Πρωτοσέλιδο από εφημερίδα "Τα Νέα" , Τρίτη 07 Νοεμβρίου 1961 με πρώτο θέμα τους νεκρούς από την πλημμύρα
Τρίτη 07 Νοεμβρίου 1961 , πρωτοσέλιδο από εφημερίδα "Τα Νέα"

5 Νοεμβρίου 1961 – Θεομηνία στην Αθήνα. 44 νεκροί,  από τις καταρρακτώδεις βροχές.

Μία από τις πιο τραγικές και καταστροφικές στιγμές της έζησε η Αθήνα τη νύχτα της 5ης προς την 6η Νοεμβρίου του 1961. Μια άγρια και παρατεταμένη νεροποντή, που στοίχισε τη ζωή σε 44 ανθρώπους. Η καταστροφική πλημμύρα συνέβη δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μία βδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961.

Η χαλαζόπτωση μεγέθους καρυδιού επί δέκα συνεχόμενες ώρες. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν εξαιρετικά έντονα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές που θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές ενός τυφώνα, καθώς σημειώθηκαν και καταστροφές του εδάφους. Οι έντονες και ακατάπαυστες βροχές οδήγησαν στην υπερχείλιση του Κηφισού. Χείμαρροι νερού που προέρχονταν από την Πάρνηθα έπιασαν τον κόσμο κυριολεκτικά στον ύπνο, αφού η πανίσχυρη νεροποντή ξέσπασε στις 11:30 το βράδυ και μέσα σε μια ώρα μετατράπηκε σε θύελλα που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Το νερό έφτασε σε ύψος τα δύο μέτρα στην Πειραιώς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας είχε μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα.

Ο ιστορικός και συγγραφέας Λευτέρης Σκιαδάς κατέγραφε στις 3/11/2021 στα «Αθηναϊκά», τα εξής:

«1500 στρατιώτες και 600 χωροφύλακες καταμετρούσαν 44 νεκρούς, 300 τραυματίες και 4500 ανθρώπους που έμειναν άστεγοι από έναν τρομερό τυφώνα, μία από τις χειρότερες καταιγίδες που έπληξαν ποτέ την Αθήνα και τον Πειραιά την προηγούμενη νύχτα. Την Κυριακή προς Δευτέρα, 5 προς 6 Νοεμβρίου, η πρωτοφανής σε ένταση καταιγίδα, η οποία έπληξε την πρωτεύουσα και το επίνειό της, είχε ως αποτέλεσμα να ξεχειλίσει ο Κηφισός ποταμός και περιοχές όπως τα Λιόσια το Περιστέρι το Μπουρνάζι και το Μοσχάτο να ζήσουν εφιαλτικές ώρες.

Οι αρμόδιοι υποστήριζαν πως επρόκειτο για θεομηνία, τυφώνα, που χαρακτηρίστηκε από ένταση και διάρκεια. Αναπτύχθηκε στον Σαρωνικό, πέρασε από την Αττική και κατευθύνθηκε προς την Εύβοια όπου συνέχισε την καταστροφική του πορεία, περνώντας από Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρο για να διαλυθεί στη συνέχεια. Όλα άρχισαν με αύξηση της έντασης του ανέμου γύρω στα μεσάνυχτα. Προσέλαβε τρομακτική μορφή περίπου στις τέσσερις το πρωί και αργότερα πάλι προς τα ξημερώματα.

Περισσότερα από 1500 ήταν τα σπίτια που έγιναν ακατοίκητα, ενώ οι 3000 άστεγοι των Αθηνών και οι 1500 του Πειραιώς προσπαθούσαν να εξυπηρετηθούν, από τις ανύπαρκτες για τέτοιες περιπτώσεις κρατικές υποδομές, σε δημόσια σχολεία. Η καταιγίδα χαρακτηρίστηκε επισήμως «κυκλών ασυνήθους σφοδρότητος» που προήλθε από το Ιόνιο πέλαγος με ανέμους, οι οποίοι έφθαναν σε ορισμένα σημεία τους 50 κόμβους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ στη Ν. Φιλαδέλφεια μέσα σε 8 ώρες έπεσαν 114mm βροχής!

Τα ανθρώπινα δράματα ήταν εκατοντάδες, όπως και τα ερείπια, η λάσπη και η απόγνωση του κόσμου. Μια πραγματική νύχτα τρόμου που έμεινε αξέχαστη σε όσους την έζησαν. Επί δέκα ολόκληρες ώρες συνέχιζε ο τυφώνας το έργο του μετατρέποντας την ελληνική πρωτεύουσα σε λιμνοθάλασσα. Ο Κηφισός και ο Ιλισός ξεχείλισαν παρασύροντας ότι έβρισκαν στο πέρασμά τους, προκαλώντας τις μεγαλύτερες ζημιές μιας ολόκληρης πεντηκονταετίας.»

Άνθρωποι απεγκλωβίζονται από λεωφορείο στο Περιστέρι το νερό στο ύψος των μηρών

άνδρας που προσπαθεί να διασχίσει δρόμο με το νερό περίπου στο ύψος της λεκάνης του

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή