Μέσα σε 3-4 γραμμές, μπορείς να αναφέρεις ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Αλλά πόσο κοντά στο να τις καταλάβεις αυτές τις γραμμές μπορείς να φτάσεις διαβάζοντάς τις; Και τι πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις;
Αρχικά: Το ραδιόφωνο είναι η συσκευή που λειτουργεί ως δέκτης ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών σε ορισμένη συχνότητα με μια κεραία και μετατροπέα σε ήχο. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα λαμβάνονται από την κεραία, αποκωδικοποιούνται, μετατρέπονται σε ηλεκτρικό ρεύμα και στη συνέχεια σε ήχο από το ηχείο. Ραδιοφωνία, επίσης, θεωρείται και όλη η διαδικασία εκπομπής και λήψης ραδιοκυμάτων.
Στο αναλογικό -ή συμβατικό –ραδιόφωνο, ο τρόπος διαμόρφωσης του σήματος έχει ως αποτέλεσμα το διαχωρισμό των συχνοτήτων για χρήση από τα AM (Amplitude Modulation) και τα FM (Frequency Modulation), ενώ ανάλογα με το σκοπό ορίζονται συγκεκριμένες περιοχές συχνοτήτων (π.χ. τα εμπορικά ραδιόφωνα στην Ευρώπη και την Αμερική εκπέμπουν στις συχνότητες FM 87.5-108). Άλλες περιοχές συχνοτήτων χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους σκοπούς όπως π.χ. από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Η διαμόρφωση συχνότητας (FM – Frequency Modulation) είναι μία αναλογική διαμόρφωση σήματος. Η τεχνική αυτή έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι επηρεάζεται ελάχιστα από παράσιτα γι’ αυτό έχει επικρατήσει στις περισσότερες εφαρμογές έναντι της παλαιότερης διαμόρφωσης κατά πλάτος (ΑΜ amplitude modulation).
Με δυο απλά λόγια: Ακούγοντας «στα FM, ακούς καλύτερα. Καθαρότερα. Με μεγαλύτερη ευκρίνεια. Και ιδιαίτερα στη μουσική.
Στις 6 Νοεμβρίου (κατ΄ άλλους 6 Δεκεμβρίου) του 1935, ο Αμερικανός ηλεκτρομηχανικός Έντουιν Άρμστρονγκ «ανακάλυψε» τα FM.
Και έτσι, άλλαξε την ποιότητα του εκπεμπόμενου σήματος. Άλλαξε δηλαδή το ραδιόφωνο. Ήταν το μεγαλύτερο επιστημονικό του επίτευγμα. Χάρη στον Άρμστρονγκ, ο κόσμος ακούει «καλύτερα» και ευκρινέστερα ραδιόφωνο.
Πιο πολλές λεπτομέρειες δεν χρειάζονται. Κάντε μια δοκιμή στο ραδιοφωνάκι σας, ΑΝ έχει ΑΜ. Και μετά, γυρίστε το κουμπί στα FM .Θα καταλάβετε τη διαφορά. Από τότε, πολλά έχουν γίνει στον κόσμο για τη βελτίωση του σήματος και της ποιότητας του ραδιοφώνου. Όλες οι νέες εφαρμογές, βελτιώνουν τα πράγματα. Αλλά όχι τόσο πολύ όσο το «γύρισμα» του κουμπιού από τα ΑΜ, στα FM.