Αυτοπροσωπογραφία Βαν Κογκ

Ήταν Ολλανδός. Και στα Ολλανδικά, το επώνυμό του προφέρεται Φαν Χοχ αλλά ο «υπόλοιπος κόσμος» γνωρίζει και θαυμάζει τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ ως ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους όλων των εποχών, του οποίου ωστόσο το έργο- ούτε και ο ίδιος- αναγνωρίστηκε ως σημαντικό. Μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως μέγιστος καλλιτέχνης. Η επίδρασή του στα μεταγενέστερα κινήματα του εξπρεσιονισμού αλλά και γενικά της αφηρημένης τέχνης θεωρείται καταλυτική.

Από τα πολύ νεανικά του χρόνια παρουσίασε τάσεις μελαγχολίας και πρώιμα ψυχολογικά προβλήματα. Σε ηλικία 16 ετών και αφού είχε ήδη καταπιαστεί χωρίς επιτυχία με αρκετά επαγγέλματα, ασχολήθηκε για ένα διάστημα με το εμπόριο έργων τέχνης. Το 1873, η εταιρεία τον μεταθέτει στο Λονδίνο και μετά στο Παρίσι όπου άρχισε να εντείνεται το ενδιαφέρον του για τη θρησκεία, επηρεασμένος εμφανώς και από την ιδιότητα του πατέρα του που ήταν πάστορας. Αφού απολύεται από την εργασία του το 1876, επιστρέφει στο Άμστερνταμ για να σπουδάσει θεολογία. Οι σπουδές του διαρκούν για περίπου ένα έτος και το 1878 του ανατίθεται μία θέση ιεροκήρυκα στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στην υποβαθμισμένη περιοχή Μπορινάζ, όπου λειτουργεί ορυχείο. Ο Βαν Γκογκ κηρύττει για περίπου έξι μήνες επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ένδεια των ανθρώπων της περιοχής. Αυτή είναι και η περίοδος κατά την οποία ξεκινά να σχεδιάζει μικρά έργα και πιθανόν αποφασίζει να ασχοληθεί με την τέχνη.

Το 1886 μετακόμισε στο σπίτι του αδελφού του στην περιοχή της Μονμάρτρης που ήταν κέντρο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Έτσι ήρθε σε επαφή με τους ιμπρεσιονιστές Ντεγκά, Γκωγκέν και Τουλούζ Λοτρέκ και επηρεάστηκε σημαντικά από τον ιμπρεσιονισμό ειδικότερα σε ότι αφορά τη χρήση του χρώματος.

Αφού εγκαταστάθηκε στην επαρχία της Αρλ, δέχθηκε την επίσκεψη του διάσημου ζωγράφου Γκωγκέν και τον φιλοξένησε για αρκετό χρόνο αλλά, μετά από λίγους μήνες, οι δυο τους διαφωνούν έντονα και λόγω της ασταθούς ψυχικής του υγείας, ο Βαν Γκογκ έκοψε μέρος του αριστερού του αυτιού καταλήγοντας στο νοσοκομείο της περιοχής. Υπάρχουν ισχυρισμοί πως ο Βαν Γκογκ είχε απειλήσει να σκοτώσει τον Γκωγκέν και αναζητώντας ένα είδος κάθαρσης από τις τύψεις του, αυτοτιμωρήθηκε.

Στις 27 Ιουλίου του 1890, εμφάνισε συμπτώματα έντονης κατάθλιψης και τελικά αυτοπυροβολήθηκε στο στομάχι και πέθανε δύο μέρες αργότερα. Συνολικά , στα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του, δημιούργησε περισσότερους από 800 πίνακες και 1000 μικρότερα σχέδια.

Ουδείς ειδικός, τεχνοκρίτης επιχείρησε ποτέ να επιλέξει ποιοι από τους πίνακές του ήταν οι «σημαντικότεροι».

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή