Ο Αντιπρόεδρος Σπύρο Άγκνιου

Ο Ρίτσαρντ Νίξον, που έμελλε να γίνει πρωταγωνιστής του «Σκανδάλου Ουώτεργκειτ» εκλέγεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Νίκησε με μικρή διαφορά τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Χιούμπερτ Χάμφρεϊ.

Αντιπρόεδρός του ο Σπύρο Άγκνιου από τους Γαργαλιάνους.

Άνθρωπος επίμονος και σκληρός, ο Νίξον «πήρε ρεβάνς» από την ήττα του, το 1960 από τον Κένεντι με μία από τις μικρότερες διαφορές στην αμερικανική ιστορία σε μια εκλογική διαδικασία , 8 χρόνια μετά, που επίσης κρίθηκε με μόλις 300 χιλιάδες ψήφους.

Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε για πρώτη φορά ένας Ελληνοαμερικανός, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Σπύρο Άγκνιου (Αναγνωστόπουλος), ο οποίος καταγόταν από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας. Η προεκλογική εκστρατεία του 1968 καθορίστηκε από δύο, κυρίως, γεγονότα: την απόφαση του Λίντον Τζόνσον να μη διεκδικήσει την προεδρία και τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι την ημέρα που είχε κατακτήσει ουσιαστικά το χρίσμα των Δημοκρατικών. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν Νίξον 43,6%, Χάμφρι 43%, Ουάλας 13%.

Ο Σπύρος Άγκνιου, στην Ελλάδα ήταν γνωστός με το όνομα Σπύρος Αναγνωστόπουλος. Γεννήθηκε στην Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, από Έλληνα πατέρα και αμερικανίδα μητέρα. Μέχρι και σήμερα είναι ο μόνος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας ποινικών αδικημάτων. Σπούδασε χημεία στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

Η σταδιοδρομία του γενικά ήταν αρκετά σημαντική. Στρατιώτης με το αμερικανικό σώμα πεζοναυτών στην Ευρώπη κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και έλαβε και παράσημα ανδρείας. Μετά τον πόλεμο απέκτησε πτυχίο νομικής από το πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης .

Έγινε για τρία χρόνια Κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ με σημαντικό έργο (φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σκληρή νομοθεσία κατά της μόλυνσης, αντιρατσιστική νομοθεσία). Μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, στενός συνεργάτης του μετέπειτα Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Είχε πραγματοποιήσει ιδιωτική στην Ελλάδα το 1971 και είχε συναντηθεί με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο.

Το 1969 είχε γίνει ο 39ος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αλλά στις 10 Οκτωβρίου 1973 αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη στελεχών κατασκευαστικών εταιρειών ότι τον είχαν δωροδοκήσει. Για την πολιτική καριέρα του Φόρντ είναι αξιοσημείωτο ότι ορίστηκε ως Αντιπρόεδρος στη θέση του Άγκνιου και μετέπειτα, έγινε Πρόεδρος μετά την παραίτηση του Νίξον το 1974.

Ο Άγκνιου ήταν δεινός ρήτορας και κατάφερνε να κατατροπώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τον κατηγορούσαν ότι είχε ακραίες θέσεις σε ορισμένα ζητήματα, ειδικότερα στο μεγάλο θέμα του πολέμου στο Βιετνάμ. Μετά την παραίτησή του δεν αναμίχθηκε στην πολιτική αλλά ακολούθησε επαγγελματικό και ιδιωτικό βίο. Πέθανε το 1996.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία: Ο Σπύρος Θίοντορ Άγκνιου, Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον με τα χέρια ψηλά χαιρετάνε το κοινό
Ο Σπύρος Θίοντορ Άγκνιου, Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή