Μία από τις πρώτες γραφομηχανές φτιαγμένη από ξύλο και σίδερο

Οι περισσότεροι από εσάς δεν γνωρίζετε -στην ουσία- τι είναι μια «γραφομηχανή» και φυσικά δεν έχετε ποτέ χρησιμοποιήσει μια τέτοια -μηχανική αρχικά ή ηλεκτρομηχανική στη συνέχεια- συσκευή με την οποία μπορεί ο χρήστης να τυπώσει ένα κείμενο σε χαρτί.

Ας πούμε λοιπόν για τους εντελώς αμύητους ότι ο χειρισμός γίνεται με πλήκτρα, ενώ το χαρτί προωθείται με τη βοήθεια ενός κυλίνδρου. Μέχρι την δεκαετία του 1990 ήταν, μαζί με την αριθμομηχανή, το σημαντικότερο αντικείμενο στα γραφεία, στις υπηρεσίες ακόμα και για ιδιωτική χρήση π.χ. Αλληλογραφία, αλλά σήμερα έχει αντικατασταθεί πλήρως από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κίνητρο της δημιουργίας της γραφομηχανής ήταν η Τυπογραφία. Τριάντα χρόνια ήταν αρκετά για να ξεχαστεί και να ξεπεραστεί μια συσκευή που είχε ζωή – και «καριέρα»- διακοσίων και βάλε ετών.

Το ακριβές ξεκίνημα της ζωής της γραφομηχανής δεν είναι απόλυτα γνωστό. Η πρώτη πατέντα για μια γραφομηχανή δόθηκε στον Άγγλο Χένρι Μιλλ (Henry Mill) το 1714, για τη σχεδίαση μιας συσκευής που μπορούσε να δίνει γράμματα τυπογραφικού περίπου χαρακτήρα. Η βασίλισσα της Αγγλίας, μάλιστα, του έδωσε για αυτή την εφεύρεση και ειδικό δίπλωμα. Η πρώτη μηχανή που πραγματικά λειτούργησε ήταν του Ιταλού Πελεγκρίνο Τούρι (Pellegrino Turri) το 1808. Ακολούθησαν ακόμα πάρα πολλές δοκιμές για την τελειοποίηση της συσκευής αυτής, που ολοκληρώθηκαν μόνο κατά το τέλος του 19ου αιώνα. Σε κανονική χρήση η γραφομηχανή μπήκε από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Ωστόσο ήταν στις 23 Ιουλίου του 1829 όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Γουίλιαμ Όστιν Μπαρτ πήρε επίσημο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον «Τυπογράφο». , πρόδρομο της γραφομηχανής. Ο Μπαρτ είχε ολοκληρώσει την κατασκευή του «Τυπογράφου» το 1828 στο Ντιτρόιτ . Πήρε βέβαια το δίπλωμα αλλά η μηχανή ήταν αρκετά αργή στο γράψιμο. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια αναζητήσεων και μελετών μέχρι που το 1867 ο Κρίστοφερ Σολς (Christopher Latham Sholes) έφτιαξε μια αρκετά πρακτική μηχανή αλλά μέχρι τότε, είχαν δημιουργηθεί και διάφοροι άλλοι τύποι γραφομηχανής, κυρίως για τυφλούς, που έδιναν ανάγλυφα στοιχεία.

Μοντέλο γραφομηχανής sholes με κύλινδρο και από σίδερο

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή