Ο Γουτεμβέργιος και δίπλα εξώφυλλο από το βιβλίο του "Βίβλος του Γουτεμβέργιου"

Ένας από τους σημαντικότερους εφευρέτες, ένας άνθρωπος απ΄ αυτούς που ονομάζουμε «Διαμορφωτές του Σύγχρονου Κόσμου, ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος έφυγε απ΄τη ζωή στις 3 Φεβρουαρίου του 1468, σε ηλικία 71 έτους αφήνοντας ως «κληρονομιά» στην ανθρωπότητα μια από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις αφού θεωρείται ο «πατέρας» της τυπογραφίας. Γεννήθηκε (μάλλον) το 1397 στο Μάινζ αλλά έμενε από τα 33 του χρόνια στο Στρασβούργο όπου εξάσκησε το επάγγελμα του χρυσοχόου και σιδηρουργού και το 1434 έκανε τα πρώτα του βήματα στην τυπογραφία. Τότε είχαν ήδη κατασκευαστεί κινητά τυπογραφικά στοιχεία από τον Ολλανδό Λαυρέντιο Κοστέρ αλλά ο εκπαιδευμένος Γουτεμβέργιος, πειραματίστηκε με κινητούς ξύλινους χαρακτήρες. Τα πρώτα αποτελέσματα διαφαίνονται το 1436 οπότε εκτύπωσε λαϊκά, θρησκευτικά βιβλία.

Μετά από διάφορες προσπάθειες πέτυχε, το 1441, με τη βοήθεια ενός βελτιωμένου μελανιού, να αξιοποιήσει εκτυπωτικά και τις δύο όψεις μιας σελίδας χαρτιού.

Η τελική επιτυχία για την αξιοποίηση της εφεύρεσής του ήρθε με την εκτύπωση, το 1455, της Βίβλου στα λατινικά, σε 180 αντίτυπα, τα περισσότερα σε κοινό χαρτί και μερικά σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας (vellum), μία αισθητικά άριστη τυπογραφική εργασία, αν και αποτελεί μόλις το πρώτο τυπογραφικό προϊόν του. Είναι ευρέως γνωστή ως η Βίβλος του Γουτεμβέργιου. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής, που για πολλούς είναι το καλύτερο και αρτιότερο τεχνικά βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ.

Ένα πλήρες αντίγραφο της Βίβλου του Γουτεμβέργιου έχει 1.286 σελίδες (συνήθως δεμένες σε δύο τόμους), και με τέσσερις σελίδες ανά τυπογραφικό φύλλο , χρειάστηκαν 322 τυπογραφικά φύλλα χαρτιού ανά αντίγραφο. Το χειροποίητο χαρτί που χρησιμοποιήθηκε από τον Γουτεμβέργιο ήταν εξαιρετικής ποιότητας και εισαγόμενο από την Ιταλία. Κάθε φύλλο έφερε ένα υδατογράφημα που έμενε από τη διαδικασία παρασκευής του.

Η τυπογραφική μέθοδος του Γουτεμβέργιου θεωρείται ευρέως ως η πιο σημαντική εφεύρεση της δεύτερης χιλιετίας και το γεγονός που εγκαινίασε τη νεότερη Εποχή της ανθρώπινης ιστορίας.

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αναγέννησης, τη Μεταρρύθμιση, τον Διαφωτισμό και την επιστημονική επανάσταση και έθεσε τη βάση για τη σύγχρονη -βασισμένη στη γνώση- οικονομία και τη διάδοση της μάθησης στις μάζες.

Πολλοί βιβλιόφιλοι έχουν εγκωμιάσει τις εξαιρετικές ποιότητες που επιτεύχθηκαν στην παραγωγή της Βίβλου του Γουτεμβέργιου, και συχνά περιγράφηκε ως ένα από τα πιο όμορφα βιβλία που έχουν τυπωθεί ποτέ. Η ποιότητα εξίσου των μελανιών και των λοιπών υλικών, και κυρίως της εκτύπωσης, είναι αξιοσημείωτη.

Σαράντα εννέα αντίτυπα (πλήρη ή σημαντικά τμήματά τους) έχουν διασωθεί. Θεωρείται ως ένα από τα πιο πολύτιμα βιβλία του κόσμου, μολονότι δεν έχει πωληθεί πλήρες αντίγραφο του από το 1978.

Η Βίβλος του Γουτεμβέργιο (ανοιγμένο βιβλίο)

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή