Το αρχαίο στάδιο που διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεμάτο κόσμο, το σημερινό Καλλιμάρμαρο.

Ολυμπιακοί Αγώνες 1896

Οι Πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες τη σύγχρονης εποχής, μετά την αναβίωσή τους, από τον Γάλλο ιστορικό και παιδαγωγό Πιέρ ντε Φρεντύ, Βαρόνο ντε Κουμπερτέν, στο συνέδριο στο Παρίσι στις 23 Ιουνίου του 1894, διοργανώθηκαν στην Αθήνα το διάστημα 6-15 Απριλίου 1896, ( σύμφωνα με το τότε ημερολόγιο 25 Μαρτίου – 3 Απριλίου). Στη διάρκεια του Συνεδρίου, ιδρύθηκε και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Το Στάδιο

Οι Έλληνες χρειάστηκαν περίπου δυο χρόνια για να προετοιμαστούν και –κυρίως- για να ανακαινιστεί το Στάδιο – γνωστό πλέον ως Καλλιμάρμαρο- που αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Αθήνας και το αρχαιότερο, εν λειτουργία, Στάδιο στον κόσμο, βρίσκεται στη θέση του αρχαίου Σταδίου που οικοδομήθηκε το 338π.Χ., σύμφωνα με την πρωτοβουλία του ρήτορα Λυκούργου ο οποίος είχε αναλάβει τη ρύθμιση των οικονομικών της Αθήνας καθώς επίσης και την εκτέλεση ορισμένων δημοσίων έργων. Η περιοχή που επιλέχθηκε ήταν ένα φυσικό κοίλωμα ανάμεσα στους λόφους του Άγρα και του Αρδηττού. Ανήκε στον Αθηναίο Δανεία, ο οποίος την παραχώρησε στον δήμο της Αθήνας για την κατασκευή Σταδίου που θα φιλοξενούσε τους γυμνικούς αγώνες των Μεγάλων Παναθηναίων.

Το Στάδιο είχε ανακαινιστεί τη ρωμαϊκή περίοδο, επί αυτοκρατορίας Αδριανού, χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του ρήτορα Ηρώδη, γιου του Αττικού και τα έργα ανακαίνισης κράτησαν από το 139 μ.Χ. έως το 144 μ.Χ. . Με την πάροδο του χρόνου, το Στάδιο εγκαταλείφθηκε και στην κυριολεξία «εξαφανίσθηκε» από σεισμούς και προσχώσεις και αποκαλύφθηκε στην ανασκαφή του 1878 από τον Ερνέστο Τσίλλερ όταν και του δόθηκε η σημερινή του μορφή. Έγινε πεταλόσχημο, με την προσθήκη της σφενδόνης , χωρίστηκε σε δύο διαζώματα και το κάθε ένα καλύφθηκε από 23 σειρές καθισμάτων, εδωλίων, από λευκό πεντελικό μάρμαρο. Εκεί έγιναν τα αγωνίσματα άρσης βαρών, γυμναστικής, πάλης και στίβου, αλλά και οι τελετές έναρξης και λήξης.

Η αφίσα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 όπου απεικονίζεται ελληνίδα με παραδοσιακή φορεσιά και δάφνες στα χέρια

Στο λιμάνι της Ζέας διεξήχθησαν όλα τα αγωνίσματα κολύμβησης, στο Ζάππειο Μέγαρο έγινε η ξιφασκία, στο  Ποδηλατοδρόμιο Νέου Φαλήρου η ποδηλασία, στο Σκοπευτήριο Καλλιθέας η σκοποβολή και στα γήπεδα του τότε Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών, το τένις.

Οι χώρες που πήραν μέρος ήταν 14, οι αθλητές 241, τα αγωνίσματα 43 σε 9 αθλήματα, η Τελετή έναρξης έγινε στις 6 Απριλίου 1896, την έναρξη κήρυξε ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄ και η Τελετή λήξης έγινε στις 15 Απριλίου 1896. Αν και ο αριθμός των αθλητών που πήραν μέρος ήταν μικρός (241 άνδρες εκ των οποίων το 65% ήταν Έλληνες), η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τότε σε αθλητική διοργάνωση. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι Ευρωπαίοι ή ζούσαν στην Ευρώπη, με εξαίρεση την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Η.Π.Α. κέρδισαν τα περισσότερα χρυσά (11), ενώ η διοργανώτρια Ελλάδα κατέκτησε τα περισσότερα στο σύνολο (46) απ’ τα οποία τα δέκα χρυσά. Σημαντική στιγμή για τους Έλληνες ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο.

Ο Σπύρος Λούης με παραδοσιακή ενδυμασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896
Ο Σπύρος Λούης με παραδοσιακή ενδυμασία απαθανατισμένος από τον Γερμανό Άλμπερτ Μάγιερ, τον φωτογράφο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.

Στις γυναίκες δεν επιτρεπόταν η συμμετοχή καθώς ο Πιερ ντε Κουμπερτέν θεωρούσε τη συμμετοχή τους “μη πρακτική, χωρίς ενδιαφέρον, αντιαισθητική και λανθασμένη”. Η Σταμάτα Ρεβίθη όμως, μητέρα ενός αγοριού 17 μηνών, έτρεξε στη διαδρομή του μαραθωνίου στις 11 Απριλίου, δεν της επετράπη να εισέλθει στο στάδιο στο τέλος της κούρσας της αλλά ολοκλήρωσε τον μαραθώνιο σε 5 ώρες και 30 λεπτά.

Ζωγραφιά που απεικονίζει τη Σταμάτα Ρεβίθη να έχει βγάλει τα παπούτσια της και να τα κρατάει ενώ έχει σηκώσει λίγο τη φούστα της κατά τη διαδρομή του μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896
Η Σταμάτα Ρεβίθη (1866 – μετά το 1896) ήταν Ελληνίδα δρομέας, η οποία διένυσε τη μαραθώνια διαδρομή των 40 χιλιομέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή