Το Άγαλμα του Μέγα Κωνσταντίνου στην Υόρκη
Άγαλμα του Μ. Κωνσταντίνου στο York

Κωνσταντίνος Α’ 272 – 337

Ο Κωνσταντίνος Α΄ γνωστός ως Μέγας Κωνσταντίνος, ελληνικής καταγωγής Ρωμαίος Αυτοκράτορας, ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που στράφηκε στον Χριστιανισμό, κυβέρνησε από το 306 έως το 337 μεγάλα κομμάτια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Μια από τις αρκετές αλλά και πιο δεδομένες θεωρίες, λέει ότι στις 27 Οκτωβρίου, του 312 είδε στον ουρανό έναν σταυρό από φως και στα ελληνικά τη φράση «Εν τούτω Νίκα».

Το ίδιο βράδυ ο Κωνσταντίνος είδε ένα όνειρο/όραμα στο οποίο δεχόταν την επίσκεψη του Χριστού που του είπε να χρησιμοποιήσει το σύμβολο του σταυρού εναντίον των εχθρών του. Την επόμενη ημέρα, διέταξε τους στρατιώτες του να χαράξουν σταυρούς πάνω στις ασπίδες τους. Και πράγματι πέτυχε μία εκπληκτική νίκη στη μάχη της Μουλβίας Γέφυρας ρίχνοντας τον αντίπαλό του Μαξέντιο στο ποτάμι νεκρό.

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Μετά από τις εξελίξεις στις ηγετικές ομάδες της Ρωμαίικής Αυτοκρατορίας, το 306, μεσολάβησε μια δεκαπενταετία πολέμων, φονικών μαχών, σφαγών, ανατροπών και τελικά, το 324, ο Κωνσταντίνος νίκησε το Λικίνιο σε αποφασιστική μάχη στην Αδριανούπολη και κατέστη αδιαφιλονίκητος ηγέτης ολόκληρης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ύστερα από τη νίκη επί του Λικινίου ο Κωνσταντίνος μετέφερε την κύρια έδρα της Αυτοκρατορίας στην Ανατολή. Αυτή η πρακτική δεν αποτελούσε καινοτομία, αφότου την εποχή της Τετραρχίας οι Καίσαρες είχαν επιλέξει διαφορετικές πρωτεύουσες ο καθένας. Ο Κωνσταντίνος έπρεπε να εξετάσει πολλές περιοχές, αλλά τελικά επέλεξε την αρχαία ελληνική αποικία του Βυζαντίου κυρίως γιατί η πόλη ήταν σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος σε μια στρατηγικά κρίσιμη περιοχή που περιβαλλόταν στις τρεις πλευρές της από από θάλασσα.

Ο Χριστιανισμός

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος σε όλη του τη ζωή λάτρευε τον θεό Ήλιο, λίγο πριν πεθάνει αποφάσισε να βαπτισθεί χριστιανός. Κατά το μυστήριο είπε και την περίφημη φράση: «Νυν αληθεί λόγω μακάριον οιδ’ εμαυτόν, νυν της αθανάτου ζωής πεφάναι άξιον, νυν του θείου μετειληφέναι φωτός πεπίστευκα». Από τότε και μέχρι την ημέρα της κοιμήσεώς του το 337 σε προάστιο της Νικομήδειας δεν ενδύθηκε βασιλικό μανδύα. Ή κοίμησή του σημειώθηκε εννέα χρόνια μετά την κοίμηση της μητέρας του σε ηλικία 63 ετών και έγινε την ημέρα της εορτής της Πεντηκοστής, όπως αναφέρει ο ιστορικός Ευσέβιος.

Με το Διάταγμα των Μεδιολάνων (313), επέβαλε ανεξιθρησκία και τερμάτισε τις διώξεις κατά των χριστιανών. Συγκάλεσε την A’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325), όπου διαμορφώθηκε το χριστιανικό δόγμα και τέθηκε υπό την αιγίδα του κράτους. Έκτισε εκκλησίες, όπως ο -αρχικός- Άγιος Πέτρος της Ρώμης. Συνετέλεσε όσο κανένας άλλος ηγεμόνας στη διάδοση του Χριστιανισμού γι’ αυτό και καλείται «Ισαπόστολος» . Βαφτίστηκε χριστιανός λίγο πριν πεθάνει.

Ανακηρύχτηκε Άγιος μαζί με τη μητέρα του Ελένη και η μνήμη τους εορτάζεται στις 21 Μαΐου.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή