Ο Στηβ Τζομπς κρατώντας ένα κινητό και έχοντας πίσω του το σήμα της apple

Μια σπουδαία φυσιογνωμία, απ’ τις μεγάλες προσωπικότητες στον παγκόσμιο χώρο της τεχνολογίας, ο Στηβ Τζόμπς, ένας εκ των δύο συνιδρυτών, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple , ο Στηβ Τζομπς πέθανε από όγκο στο πάγκρεας που προκάλεσε αναπνευστική ανακοπή σε ηλικία μόλις 56 ετών.

Ο Τζόμπς ήταν αναμφισβήτητα ένας οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές άρχισαν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία που σύντομα χαρακτήρισε την εποχή μας ως «ψηφιακή» και από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή.

Ο δεύτερος Στηβεν Βόζνιακ είχε αρχικά την ιδέα της εμπορικής εκμετάλλευσης της δουλειάς του και η αρχική οικονομική επιτυχία της εταιρείας στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με τους υπολογιστές Apple I και II καθώς και μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, με τον υπολογιστή Macintosh, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην επιχειρηματική του ικανότητα. Παρ’ όλα αυτά, εφάρμοσε έναν σκληρό τρόπο διαχείρισης ενώ είχε και κάποιες ριζοσπαστικές, οικονομικά ριψοκίνδυνες ιδέες με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μεγάλη διαμάχη και την απομόνωση και αποχώρηση του Βόζνιακ.

Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στον Τζομπς να ανελιχθεί. Τo 1986 ,αγόρασε την εταιρεία Pixar, το μέχρι τότε αυτόνομο τμήμα της Lucasfilm, που ανήκε στον Τζορτζ Λούκας, παραγωγό σειράς ταινιών όπως “Ο Πόλεμος των Άστρων”. Η Pixar γρήγορα έγινε η πλέον επιφανής εταιρία στον χώρο των κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε γραφικά υπολογιστών. Παράλληλα, το 1996, η Apple προέβη στην εξαγορά της NeXT σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό της σύστημα ως τη βάση για το νέο Mac OS. Η αγορά της NeXT έφερε τον Τζομπς στη θέση του διευθυντή και μετά προέδρου της Apple, θέση που διατηρούσε μέχρι το θάνατό του. Η Apple έγινε ξανά κερδοφόρα.
Το 1998 λανσαρίστηκαν οι πολύχρωμοι και αξιόπιστοι iMac και τα iBook. Στον χώρο των πολυμέσων ο iMac ήταν ανώτερος από το IBM PC και εταιρείες όπως η Adobe και Macromedia συνείσφεραν στην επιτυχία του παρέχοντας προγράμματα πολυμέσων γι αυτόν.

Ψηφιακή Μουσική

Ιδιαίτερα σημαντική, επιχειρηματικά, ήταν- σύμφωνα με τα στοιχεία της wikipedia.org- η κίνηση της Apple στον χώρο της μουσικής. Ο Τζομπς, αντιλαμβανόμενος την επανάσταση του Ίντερνετ και της ψηφιακής μουσικής, δημιούργησε το 2001 το iPod και το 2003 η Apple μπήκε δυναμικά στον χώρο της διανομής μουσικής μέσω του διαδικτύου και του iTunes Music Store (iTMS).

Στις αρχές του 2007 η Apple μπήκε στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την παρουσίαση του iPhone, μιας συσκευής που γρήγορα κατέκτησε μεγάλο μέρος της αγοράς κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και από τότε είναι στις πρώτες δυο θέσεις πωλήσεων smartphone παγκοσμίως.

Τον Ιανουάριο του 2010 ο Τζομπς παρουσίασε το iPad. Κατά τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς του απονεμήθηκε ο τίτλος του «προσώπου της χρονιάς» από τη βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times. Τον Ιανουάριο του 2011 προσβλήθηκε από καρκίνο στο πάγκρεας και στις 24 Αυγούστου 2011, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Apple.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή