η Άντι Ελ Άραμπι παραλαμβάνει το ελληνικό της πτυχίο

Η είδηση ότι μια 22χρονη τυφλή Αιγύπτια, η Άντι Ελ Άραμπι παρέλαβε το ελληνικό πτυχίο «Γ2», που κατέκτησε ως η πρώτη Αιγύπτια με ολοκληρωτικό πρόβλημα όρασης έχει πολλαπλά μηνύματα. Η Άντι είναι ξένη, είναι τυφλή, είναι νέα, μιλά άπταιστα Ελληνικά, άρχισε να μαθαίνει τη γλώσσα μας ακούγοντας το Κρατικό Ραδιόφωνο της Αιγύπτου, οι εξετάσεις που έδωσε διήρκεσαν 12 ώρες γιατί έγιναν στη γραφή Braille, είναι πλέον φοιτήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ήταν παρούσα στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας που έγινε στο Κάιρο.

Τα ξαναδιαβάζω τα δημοσιεύματα, συγκινούμαι, προετοιμάζω την επόμενη «τηλεοπτική» εκπομπή μου προσέχοντας ιδιαίτερα τη σύνταξη και τη γραμματική, ξαναδιαβάζω το άρθρο του συνεργάτη μας Δημήτρη Κωνσταντάρα στο meallamatia.gr με τίτλο «Did you know you speak Greek?», θυμώνω, εκνευρίζομαι, αναλύω όλα τα σημεία που επεσήμανα, ξαναθυμώνω, ξανασυγκινούμαι ……

Η τυφλή Άντι μας «έβαλε τα γυαλιά»

Η τυφλή Άντι μας «έβαλε τα γυαλιά» ημών των Ελλήνων , τυφλών και βλεπόντων, νέων και …λιγότερο νέων, διαβασμένων ή αδιάβαστων, φίλων της Ελληνικής Γλώσσας ή εχθρών της, απταίστως ομιλούντων τα Ελληνικά ή «στούρνων» που ανοίγουν το στόμα τους και ψελλίζουν υπερήφανα ξένες λέξεις ανακατεμένες με παρεφθαρμένες ελληνικές, συνθήματα και ακατανόητες «μαγκιές». Και ξαναθυμώνω. Και ξανασυγκινούμαι.

Η ίδια η Άντι, δεν μπόρεσε να δει τη συγκίνηση που προκάλεσε σε όλους τους παριστάμενους στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, κατά τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Όμως, τα μάτια των παρισταμένων, που μπορούσαν να την δουν, γέμισαν από δάκρυα, όταν η 22χρονη Άντι Ελ Άραμπι παραλάμβανε το ελληνικό πτυχίο της «Γ2», που κατέκτησε ως η πρώτη Αιγύπτια με ολοκληρωτικό πρόβλημα όρασης.

Και όπως διαβάζω, ήταν ένας ποταμός θάρρους, συγκίνησης, αγάπης μέσα από μια απίστευτη ιστορία που ξετυλιγόταν σαν παραμύθι, στα μάτια όσων την παρακολουθούσαν. Η λεπτεπίλεπτη και μικροκαμωμένη Άντι τους «έβλεπε» όλους με τα αισθήματα της καρδιάς της και συγκλονιζόταν κι αυτή όταν άρχισε να μιλά σε άπταιστα ελληνικά λέγοντας :

«… Το να πάρω το πτυχίο Ελληνομάθειας ήταν ένα όνειρο για μένα. Θα ήθελα να επισκεφθώ την Ελλάδα και να πάρω την Ελληνική Υπηκοότητα μαζί με την Αιγυπτιακή».

Αριστούχος φοιτήτρια , είναι ακούραστη μελετητήρια της Ελληνικής Γλώσσας, ξεκίνησε να μαθαίνει Ελληνικά πριν από 8 χρόνια, ακούγοντας τις εκπομπές του Ελληνικού Προγράμματος της Αιγυπτιακής Ραδιοφωνίας, όπου σήμερα εργάζεται ως ραδιοφωνική παραγωγός. Ήταν τότε που συνέχισε να μαθαίνει Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Καϊρου, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και να νοιώθει απέραντη αγάπη σε μία Ελλάδα την οποία έμαθε μέσα από τους ήχους . Από τα τραγούδια, τις φωνές των ειδήσεων, τις περιγραφές των συντελεστών των ραδιοφωνικών εκπομπών. Και για να φτάσει να δώσει εξετάσεις, μεσολάβησαν άπειρες δυσκολίες, τεράστια προβλήματα τις οποίες ξεπερνούσε με σύμμαχο την αγάπη της για την Ελλάδα, μέχρι να φτάσει να δώσει τις εξετάσεις που λόγω της ιδιομορφίας της γραφής με τη μέθοδο γραφής Braille κράτησαν 12 ολόκληρες ώρες.

Πήρε θερμά συγχαρητήρια από τον Έλληνα- και Αιγυπτιώτη- πρέσβη Νίκο Γαριλίδη και τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο Γιώργο Δασκαλόπουλο. Και την αγάπη και τον θαυμασμό των παρισταμένων στην εκδήλωση για την Ελληνική Γλώσσα.

Έχει και τη δική μας την αγάπη και τον θαυμασμό , μαζί με την υπόσχεσή μας να την βρούμε και να μιλήσουμε μαζί της, σε μια συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στο meallamatia.gr και – ελπίζω- μέσω Skype να προβληθεί και από το τηλεοπτικό μας Δελτίο στο Facebook και το You Tube.

Σχετικά με τον συντάκτη

Βαγγέλης Αυγουλάς
Δικηγόρος, Πρόεδρος του Οίκου Ναύτου, Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης

Αφήστε σχόλιο