• Αρχική
  • Κοινωνικά ΝΑΙ-Α
  • 210 άτομα δείπνησαν στο απόλυτο σκοτάδι στο Ηράκλειο Κρήτης για το δικαίωμα των ΑμεΑ στη ζωή!
Ομαδική φωτογραφία εθελοντών

Βράδυ Σαββάτου, 3 Δεκέμβρη 2016. Τα φώτα στο κέντρο διασκέδασης «Έπαυλη» σβήνουν και ο χώρος κατακλύζεται από κόσμο! 210 άνθρωποι αποφασίζουν να δειπνήσουν στο απόλυτο σκοτάδι! Ρεκόρ για την Κρήτη, αφού την ίδια εμπειρία είχαν ζήσει 173 άνθρωποι τον περασμένο Μάιο. Προμηθεύτηκαν εγκαίρως τις προσκλήσεις τους, έβαλαν για λίγο στην άκρη την όραση τους, οργανώθηκαν σε παρέες, έπιασαν τους εκπαιδευμένους εθελοντές τους –με και χωρίς πρόβλημα όρασης- από τον ώμο ή το μπράτσο και έζησαν το 9ο Πανελλαδικά Δείπνο Στο Σκοτάδι!

Για 5η φορά στην Κρήτη, 4η φορά στο Ηράκλειο, ο νεαρός δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, Χανιώτης στην καταγωγή Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και διαχειριστής του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια», συντόνισε το Δείπνο Στο Σκοτάδι, μια κοινωνική και συνάμα εκπαιδευτική, πρωτότυπη και βιωματική εκδήλωση, ανήμερα της Εθνικής και Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ.

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» αποτελεί ένα διαδραστικό, πολύ όμορφο ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, μία μοναδική βιωματική εμπειρία που μένει πραγματικά αξέχαστη σε όσους έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Σημειώνεται ότι, οι σερβιτόροι που καθοδηγούν και σερβίρουν τους καλεσμένους είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών «Dinner in The Dark». Οι παρευρισκόμενοι εκείνο το βράδυ, καλούνται να δειπνήσουν –με πλήρες μενού- στο απόλυτο σκοτάδι, λαμβανομένων εκ των προτέρων όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας –τηρούνται ευρωπαϊκές προδιαγραφές-, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την όραση τους! Μέχρι σήμερα, τη διοργάνωση έχουν απολαύσει πάνω από 1.600 άτομα ανά την Ελλάδα!

Συνδιοργανωτές αυτής της πρωτότυπης βιωματικής εμπειρίας σε Ευρωπαϊκά πρότυπα, ήταν αυτή τη φορά η Νεολαία του Πανελληνίου Συνδέσμου τυφλών και ο Σύλλογος Τριτέκνων Νομού Ηρακλείου, με την εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την πολύτιμη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη και με μοναδικό χορηγό τα συνεταιριστικά φαρμακεία και τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Κρήτης. Οι Εκδόσεις Ίτανος εκτύπωσαν αφιλοκερδώς το προωθητικό υλικό της εκδήλωσης, ενώ η εταιρεία “video Eftixis” ανέλαβε τη βιντεοσκόπηση και τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης εθελοντικά. Πολύ σημαντική ήταν επίσης και η συνεισφορά των τοπικών ΜΜΕ που αγκάλιασαν την εκδήλωση και προώθησαν την πρωτοβουλία.

Τα έσοδα της εκδήλωσης, 960€ συνολικά, διατέθηκαν υπέρ του Συλλόγου ΑμεΑ «Δικαίωμα Στη Ζωή», σύλλογος που θέλει να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Αποκατάστασης ΑμεΑ που διατηρεί στα Καλέσα, καθώς και να εγκαινιάσει τη νέα θεραπευτική του δομή στο Θραψανό, βελτιώνοντας έτσι την καθημερινότητα εκατοντάδων οικογενειών του νησιού και υποστηρίζοντας με πληθώρα θεραπειών άπορους και ανασφάλιστους ανθρώπους με αναπηρίες.

Το σωματείο γονέων, κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» ιδρύθηκε το 2005 από γονείς, κηδεμόνες και φίλους ατόμων με αναπηρία με έδρα την πόλη του Ηρακλείου και έχει σαν σκοπό την πραγματοποίηση ενεργειών που εξυπηρετούν τις ανάγκες παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Το σωματείο είναι πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης/Διεύθυνση Πρόνοιας. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ), της οργάνωσης «Εθελοντών Κοινωνία» του Υπουργείου Υγείας, καθώς και του Δικτύου Κοινωνικών Φορέων Κρήτης «Ζεύξις». Έχει λάβει διαχειριστική επάρκεια τύπου Β & Γ από την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κρήτης για το ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Εκπροσωπείται στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ.) και έχει ως εποπτεύουσα αρχή την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης.

Η αποστολή του υπαγορεύεται από τις ίδιες τις ανάγκες που έχουν τα παιδιά με αναπηρία και οι οικογένειες τους.

Συγκεκριμένα είναι:

1) Η ανάπτυξη κλειστών και ανοικτών δομών στην κοινότητα, δηλαδή η δημιουργία και λειτουργία κέντρων αποκατάστασης, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, κέντρων ημερήσιας φροντίδας, στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης και άλλων δομών.
2) Η ηθική συμπαράσταση και η ψυχολογική στήριξη στα Άτομα με Αναπηρία καθώς και ο προσανατολισμός και η επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση τους.
3) Η ηθική συμπαράσταση και η ψυχολογική στήριξη καθώς και η επιμόρφωση σε γονείς Ατόμων με Αναπηρία.
4) Η ενεργή συμμετοχή στο αναπηρικό κίνημα και η διεκδίκηση αιτημάτων για λογαριασμό των μελών του σωματείου μεμονωμένα ή ομαδικά, μέσα και από τη συνεργασία μας με άλλους φορείς και τα κεντρικά συλλογικά μας όργανα.
5) Γενικότερα, η πραγματοποίηση οποιωνδήποτε ενεργειών που εξυπηρετούν τους βασικούς σκοπούς του συλλόγου.

Από τις πιο όμορφες εικόνες της εκδήλωσης, οι βουλευτές Ηρακλείου Κρήτης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου (Πα.Σο.Κ.) και κ. Σπυρίδων Δανέλης (Ποτάμι), οι οποίοι αφού άκουσαν τα προβλήματα των νέων με αναπηρία από την αντιπροσωπία της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και τα μέλη του Συλλόγου ΑμεΑ «Δικαίωμα Στη Ζωή», κάθισαν δίπλα-δίπλα στο ίδιο τραπέζι και έζησαν το Δείπνο στο απόλυτο σκοτάδι, δίνοντας ένα μήνυμα πολιτικού πολιτισμού, πληρώνοντας μάλιστα οι ίδιοι και τις προσκλήσεις τους, σεβόμενοι τον κοινωνικό σκοπό της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κρήτης κ. Γιώργος Πιτσούλης ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Χάρης Βαβουρανάκης, αντιπροσωπία του Συλλόγου Τριτέκνων ν. Λασιθίου υπό τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Χαβάκη, αντιπροσωπία του πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων υπό την Πρόεδρο κα Εμμανουέλλα Μαθιουδάκη, αντιπροσωπία του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Κρήτης, μεγάλη ομάδα από στελέχη του Παιδικού Ραδιοφώνου “Family 89,5 fm”, πολυπληθής ομάδα από το Σύλλογο ΑμεΑ «Δικαίωμα Στη Ζωή» υπό τον Πρόεδρο κ. Παύλο Σημαντιράκη, και εκ των συνδιοργανωτών πολλά μέλη και αντιπροσωπία του Δ.Σ. του Συλλόγου Τριτέκνων ν. Ηρακλείου με της οικογένειες τους υπό τον Πρόεδρο κ. Μανώλη Αχλαδιανάκη.

Στο τέλος της εκδήλωσης, τα φώτα άναψαν και ακολούθησε γλέντι, τραγούδι και χορός ως το πρωί, με κρητικούς σκοπούς και την εθελοντική συνεισφορά του Γιώργου Βρέντζου (Κατής) στο τραγούδι και του συγκροτήματός του (Νταγιαντάς Γιώργος, Μπολάκης Θωμάς, Νταγιαντάς Μενέλαος και Μιχαλάκης Μανώλης), με πολλούς παρευρισκόμενους αλλά και εθελοντές να έχουν ξεκινήσει το τραγούδι ήδη με τα φώτα σβηστά, δημιουργώντας μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα μες στο σκοτάδι, με το μαντολίνο του Γιώργη Βρέντζου να ηχεί ξαφνικά τον Ερωτόκριτο και όλο το μαγαζί να γίνεται μια παρέα και μια φωνή!

Το μεγαλύτερο χαμόγελο στους διοργανωτές σκόρπισε η παρουσία πολλών παιδιών που έζησαν αυτή την πρωτότυπη εμπειρία μαζί με τους γονείς τους! Μάλιστα, μεταξύ της εθελοντικής ομάδας της εκδήλωσης, βρίσκονταν η 13χρονη Αίρια Τζανακάκη* –για δεύτερη φορά εθελόντρια σε Δείπνο Στο Σκοτάδι- και η 15χρονή Δήμητρα Μακατουνάκη, ρίχνοντας έτσι τη γέφυρα του πετυχημένου θεσμού και στο μέλλον!

*Οι γονείς της Αίριας Τζανακάκη, Μάνος Τζανακάκης και Μαρία Παπαδάκη, είναι επί 10 έτη στο πλευρό του Βαγγέλη Αυγουλά, στηρίζοντας εθελοντικά δεκάδες κοινωνικές του δράσεις εντός και εκτός Κρήτης!

Οι υπόλοιποι εθελοντές αλφαβητικά:
Αναγνωστάκη Μάγδα, Αχλαδιανάκης Μηνάς, Βραχνάκης Ρένος, Γεωργαντά Σταυρούλα, Γεωργαντά Χρυσάνθη, Δρούλια Μαρία, Θεοδώρου Βαγγέλης (Αναπλ. Γραμματέας Επιτροπής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών), Κεφάλα Γωγώ, Κιούση Θάλεια, Κοτρώτσου Μαρία (Ταμίας Επιτροπής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών), Μπάρκουλας Βασίλης, Μπουχούρα Αναστασία, Μπουχούρα Γεωργία, Παπαδάκη Μαρία (εθελόντρια σε 8 Δείπνα στο σκοτάδι!), Στρατιδάκη Ειρήνη, Τζαγκαράκης Ελευθέριος, Τζανακάκης Βαγγέλης, Τζανακάκης Εμμανουήλ, Ψωμαδάκη Μαριάννα.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή