• Αρχική
  • Επιστημονικά
  • 25 Νοεμβρίου | Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών – Μια Διαθεματική ματιά
Στο κέντρο της φωτογραφίας ένα χέρι που σχηματίζει μπουνιά και από πάνω του το κείμενο "Stop Violence Against Women"

📌 Η 25η του Νοέμβρη έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

‼️ Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1/3 γυναίκες έχει βιώσει σωματική βία, 1/2 ψυχολογική ενώ 1/3 σεξουαλική παρενόχληση.

Μέσα από αυτό γίνεται αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι παγκόσμιο και επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών και θηλυκοτήτων ανεξαρτήτου ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και κοινωνικής τάξης.

Σύμφωνα με τον όρο της διαθεματικότητας στο φεμινισμό, είναι επιτακτική ανάγκη η φεμινιστική σκοπιά να διαπερνά πολλές και διαφορετικές πτυχές που μπορεί να επηρεάζουν τη ζωή ενός υποκειμένου όπως είναι για παράδειγμα, η φυλή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η αναπηρία κ.α.

Με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και μέριμνα σε γυναίκες με αναπηρία καθώς αφενός διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να δεχθούν έμφυλη βία που μπορεί να συνοδεύεται και από μισαναπηρικές προεκτάσεις αφετέρου έχουν παρατηρηθεί ελλείμματα στην ενημέρωση τους γύρω από αυτά τα ζητήματα.

🔺 Safeable

Ανατρέχοντας, στο site της «Διοτίμα» έπεσα πάνω στην καμπάνια “Safeable” η οποία  υλοποιήθηκε από το συγκεκριμένο κέντρο σε συνεργασία με τη Liminal και εντάσσεται στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης επιζωσών έμφυλης βίας με αισθητηριακές βλάβες.

Οι μορφές βίας που μπορεί να πλήξουν ένα άτομο είναι η σωματική βία όπου έχει ως στόχο τον σωματικό πόνο και τη δυσφορία, η ψυχολογική βία όπου είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί καθώς δεν είναι εμφανής και περιλαμβάνει τις απειλές, τον έλεγχο, την ταπείνωση και την προσπάθεια απομόνωσης από φίλους και οικογένεια. Η λεκτική βία στοχεύει στην υπονόμευσή της αυτοπεποίθησης μέσω φωνών, απειλών, προσβολών και επικρίσεων. Η σεξουαλική βία είναι μια ακόμη μορφή που περιλαμβάνει οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη και απόπειρα δίχως τη συναίνεση του ατόμου και κατά την άσκηση της συχνά χρησιμοποιείται και σωματική βία. Τέλος, η οικονομική βία, περιέχει τη στέρηση του δικαιώματος στην εργασία και την οικονομική αυτονομία.

↪️ Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα “Safeable” στο προσβάσιμο site : https://diotima.org.gr/safeable/

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης καμπάνιας δημιουργήθηκε προσβάσιμο ντοκιμαντέρ  για την συμπερίληψη στην ενημέρωση και προστασία από την έμφυλη βία γυναικών με αισθητηριακή αναπηρία.

↪️  Δείτε το  προσβάσιμο ντοκιμαντέρ ⇓

Πηγή : Διοτίμα

⚠️ Αν γνωρίζετε κάποιο άτομο ή αν βιώνεται η ίδια κάποια μορφή βίας μπορείτε να απευθυνθείτε

  1. Στην Αστυνομία

Τρόποι επικοινωνίας με την αστυνομία :

  • Κάλεσε το 100
  • Στείλε μήνυμα από το κινητό σου στο 100 (αναφέροντας τη λέξη «Κωφός»)
  • Στείλε γραπτό μήνυμα μέσω των εφαρμογών Viber και WhatsApp στον αριθμό 6972011110
  • Κατέφυγε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα
  1. Στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 όπου λειτουργεί 24/7 με εξειδικευμένο προσωπικό ενώ παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω email στο sos15900@isotita.gr.
  2. Στα συμβουλευτικά κέντρα ανά την επικράτεια τα οποία παρέχουν νομική, ψυχολογική και εργασιακή υποστήριξη αλλά και παραπομπή σε ξενώνα. Πληροφορίες για τα συμβουλευτικά κέντρα : https://isotita.gr/emfyli-via/
  3. Στο κέντρο “Διοτίμα” το οποίο παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική βοήθεια και δικαστική εκπροσώπηση. Καλύπτονται όλα τα δικαστικά έξοδα. Επικοινωνία με Διοτίμα στο 2103244380. Email :  diotima@otenet.gr

Η Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι μια καλή αφορμή για να συζητείται ανοιχτά μια τέτοια παθογένεια, αυτή της έμφυλης βίας. Σύμφωνα με τους δείκτες ισότητας των φύλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2022 η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη σε ζητήματα που αφορούν την ισότητα. (https://eige.europa.eu/publications-resources/thesaurus/terms/1332?language_content_entity=el)

Αυτή η θέση θα πρέπει να μας προβληματίζει τόσο σε προσωπικό όσο και σε κρατικό επίπεδο. Είναι έντονη η ανάγκη να ληφθούν περισσότερα μέτρα ώστε οι γυναίκες να έχουν ίση θέση σε όλες τις πτυχές της ιδιωτικής και κοινωνικής ζωής. Πολύ σημαντικό είναι οι γυναίκες να αμείβονται ισότιμα, να κατέχουν θέσεις εξουσίας και να έχουν ενεργό ρόλο στη χάραξη πολιτικών. Μεγάλης επίσης σημασίας, ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η θεσμοθέτηση του όρου γυναικοκτονία , η ενημέρωση των γυναικών για τα δικαιώματα τους αλλά και η ευαισθητοποίηση ολόκληρου του πληθυσμού για θέματα που αφορούν την ισότητα με στόχο την πρόληψη περιστατικών έμφυλης βίας και τη διεκδίκηση μιας ισότιμης κοινωνίας!

Διαβάστε επίσης:

Κέντρο Διοτίμα: Νέο Πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως ψυχοκοινωνική υποστήριξη γυναικών

Σχετικά με τον συντάκτη

Κοινωνική Λειτουργός

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή