Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και πίσω σε προτζέκτορα το λογότυπο του facebook

Κοντεύουν είκοσι χρόνια από τότε που ο Ζάκερμπεργκ δημιούργησε το «Φατσοβιβλίο», το πασίγνωστο Facebook που στην ουσία, «έφερε κοντά» εκατομμύρια ανθρώπους απ΄ όλο τον κόσμο, δημιούργησε ένα απέραντο δίκτυο ανταλλαγής χρήσιμων ή και άχρηστων πληροφοριών ανθρώπων που δεν είχαν άλλο τρόπο να προβάλουν τις απόψεις τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η «κατασκευή» του είχε μόνο καλά στοιχεία.

Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής προγραμματιστής και επιχειρηματίας, έγινε παγκόσμια γνωστός για τη δημιουργία του Facebook μαζί με τους Εντουάρντο Σάβεριν, Ντάστιν Μόσκοβιτς και Κρις Χιούζ, συμφοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Πολύ σύντομα, αυτοί οι τρεις συνεργάτες του, «εξαφανίστηκαν» από το προσκήνιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έφτιαξαν κι αυτοί περιουσία μια και το Δίκτυο έγινε μια από τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις στον κόσμο.

Ο Ζάκερμπεργκ είναι πλέον δισεκατομμυριούχος, καθώς κατέχει το 28% των μετοχών του Facebook, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου το 2017, με περιουσία που σήμερα ανέρχεται στα 128 δισεκατομμύρια δολάρια (2022). Το 2010 το περιοδικό Time είχε αναδείξει τον Ζάκερμπεργκ ως Πρόσωπο της Χρονιάς.

Το Facebook προοριζόταν αρχικά για χρήση μόνο από φοιτητές του Χάρβαρντ. Όταν όμως ο Ζάκερμπεργκ συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να εξελιχτεί σε κάτι πολύ «μεγάλο», αποφάσισε να φύγει από το Χάρβαρντ στη μέση των σπουδών του ώστε ν’ ασχοληθεί μόνο με αυτό. Όπως είπε και ο ίδιος: “Χρειάστηκα 5 λεπτά για να αποφασίσω ότι έπρεπε να φύγω από το Χάρβαρντ.”

Και –οικονομικά τουλάχιστον- αποδείχθηκε ότι είχε απόλυτα δίκιο. Η σημαντικότερη απόφαση της καριέρας του ήταν η άρνησή του να πουλήσει το Facebook στη Yahoo για το προσφερόμενο –εξωφρενικό- ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Σήμερα η εταιρία αξίζει περισσότερο από 500 δισ. δολάρια.

Το 2010, όταν ανακυρήχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» ο Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των χρηστών του Facebook ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια.

Σήμερα το Facebook αριθμεί πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρήστες.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή