Φωτογραφία του Τζώρτζ Χάρισον από νεαρή ηλικία καθιστός οκλαδόν σε μια μοκέτα

Ο αγαπημένος  Άγγλος τραγουδοποιός και κιθαρίστας των Beatles, ο επονομαζόμενος και «ήσυχος Μπητλ» λόγω του ήρεμου χαρακτήρα του και της «πειθαρχημένης» σκηνικής του παρουσίας , πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα στα τέλη Νοεμβρίου του 2001. Αν και τα περισσότερα τραγούδια του συγκροτήματος γράφτηκαν από τους Τζον Λένον και Πωλ Μακάρτνεϊ , στα περισσότερα άλμπουμ υπήρχε τουλάχιστον και μια σύνθεση του Χάρισον.

Αν και ο γεννημένος στις 25 Φεβρουαρίου 1943, Τζωρτζ Χάρισον χαρακτηρίζεται πλέον «μουσική ιδιοφυία», υπήρξε  παράλληλα το πιο υποτιμημένο μέλος των Beatles. Είναι ίσως το μοναδικό «σκαθάρι», που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και κράτησε την προσωπική του ζωή πραγματικά προσωπική. Αν και μέλος των Beatles, δεν αποκάλυπτε πολλά για τον εαυτό του, ενώ ακόμη και σήμερα πολλοί δεν γνωρίζουν πολλά για τη  ζωή του. Ήταν ένα πραγματικό «Darkhorse» όπως τον αποκαλούσαν. Μαύρο άλογο ίσως αλλά καθόλου «μαύρο πρόβατο» βέβαια.

Αν και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διεύρυνση της ποπ μουσικής, βάζοντας τις βάσεις για αυτό που τώρα αποκαλούμε «μουσική του κόσμου» και μάλιστα, χάρη σε εκείνον οι Beatles και ο δυτικός κόσμος γνώρισαν το σιτάρ, ένα ινδικό μουσικό όργανο που έδωσε έναν νέο ήχο στο συγκρότημα στα μέσα της δεκαετίας του ’60, πραγματικά ο Τζωρτζ υπήρξε το «ήσυχο σκαθάρι». το στιχουργικό ταλέντο του επίσης υποτιμήθηκε. Παρ’ όλο που τα τραγούδια του «Something» (το οποίο λάτρεψε μέχρι και ο Frank Sinatra) και «My Sweet Lord» αποτέλεσαν τεράστιες επιτυχίες, ο Λένον και ο Μακάρτνεϊ επικρατούσαν σε κάθε άλμπουμ των Beatles. Οι δυο τους έγραψαν το 80% όλων των τραγουδιών τους. Για παράδειγμα, στο «Abbey Road», ο Τζορτζ έγραψε μόλις πέντε από τα 17 κομμάτια του άλμπουμ. Παρ’ όλ’ αυτά, οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες, το «Something» και το «Here Comes The Sun» αποτελούσαν δικές του δημιουργίες.

«Here comes the sun»:

Ο Τζορτζ Χάρισον, ο Έρικ Κλάπτον, η Πάτι Μπόιντ και ένας διαχρονικός ύμνος αισιοδοξίας. Ένα σπουδαίος Άγγλος μουσικοκριτικός έγραψε: «Ήταν Μάιος του 1969, όταν ο «ήσυχος» Beatle έγραψε ένα από τα πιο αγχολυτικά τραγούδια όλων των εποχών και με το μαύρο σύννεφο της καραντίνας να διαλύεται σιγά-σιγά, σήμερα ακούγεται πιο φρέσκο και επίκαιρο από ποτέ».

Τo «Here comes the sun» ξεκινά με την ακουστική κιθάρα του Χάρισον να διαπερνά δειλά το αριστερό ηχείο και στα δευτερόλεπτα ώσπου να φτάσει στο δεξί, δυναμώνοντας, πείθει ότι αυτή είναι η μελωδία που βγάζει ο ήλιος εκεί μακριά όταν ξεπροβάλλει. Η φωνή σε χαϊδεύει στη ραχοκοκαλιά, ο ρυθμός κάνει την ψυχή σου να χορεύει, οι στίχοι την καρδιά σου να πηγαίνει στη θέση της. Ο,τι κι αν τραβάς τελειώνει, «βγαίνει ο ήλιος». Πέρασε καιρός, αλλά βλέπεις ξανά το φως μετά από το βαθύ σκοτάδι.» Ο Τζορτζ Χάρισον έγραψε αυτό το λυτρωτικό από πάσης φύσεως κακοδαιμονία κομμάτι όταν περνούσε τον δικό του μακρύ παγωμένο χειμώνα ως μέλος των Beatles και αποφάσισε να το σκάσει από το «γραφείο» για να χαρεί την ανοιξιάτικη λιακάδα με τον κολλητό του Έρικ Κλάπτον.

Ο Τζορτζ έγραψε το τραγούδι μαζί με τον Κλάπτον σ΄ εκείνη την απόδραση και το ολοκλήρωσε  ένα μήνα μετά, τον Μάιο του ’69, ενώ έκανε διακοπές με τη σύζυγό του-και «μούσα» του  Πάττι στη Σαρδηνία. Ηχογραφήθηκε στις 7 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς. Τα βίντεο του «Here comes the sun» στο you tube μετρούν εκατομμύρια προβολές. Τα πιο πρόσφατα σχόλια θεατών από διαφορετικά μέρη του κόσμου το αποθεώνουν σαν να το ακούν για  πρώτη φορά. Μερικά απ΄ αυτά : «αυτό το τραγούδι πρέπει να ακουστεί σε όλη την πόλη όταν λήξει η καραντίνα», «αυτό θα είναι το πρώτο τραγούδι που θα παίξω μόλις ο Covid-19 εξαφανιστεί από τον πλανήτη» ή «το ξέρετε ότι στο νοσοκομείο μου αυτό το τραγούδι ακούγεται όποτε ένας ασθενής κορωνοϊού βγαίνει από την εντατική ή ένα μωρό γεννιέται;».

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή