ένα βιβλίο που ξεφυλλίζεται και τίτλος άρθρου

Σαν σήμερα, 23 Απριλίου, έφυγαν – σύμφωνα με «συμβατικές» ημερομηνίες- από τη ζωή δυο μεγάλες προσωπικότητες της Παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Ισπανός δημιουργός του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες ( το 1616 σε ηλικία 68 ετών, γεννημένος το 1564) και ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σέξπιρ ( επίσης το 1616 αλλά δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία γέννησής του αλλά μόνο το έτος βάπτισής του, το 1564).

Αν και υπάρχει μεγάλη διχογνωμία για τις ακριβείς ημερομηνίες γέννησης και θανάτου των δυο μεγάλων συγγραφέων, λόγω των συμπτώσεων, η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Ο Θερβάντες θεωρείται ευρέως ως ο μεγαλύτερος συγγραφέας στην ισπανική γλώσσα και ο κατ’ εξοχήν μυθιστοριογράφος παγκοσμίως. Το έργο του ( Η πολιορκία της Νουμανδίας , Γαλάτεια, Ταξίδι στον Παρνασσό, Oκτώ κωμωδίες και οκτώ φάρσες, Τα Πάθη του Περσίλες και της Σιγισμούντα, Ο Λαβύρινθος του έρωτα και φυσικά Ο μεγαλοφάνταστος ιδαλγός Δον Κιχώτης ντε λα Μάντσα) ανήκει χρονικά στην «χρυσή εποχή» (περ. 1492-1648) της Ισπανίας, κατά την οποία παρατηρήθηκε εξαιρετική άνθηση στις τέχνες.

Ο πολυγραφότατος Σέξπιρ που συχνά αναφέρεται ως ο Εθνικός συγγραφέας της Αγγλίας, έγραψε τα περισσότερα από τα γνωστά έργα του μεταξύ του 1589 και του 1613. Τα σωζόμενα έργα του, αποτελούνται από περίπου 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα ποιήματα και έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου.

Αλήθεια, εσάς ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Αφήστε μας ένα σχόλιο στο site ή στα social media του meallamatia.gr, ή έστω στείλτε μας ένα e-mail και δώστε μας ιδέες για τους επόμενος διαγωνισμούς και τα βιβλία που θα δωρίσουμε στους αναγνώστες μας!

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “23 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου

  • Avatar
    ΣΕΒΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ λέει:

    Καλή συνέχεια! Ένα καλόβιβλίο είναι πάντα ό,τι καλύτερο! Ευχαριστούμε!

    Απάντηση

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή