυναίκα δέχτηκε δολοφονική επίθεση με πέτρα από νεαρό άντρα. Η τυχαία παρουσία όμως, ενός αυτοκινήτου που ανέβαινε στο δάσος, έτρεψε τον δράστη σε φυγή.

Ένα χρόνο μετά, στις 19 Φεβρουάριου του 1959, ένας άνδρας επιτέθηκε και πάλι με πέτρα, σε ένα ζευγαράκι και τους κατάφερε βαριά τραύματα. Οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν τη ζωή τους.

Τους επόμενους μήνες ο ίδιος –πιθανότατα- άγνωστος επετέθη και πάλι σε δυο ζευγαράκια που βρίσκονταν στην περιοχή, χωρίς όμως να τους καταφέρει σημαντικά τραύματα.

Στις 6 Μάρτιου του 1959 στην περιοχή της Μίκρας Θεσσαλονίκης, άγνωστος , αφού λήστεψε ένα ζευγαράκι, σκότωσε τον άντρα (ίλαρχος Κωνσταντίνος Ραΐσης) και βίασε τη φίλη του, Ευδοκία Παληογιάννη. Στις 3 Απριλίου του ίδιου έτους και πάλι ένας άγνωστος μπήκε στο Δημοτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, και σκότωσε με πέτρα την φοιτήτρια νοσοκόμα του ιδρύματος, Μελπομένη Πατρικίου. Φεύγοντας επετέθη σε μια άλλη νοσοκόμα που συνάντησε, την Φανή Τσαμπάζη, την απείλησε ότι θα τη σκοτώσει αλλά έφυγε.

Τον Μάρτιο του 1959 ο δολοφόνος επικηρύχθηκε με το ποσό των 100.000 δρχ. Τα χρήματα θα δίνονταν ως αμοιβή για τη σύλληψη του δράστη ή για την παροχή συγκεκριμένων πληροφοριών που θα οδηγούσαν στην σύλληψή του.

Ο Αριστείδης Παγκρατίδης συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 1963

Κατηγορήθηκε από τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης ως ο υπαίτιος της σειράς δολοφονικών και ληστρικών επιθέσεων σε ζευγάρια στην περιοχή του δάσους του Σέιχ Σου το 1959.

Δικάστηκε τον Οκτώβριο του 1964 και καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση για τις πρώτες επιθέσεις του αλλά οι ανακρίσεις συνεχίστηκαν . Κατά την διάρκεια των ανακρίσεων ο Παγκρατίδης ομολόγησε ότι αυτός ήταν ο διαβόητος «Δράκος του Σέιχ Σου» , δικάστηκε τον Φεβρουάριο του 1966 καταδικάστηκε σε θάνατο ως άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Δυο χρόνια αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου του 1968 εκτελέστηκε , σε ηλικία 28 ετών, από απόσπασμα της Χωροφυλακής σε μια τοποθεσία του δάσους του Σέιχ Σου, κοντά στον τόπο που διέπραξε τα εγκλήματά του. Οι κατηγορίες ήταν: Ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εξαναγκασμός σε ασέλγεια, ληστείες. Και η καταδίκη του ήταν τετράκις εις θάνατον.

Ο Παγκρατίδης –που είχε γρήγορα ανακαλέσει την ομολογία του- ισχυριζόταν μέχρι το τέλος ότι η ομολογία του είχε γίνει κατόπιν ψυχολογικών πιέσεων και σωματικής βίας και μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσής του παρέμεινε σταθερός υποστηρίζοντας την αθωότητά του. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, το αν ήταν αθώος ή ένοχος, παραμένει αμφισβητούμενο, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν τελικά ότι ήταν αθώος.

Το 2006, ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Τσαρούχας, κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ο δράκος που διέφυγε. Υπόθεση Παγκρατίδη» καταγράφοντάς την ως «μια αστυνομική πλεκτάνη, μια δικαστική πλάνη, μια άδικη εκτέλεση». Δυο λόγια για τον Παγκρατίδη: Ο Αρίστος όπως τον φώναζαν οι γνωστοί του, φοίτησε σε μόλις δυο τάξεις του δημοτικού , δεν μπορούσε να γράψει ούτε να διαβάσει , έκανε δουλειές του ποδαριού, (από πωλητής λεμονιών μέχρι λούστρος, από ρακοσυλλέκτης μέχρι σερβιτόρος και από χαμάλης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, βοηθός σε λούνα παρκ).

Διαβάστε επίσης:

16 Φεβρουαρίου 1968 – Εκτέλεση του «Δράκου του Σειχ Σου»

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή