Το πρώτο ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή από ξύλο. Διαθέτει μια ρόδα, ένα κόκκινο κουμπί στη ράχη του κι ένα καλώδιο στην πίσω μεριά του.

Για τις νέες γενιές που πλέον εργάζονται – ή απλώς παίζουν και διασκεδάζουν- όχι με μεγάλους, σταθερούς υπολογιστές γραφείου αλλά με φορητά λάπτοπ ή τάμπλετ, το ποντίκι θεωρείται πλέον πεπαλαιωμένο εξάρτημα ή και άγνωστο «αντικείμενο». Όλοι οι νέοι, της γενιάς του 2000 και μετά, χρησιμοποιούν… το δάχτυλό τους, τον δείκτη κυρίως αλλά και τον μέσο. Το mouse αποτελείται από έναν τροχό κύλισης, με τον οποίο μπορείτε να μετακινήσετε στην οθόνη του υπολογιστή μίαν ένδειξη που εμφανίζεται στην οθόνη. Έχει και έναν αισθητήρα παρακολούθησης κίνησης στην επιφάνεια όπου ακουμπάει . Έτσι επιλέγεται το σημείο όπου θέλει ο χρήστης να «εργαστεί».

Για πολλά εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή ως απαραίτητου εργαλείου της δουλειάς τους από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, το να μην έχει το «μηχάνημά» τους ένα συνδεδεμένο mouse, ένα εργαλείο, με το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε αντικείμενα στην οθόνη του υπολογιστή και να τα διαχειριστούμε είναι αδιανόητο. Τέτοιες ενέργειες περιλαμβάνουν: αντιγραφή, άνοιγμα εγγράφου, επιλογή και κείμενο και πολλά άλλα.

Το πρώτο ποντίκι του υπολογιστή

Το πρώτο ποντίκι του υπολογιστή εμφανίστηκε ως ένα από τα υποπροϊόντα κατά την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος Douglas Engelbart on-line (NLS).

Κατά τη διάρκεια της εργασίας στο NLS, εμφανίστηκε η έννοια της διεπαφής “παραθύρου” και το ποντίκι δημιουργήθηκε ως ένας από τους πιθανούς χειριστές για να συνεργαστεί με τα «παράθυρα». Στην πραγματικότητα, η ιδέα ενός τέτοιου χειριστή εμφανίστηκε το 1963 και το 1964 έγινε το πρώτο πρωτότυπο δράσης. Σε μία από τις συνεντεύξεις του, ο Engelbart δήλωσε ότι οι πρώτες σκέψεις για τη δημιουργία μιας παρόμοιας συσκευής εμφανίστηκαν από αυτόν πίσω το 1951!

Ο Douglas Engelbart ήταν ο εμπνευστής της ιδέας και ο προγραμματιστής της έννοιας και το πρώτο ποντίκι έγινε από τα χέρια του μεταπτυχιακού φοιτητή Bill English.

Ο Bill English, κατασκεύασε το πρωτότυπο mouse για ηλεκτρονικούς υπολογιστές από ξύλο.

Το αρχικό αυτό ποντίκι διέθετε μια ρόδα που μετάφερε την κίνηση του χεριού σε κίνηση ενός «ενδείκτη» στην οθόνη. Με ένα μεγάλο κόκκινο κουμπί στην ράχη του, και με το καλώδιο να εξέχει από την πίσω μεριά, κάποιος από το εργαστήριο του Engelbart είπε πως έμοιαζε με ποντίκι. Το όνομα αυτό, «κόλλησε» και έμεινε στην ιστορία. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν αυτός που έκανε αυτή την πρώτη παρατήρηση. Στα αρχεία του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, διατηρείται η εκπαιδευτική ταινία του 1968, η οποία καταδεικνύει το πρώτο ποντίκι του υπολογιστή και την εκπληκτική πρόοδο για εκείνη την εποχή. Για την εφεύρεση και την ανάπτυξη του ποντικιού, ο Douglas Engelbart πληρώθηκε 10.000 δολάρια.

Αργότερα, η Xerox ενδιαφέρθηκε για την ιδέα του Engelbart. Οι ερευνητές της άλλαξαν το σχεδιασμό του ποντικιού και έγινε παρόμοιο με το μοντέρνο. Το 1981, η Xerox εισήγαγε για πρώτη φορά το ποντίκι ως μέρος του προσωπικού υπολογιστή του Xerox 8010 Star System. Είχε τρία κουμπιά, αντί για δίσκους, μπάλα και κυλίνδρους και κοστίζει 400 δολάρια.

Βραβείο τεχνολογίας

Το 2000, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton βράβευσε τον Doug Engelbart με το National Medal of Technology, το μεγαλύτερο βραβείο τεχνολογίας στην Αμερική για την προσφορά του. Η εξέλιξη του mouse συνεχίζεται μέχρι και σήμερα έστω κι αν στις «μικρότερες» αλλά δημοφιλείς στους νέους συσκευές όπου το ποντίκι έχει αντικατασταθεί από το δάχτυλο . Τα ποντίκια έχουν γίνει εργονομικά, ασύρματα και έχουν αλλάξει εμφάνιση όμως το γεγονός είναι ένα: Μετά από 40 χρόνια, και παρά τις όποιες προσπάθειες για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής συσκευής, η βασική ιδέα του mouse παραμένει κάνοντας το μικρό «τρωκτικό» βασικό και αναντικατάστατο στοιχείο του υπολογιστή.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή