Στιγμιότυπο από τη δολοφονία του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ

Η –ας πούμε- επίσημη εκδοχή: Μπροστά στα μάτια δεκάδων αυτοπτών μαρτύρων . Ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, δολοφόνος του Αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, δολοφονείται από τον Τζακ Ρούμπι, ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων, στο υπόγειο της έδρας του αστυνομικού τμήματος του Ντάλας, δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Ο Όσβαλντ οδηγείτο από δύο αστυνομικούς σε ένα τεθωρακισμένο αυτοκίνητο για να μεταφερθεί στη φυλακή. Μετά τη δολοφονία του Κέννεντι, την πρώτη που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, η δολοφονία του Όσβαλντ έγινε η δεύτερη. Μέσα σε δυο μέρες. Η δολοφονία του προέδρου παρέμεινε ανεξιχνίαστη.

Τα σενάρια της δολοφονίας Κέννεντι ήταν – και είναι ακόμα- πολλά.

Ποιος;

Πως;

Από πού;

Γιατί;

Τελικά είχε – και σε ποιο βαθμό; – ανάμειξη η Κούβα στη δολοφονία του αγαπημένου προέδρου των ΗΠΑ Τζων Φιτζέραλντ Κέννεντι; Σύμφωνα με γερμανικό ντοκιμαντέρ η ανάμειξη της Κούβας είναι δεδομένη, κάτι που υποστηρίζεται από τέσσερις πρώην μυστικούς πράκτορές της. Το σενάριο φαίνεται να εξυπηρετεί ακόμη και τη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση.

στιγμιότυπο από τη δολοφονία του Κέννεντι με τον πρόεδρο πεσμένο στο κάθισμα και τη Τζάκι να προσπαθεί να τραβήξει άνδρα από την ασφάλεια πάνω στο αυτοκίνητο

Κοντά 60 χρόνια μετά, η δολοφονία του Κέννεντι παραμένει υπόθεση ανοιχτή.

Άρθρα, αναλύσεις, ακόμα και βιβλία έχουν προβάλει τουλάχιστον δέκα διαφορετικά σενάρια για τη δολοφονία Κέννεντι κυρίως γιατί επακολούθησε η δολοφονία του θεωρούμενου δολοφόνου του Κέννεντι Λη Χάρβει Όσβαλντ από τον Τζακ Ρούμπι. Πάντως ένα έγγραφο, το οποίο υποτίθεται ότι περιέχει λεπτομέρειες του σχεδίου του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ για τη δολοφονία του προέδρου , ανακαλύφθηκε το 2008 στο χρηματοκιβώτιο ενός παλιού δικαστηρίου. Το εύρημα μοιάζει να είναι μια καταγραφή της συνομιλίας μεταξύ Οσβαλντ και Τζακ Ρούμπι.

Το έγγραφο αφήνει να εννοηθεί ότι ο Ρούμπι και ο Οσβαλντ συναντήθηκαν στο νάιτ κλαμπ του Ρούμπι, στις 4 Οκτωβρίου 1963, λιγότερο από δύο μήνες πριν από τη δολοφονία, στις 22 Νοεμβρίου εκείνου του έτους. Σ’ αυτό, συζήτησαν για τη δολοφονία του προέδρου, επειδή η μαφία ήθελε να «απαλλαγεί» από τον αδελφό του, τον τότε εισαγγελέα, Ρόμπερτ Κένεντι. Ναι αλλά ο Όσβαλντ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον Τζακ Ρούμπι, δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι δεν ήταν ο πραγματικός δολοφόνος και ότι ο Πρόεδρος είχε εξοντωθεί από μια ισχυρή κλίκα, που δρούσε στο σκοτάδι με τη βοήθεια της κυβέρνησης.

Όπως έχει καταγραφεί στην ιστορία και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που ακόμη εμπλουτίζουν τον «φάκελλο», ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ (18 Οκτωβρίου 1939 – 24 Νοεμβρίου 1963) , σύμφωνα με τέσσερις έρευνες που διεξήγαγε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ήταν ο υπεύθυνος για τη δολοφονία του Κέννεντυ. Στις 22 Νοεμβρίου 1963, ο Όσβαλντ συνελήφθη και κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τόσο τον Κένεντι, όσο και τον αστυνομικό Τζ. Ντ. Τίπιτ νωρίτερα. Ο Όσβαλντ αρνήθηκε και τις δύο κατηγορίες. Δύο μέρες αργότερα, ο Όσβαλντ δολοφονήθηκε από τον Τζακ Ρούμπι, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση και ενώ τελούσε υπό κράτηση.

Ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς για τη δολοφονία του Κέννεντι

Το δικαστήριο έκρινε τον Ρούμπι ένοχο για την πράξη του και τον καταδίκασε σε θάνατο. Ο Ρούμπι έκανε έφεση κατά της ετυμηγορίας και η υπόθεση του παραπέμφθηκε για επανεκδίκαση. Ωστόσο πέθανε στην φυλακή, από πνευμονική εμβολή λόγω καρκίνου στο στήθος πριν η δίκη ξεκινήσει, το 1967. Τον Σεπτέμβριο του 1964 η Επιτροπή Γουώρεν είχε κρίνει ότι ο Ρούμπι έδρασε αυτοβούλως κατά του Όσβαλντ. Παρόλα αυτά διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για την δολοφονία του Κένεντι αμφισβητούν μέχρι και σήμερα το πόρισμα της Επιτροπής.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή