Δύο γερμανικές λέξεις: «Volk» που σημαίνει «λαός» και «Wagen», που σημαίνει «Αυτοκίνητο», δηλαδή το «Αυτοκίνητο του λαού» ιδρύθηκε για να «εξυπηρετήσει» τα συμφέροντας των μη προνομιούχων τάξεων αλλά στην πορεία, εξελίχθηκε σε πραγματικό γίγαντα. Η αυτοκινητοβιομηχανία των 84 ετών ιδρύθηκε από το ναζιστική οργάνωση Γερμανικό Μέτωπο Εργασίας και αποτελεί τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας και, έως πρόσφατα, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, πίσω από την Toyota.
Εδρεύει στο Βόλφσμπουργκ, στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας. Παρήγαγε αυτοκίνητα που ονομάστηκαν «Αυτοκίνητα του λαού», διότι οι τιμές τους, τότε, όταν πρωτοκυκλοφόρησαν ήταν πολύ χαμηλές και πολύ προσιτές για την χαμηλή κοινωνικά τάξη, την τάξη που το καθεστώς της εποχής ήθελε να πάρει με το μέρος του.
Τρία Ιστορικά Μοντέλα
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η Φολκσβάγκεν κατασκεύασε τρία «ιστορικά» μοντέλα, που μπήκαν στη λίστα των 10 αυτοκινήτων όλων των εποχών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις: Πρώτο και καλύτερο, τον «Σκαραβαίο», δεύτερο το «Γκολφ» και τρίτο το «Πασσάτ». Με αυτά τα τρία αυτοκίνητα, η εταιρεία έχει τα περισσότερα αυτοκίνητα από κάθε κατασκευαστή αυτοκινήτων στη λίστα που εξακολουθούν να κατασκευάζονται.
Η όλη λειτουργία της εταιρίας περιστρέφεται γύρω από το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διανομή κινητήρων, μοτοσυκλετών και φυσικά, αυτοκινήτων. Η Φολκσβάγκεν είναι τόσο ισχυρή που ανακηρύχθηκε η 7η μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα Fortune Global 500 του 2016. Ένας από τους κύριους λόγους που είναι μία τόσο γιγαντιαία εταιρεία είναι ότι έχει πλέον στην κατοχή της 12 θυγατρικές, με την κάθε μία να αποτελεί αναγνωρίσιμη φίρμα. Μεταξύ τους είναι η Άουντι, η Λαμποργκίνι, η Μπέντλει, η Σέατ, η Σκόντα, η Μπουγκάτι , η Ντουκάτι και η Πόρσε.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, ξέσπασε ένα τεράστιο σκάνδαλο παγκόσμιας κλίμακας όταν αποδείχτηκε ότι η εταιρεία είχε τοποθετήσει ένα παράνομο λογισμικό στα οχήματά της (και γενικότερα του ομίλου της) με κινητήρες ντίζελ, προκειμένου αυτά να φαίνεται ότι εκπέμπουν λιγότερους ρύπους από τους πραγματικούς. Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και να πληγεί σοβαρά το γόητρό της στις αγορές που δραστηριοποιείται.
Σε μια πολύκροτη υπόθεση που έφτασε στα δικαστήρια, το 2021, η Φολκσβάγκεν καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 6,4 εκ. δολαρίων σε πρώην εργαζόμενους του εργοστασίου της στη Βραζιλία, θύματα της δικτατορίας, τους οποίους η ίδια γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέδιδε στο καθεστώς . Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους προσέφυγαν στη δικαιοσύνη σε βάρος του γερμανικού κολοσσού πριν από πέντε χρόνια κατηγορώντας τον για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεργασία με το στρατιωτικό καθεστώς στη Βραζιλία (1964-1985).
Επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εταιρείες, ανάμεσά τους και η Φολκσβάγκεν, βοηθούσαν μυστικά το στρατιωτικό καθεστώς να εντοπίζει “ανατρεπτικά στοιχεία” και ακτιβιστές που εργάζονταν σε αυτές. Στη συνέχεια αυτοί συλλαμβάνονταν και βασανίζονταν, ενώ άλλοι έχαναν τις δουλειές τους και μετά δεν μπορούσαν να εργαστούν πουθενά αλλού.
“Λυπόμαστε για τις παραβιάσεις που συνέβησαν στο παρελθόν’, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της εταιρείας για την υπόθεση και πρόσθεσε, “για τη Φολκσβάγκεν είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα αυτό το μελανό κεφάλαιο στην ιστορία της Βραζιλίας και να προαχθεί η διαφάνεια”.
Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ο δικαστικός συμβιβασμός που επετεύχθη με την εισαγγελία της Βραζιλίας προβλέπει τη δωρεά ποσών για τη χρηματοδότηση έργων, όπως η ανέγερση μνημείου για τα θύματα της χούντας στη Βραζιλία. Επίσης ένα ποσό θα δοθεί σε διάφορες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Και κάτι ακόμα : Στις 12 Οκτωβρίου του 2015, ο συνεργάτης του meallamatia.gr Δημήτρης Κωνσταντάρας έγραφε με τίτλο «Ποιους και πόσους θα παρασύρει το σκάνδαλο Φολκσβάγκεν; » :
«Πριν από μερικές εβδομάδες, ο κόσμος ολόκληρος συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη του «παράνομου λογισμικού» σε εκατομμύρια αυτοκίνητα του Γερμανικού κολοσσού της Φολκσβάγκεν , ένα λογισμικό που παραποιούσε εν γνώσει των κατασκευαστών τα επίσημα «Τεχνικά Στοιχεία», κυρίως όσον αφορά τους ρύπους. Το θέμα είναι γιατί η εταιρεία παραβίασε τόσο «χοντρά» τους νόμους και στη συνέχεια, μέχρι που εκτείνεται το πρόβλημα πολιτικά, τεχνολογικά, οικονομικά και κοινωνικά . Μα για τι άλλο παρά για το κέρδος. Η Φολκσβάγκεν κατασκευάζει το ένα στα οχτώ αυτοκίνητα που πωλούνται παγκόσμια. Αλλά η εταιρεία πρέπει να γίνει πιο μεγάλη, ισχυρή και κερδοφόρα. Είναι όμως μόνο θέμα μιας «κακής» εταιρίας που συνειδητά παρουσίασε ψεύτικες μετρήσεις ρύπων σε κινητήρες πετρελαίου, ή μήπως το πρόβλημα έχει πολύ βαθύτερες ρίζες και σχετίζεται με τον τρόπο ελέγχου της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας στην υποχρέωσή της να προστατεύσει το περιβάλλον;»