Tι είναι η παχυσαρκία;
Η λέξη παχυσαρκία προκύπτει από τη σύνθεση των λέξεων «παχύς & σάρκα» κι έτσι ετυμολογικά μπορούμε να κατανοήσουμε ότι στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει υπερβολικό συσσωρευμένο λίπος.
Η παχυσαρκία όμως είναι πάθηση και η πάθηση αυτή έχει αποδειχτεί ότι είναι ένα σοβαρό νόσημα το οποίο είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η 4η Μαρτίου έχει καθοριστεί από την παγκόσμια ομοσπονδία παχυσαρκίας (WOF) ως παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία ξεκίνησε να αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα με επιδημικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις και για το λόγο αυτό θεωρήθηκε σκόπιμη η παγκόσμια ημέρα για λόγους ευαισθητοποίησης του κοινού από τον 21ο αιώνα. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας χαρακτήρισε την παχυσαρκία το 1948 ως μία χρόνια νόσο.
Ελλάδα και παχυσαρκία
Στην Ελλάδα οι αριθμοί ανεβαίνουν με τα ποσοστά παχύσαρκων ατόμων να αυξάνονται και για τη χώρα μας στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι το 63% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι . Σύμφωνα με δεδομένα του ΠΟΥ από το 2019, το 37,9% των Ελλήνων ενηλίκων είναι υπέρβαροι και το 24,9% είναι παχύσαρκοι. Στην ΕΕ όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία, η χώρα μας ήδη καταλαμβάνει την πρώτη θέση το ίδιο και για την παχυσαρκία ενηλίκων όπου οι πρώτες θέσεις έχουν (Ελληνική υπογραφή). Το 44% των Ελλήνων και το 30,8% των Ελληνίδων είναι υπέρβαροι/ες, ενώ τα δύο φύλα εμφανίζουν τα ίδια ποσοστά παχυσαρκίας: ένας στους τέσσερις Έλληνες και μία στις τέσσερις Ελληνίδες ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Τα τελευταία περίπου 40 χρόνια τα νούμερα δείχνουν ότι τα ποσοστά έχουν τριπλασιαστεί σε ολόκληρο τον πλανήτη κι έτσι από το 2016 1,6 δισεκατομμύρια ενήλικοι παγκοσμίως ήταν υπέρβαροι και 650 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι.
Πως όμως αναγνωρίζουμε αν είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ή κανένα από τα δύο;
Για να γνωρίζουμε καλύτερα σχετικά με το αν είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ή εάν είμαστε στα φυσιολογικά όρια εξαρτάται από τη μέτρηση του σωματικού μας λίπους. Συνεπώς, καλό είναι να μη μένουμε μόνο στη ζυγαριά διότι το λίπος είναι μετρήσιμο και μετριέται με πιο εξειδικευμένα εργαλεία. Θα μπορούσε για παράδειγμα 2 άτομα να ζυγίζουν τα ίδια κιλά αλλά στο σώμα του ενός να υπάρχει συσσωρευμένο λίπος και να είναι στα όρια της παχυσαρκίας ενώ στου άλλου μύες και να υπάρχει υγειές σώμα. Ένας τρόπος αναγνώρισης της παχυσαρκίας στο σώμα μας είναι να συσχετίσουμε το δείκτη που εκφράζει το σωματικό βάρος με το ύψος μας. Ο συγκεκριμένος δείκτης αναφέρεται ως δείκτης της μάζας του σώματος (δμς) η διαδικασία απαιτεί τη πράξη (Δείκτης Μάζας Σώματος = Βάρος (σε κιλά) / Ύψος x Ύψος (σε μέτρα)
Εάν , ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 18,5 και 24,9, τότε είσαι στα φυσιολογικά όρια. Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25 και 29,9 k g/m2 τότε είσαι υπέρβαρος/η, , ενώ όταν ο ΔΜΣ είναι ≥30 k g/m2 θεωρείσαι ένα άτομο παχύσαρκο. Όταν ο ΔΜΣ είναι άνω του 35 υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πρόβλημα σοβαρής πλέον παχυσαρκίας, η οποία παραπέμπει σε επικίνδυνες επιπλοκές και αποκαλείται νοσογόνος παχυσαρκία.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που προκαλεί η παχυσαρκία
Πάμε να αναλύσουμε μερικούς κινδύνους που προκαλούνται με τη παχυσαρκία για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τη σημαντικότητα των προβλημάτων που προκύπτουν αλλά και την επίλυση αυτών.
Ίσως να έχει περάσει από το μυαλό σου πόσο σημαντικό είναι να επικεντρωθείς στη φροντίδα του σώματος και του οργανισμού σου και ακόμα αργείς να το κάνεις πράξη, να είσαι υγιής σημαίνει να προσέχεις την υγεία σου και να προλαμβάνεις για αυτήν.
Δεν το κάνουμε όλοι και κυρίως δεν δίνουμε όλοι τη σημασία που πρέπει. Κάποιοι από εμάς επειδή δε ξέρουμε τους τρόπους, άλλοι δε ξέρουμε τις επιπτώσεις κι άλλοι απλώς δεν έχουμε ασχοληθεί ακόμα.
Για να γίνει μία πιο συγκεκριμένη αρχή στη διαχείριση της υγείας αλλά και στη σωστή φροντίδα της σίγουρα θα πρέπει να ξεκινήσουμε από πριν γεννηθεί το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα υγείας δεν μπορούμε πάντα να το προβλέψουμε και ίσως δε μπορούμε πάντα να προλαμβάνουμε για αυτό. Όταν όμως έχει να κάνει με την παχυσαρκία, σίγουρα καταλαβαίνουμε ή τουλάχιστον θα πρέπει να διακρίνουμε πότε κάτι πάει λάθος με τη ποσότητα του φαγητού μας, πότε δηλαδή να σταματάμε να τρώμε μεγάλες ποσότητες και γενικότερα να τρεφόμαστε με τροφές που δεν κάνουν καλό στον οργανισμό – στο σώμα μας. .
Ας δούμε μερικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να δώσουμε περισσότερη βάση όχι σχετικά με το πως να τρώμε λιγότερο αλλά σχετικά με το πως να προσέχουμε περισσότερο τι τρώμε.
Δεδομένου ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού οδηγεί στη παχυσαρκία και αυτό δεν έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση καθώς δεν πρόκειται για μύθος ή αλήθεια παρά για μία γενική αλήθεια.
Οπότε μπορούμε να υπολογίσουμε τις ποσότητες ή μάλλον να «ξεσυνηθίσουμε» χωρίς να σημαίνει ότι θα είμαστε αγκαλιά με μία ζυγαριά τροφίμων ή κιλών. Έτσι, αν μάθουμε να προστατευτούμε από το κίνδυνο, θα αποκτήσουμε μία καλή συνήθεια!
Τελικά τι θα μας συμβεί αν φάμε «λιγάκι παραπάνω;;»
Ας ξεκινήσουμε από το πιο τρομαχτικό! Ήξερες ότι η παχυσαρκία είναι η 5η κυριότερη αιτία θανάτου; Όταν κάποιος διαγνωστεί με σοβαρή κλινική παχυσαρκία μπορεί να μειωθούν από τη ζωή του έως και 10 χρόνια. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η παχυσαρκία ευθύνεται για την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου όπως του μαστού, του εντέρου, του οισοφάγου κ.α. επιπλέον, όταν ένα άτομο είναι παχύσαρκο εντάσσεται σε ομάδα υψηλού κινδύνου και υπάρχει αμεσότερη προσβολή από τον covid-19. Φυσικά, μπορούν να προκληθούν κι άλλα προβλήματα υγείας όπως
- Καρδιαγγειακά νοσήματα
- Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
- Διαταραχές ύπνου όπως Υπνική άπνοια
- Εγκεφαλικά επεισόδια και
- Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 *.
Η καθιστική ζωή δεν βοηθάει στο να μην είσαι παχύσαρκός/η εν αντιθέσει το να γυμνάζεσαι δε σου λύνει τα προβλήματα της παχυσαρκίας αλλά σε βοηθάει σημαντικά για να μη σε «γνωρίσει» η νόσος. Το να κάνεις δίαιτες δεν είναι μία σίγουρη λύση αφού φτάσεις σε τέτοια στάδια, μπορείς όμως να μην τρως συνέχεια Ανθυγιεινές τροφές, και να φροντίσεις να κοιμάσαι καλά, και ποιοτικά!
Βεβαίως υπάρχουν και αίτια παχυσαρκίας που δεν αποτελούν ατομική και προσωπική ευθύνη όπως είναι η ασθένεια του θυρεοειδή ή τα ψυχολογικά προβλήματα που ένα άτομο τείνει να ξεσπάει διατροφικά και γενικότερα να έχει διατροφικές διαταραχές (βουλιμίες, Υπερφαγικά επεισόδια κ.α.).
Προσέχουμε περισσότερο για να υποφέρουμε λιγότερο. Ας ξεκινήσουμε από τώρα!
Πηγές :