οι Beatles στην τελευταία τους συναυλία στο Candlestick Park

29 Αυγούστου 1966 η τελευταία συναυλία των Beatles

Ήταν η τελευταία φορά που τα μέλη του σπουδαίου συγκροτήματος εμφανίστηκαν όλοι μαζί στη σκηνή του Candlestick Park. Ήταν το τέλος των θρυλικών “Σκαθαριών” που σηματοδότησε μουσικά και πολιτιστικά μια ολόκληρη εποχή, την «Εποχή των Μπήτλς» και η αρχή τής καθιέρωσής τους ως «μύθων».

Οι Μπήτλς δεν έπαψαν να υπάρχουν και να ηχογραφούν μετά το Candlestick Park αλλά δεν ξαναεμφανίστηκαν ποτέ άλλη φορά μαζί. Ακολούθησαν άλλα τέσσερα χρόνια καριέρας μέχρι και το Μάιο του 1970, όταν και διαλύθηκαν «επίσημα» και το κάθε ένα από τα τέσσερα μέλη ακολούθησε σόλο καριέρα. Τα τέσσερα χρόνια αυτά δεν ήταν και τα καλύτερα. Πάντως η συναυλία στην Καλιφόρνια δεν είχε τόσο κόσμο όσο περίμεναν και οι ίδιοι και οι διοργανωτές γιατί είχε προηγηθεί η γνωστή δήλωση του Τζον Λένον σε τηλεοπτική συνέντευξή του, όπου μεταξύ άλλων, είχε υποστηρίξει ότι «οι Beatles είναι πλέον πιο διάσημοι κι από…τον Χριστό».

Σοκ στην κοινή γνώμη με συνέπεια ενώ οι Μπητλς περίμεναν 40-45.000 θεατές, στο Πάρκο, μέσα σ’ ένα τεράστιο γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου προσήλθαν 22.000. Μόνο. Κι αυτό, σε συνδυασμό με την παραδοχή του Πολ Μακάρτνεϋ ότι έχει κάνει χρήση LSD. Ένα περίεργα δυσμενές “κλίμα” είχε ήδη διαμορφωθεί αλλά η συναυλία δεν παύει να είναι ιστορική.

Το συγκρότημα εμφανίστηκε στη σκηνή που βρισκόταν σε πέντε μέτρα ύψος και πίσω από περίφραξη δίνοντας την ευκαιρία στο συγκεντρωμένο κόσμο να ακούσει ένα πλούσιο ρεπερτόριο από τις πιο γνωστές και αγαπημένες επιτυχίες του συγκροτήματος, που η φήμη του είχε κατορθώσει να εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Το τραγούδι “Long Tall Sally”, έκλεισε την τελευταία συναυλία των Beatles αφήνοντας στο κοινό μια γλυκόπικρη αίσθηση.

οι beatles στη σειρά περπατούν σε δρόμο

«All You Need Is Love»

Στις 25 Ιουνίου του 1967, στην πρώτη παγκόσμια ταυτόχρονη μετάδοση μέσω δορυφόρου, οι Beatles τραγούδησαν το «All You Need Is Love» σε 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Ήταν μία από τις πιο δυνατές, ιστορικά και συναισθηματικά, στιγμές στην ιστορία της ροκ μουσικής. Το ίδιο καλοκαίρι, στην καρδιά του «καλοκαιριού της αγάπης» και της επιτυχίας, οι Beatles ετοίμασαν το επόμενό τους φιλμ, σε ύφος ντοκιμαντέρ (αν και σουρεαλιστικό), το Magical Mystery Tour.

Το 1968, οι Beatles ίδρυσαν τη δισκογραφική εταιρεία Apple, που στέγασε επιχειρηματικά όλες τους τις δραστηριότητες. Θριαμβευτικά, με το Abbey Road και το Let It Be (που ήταν τελικά το τελευταίο τους άλμπουμ, αλλά και το τελευταίο τους live), η ιστορία των Beatles έφτασε στο τέλος της. Για πολλούς, αιτία ήταν οι εσωτερικές διαμάχες, οι συγκρούσεις, οι ανταγωνισμοί και το αγκάθι που ακούει στο όνομα Γιόκο Όνο, η οποία είχε εισβάλει το 1966 στη ζωή του Τζον Λένον.

οι Beatles περπατούν σε διάβαση πεζών

Διαβάστε επίσης:

29 Νοεμβρίου 2001 – Πεθαίνει το «σκαθάρι» Τζωρτζ Χάρισον

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή