Ο Πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Στάθης απευθύνει κατά την ομιλία του στο πόντιουμ

Τα 30 χρόνια του γιόρτασε το Σάββατο 2 Οκτωβρίου το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, σε ατμόσφαιρα χαρμόσυνη αλλά και συγκινητική για τη διαδρομή που έχει διανύσει ως τώρα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο President, τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Εκπρόσωποι από την ΕΣΑμεΑ, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών, το Πανεπιστήμιο Ιονίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Ένωση Κωφών Β. Ελλάδος και πλήθος άλλων παρευρέθηκαν στον εορτασμό. Η συγκέντρωση αποτέλεσε μια καλή αφορμή για απολογισμό του τριακονταετούς έργου του Σωματείου, αλλά και για στοχασμό πάνω στο μέλλον του επαγγέλματος.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε με χαιρετισμό του ο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας κ. Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος έκανε και δηλώσεις στο meallamatia.gr στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Μπορείτε να τις δείτε με υπότιτλους εδώ ⇓

Στην εορταστική εκδήλωση παρευρέθηκε και το Με Άλλα Μάτια ως συνεργάτης του σωματείου, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Βαγγέλη Αυγουλά, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση

Από το πρόγραμμα των εισηγήσεων, ξεχώρισε η ομιλία του Προέδρου του Σ.Δ.Ε.Ν.Γ, Γιώργου Στάθη, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απαρχή του σωματείου και τις αντιξοότητες του επαγγέλματος:

«Ξεκινήσαμε ως μια ανάγκη της κοινότητας για μια καλύτερη επικοινωνία και σήμερα μιλάμε για ολοκληρωμένους επαγγελματίες με συνέπεια, αφοσίωση και αγάπη για το επάγγελμα μας. Ένα επάγγελμα που όλοι γνωρίζουμε τις αντικειμενικές του δυσκολίες, τις γνώσεις που πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζεις για να είσαι up to date, τα αντανακλαστικά που πρέπει να διαθέτεις για να ελίσσεσαι διαρκώς σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, καθώς και την αντοχή, μιας και οι συνθήκες εργασίας μας σχεδόν ποτέ δεν είναι οι ιδανικές. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες, καλούμαστε να εργαστούμε συνεχώς μέσα σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας, μιας και ούτε μόνιμες θέσεις δημιουργήθηκαν ποτέ για εμάς, παρόλο που για πολλά χρόνια καλύπτουμε πάγιες ανάγκες σε πολλούς φορείς, αλλά και οι γενικές αποδοχές μας συγκριτικά με εκείνες των συναδέλφων πανευρωπαϊκά βρίσκονται στις κατώτερες θέσεις.»

Σημαντικό ήταν και το κάλεσμα που απηύθυνε για συσπείρωση γύρω από τον κοινό στόχο των επαγγελματιών διερμηνέων: «Για πάρα πολλά χρόνια θεωρούσαμε πως εμείς έχουμε την ευθύνη για την μετεκπαίδευση μας και την εκπαίδευση των νέων διερμηνέων, για την οχύρωση του επαγγέλματος και την γενικότερη εξέλιξή μας, αλλά όχι, δεν είμαστε μόνο εμείς! Ευθύνη έχει η πολιτεία για την μέριμνα που θα πρέπει να δείξει απέναντι σε ένα επάγγελμα τόσο εξειδικευμένο και αναγκαίο για όλη την κοινωνία. Κλείνοντας σήμερα, λοιπόν, 30 χρόνια από την ίδρυσή μας, σας καλώ να σταθούμε ο ένας στο πλευρό του άλλου και να θέσουμε έναν κοινό στόχο. Να σταματήσουμε να παλεύουμε μόνοι, γιατί όπως θα βλέπετε σε αυτή την αίθουσα δεν είμαστε πια, και τα επόμενα 30 να μας βρουν περισσότερους, δυνατότερους, να απαριθμούμε αυτά που κατακτήσαμε!»

Για την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του ΣΔΕΝΓ, δημιουργήθηκε κι ένα βίντεο όπου διερμηνείς του σωματείου απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με το έργο τους.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

2 comments on “30 χρόνια Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή