• Αρχική
  • Κοινωνικά ΝΑΙ-Α
  • 21 Σεπτεμβρίου 2006 – Οι πρόγονοι του ανθρώπου κατέβηκαν από τα δέντρα και άρχισαν να περπατούν όρθιοι
Εξώφυλλο του περιοδικού national geographic με φώτο την απεικόνιση κεφαλιού/προσώπου σε μορφή πιθήκου,

Μια πραγματικά συγκλονιστική ανακάλυψη που επιβεβαίωνε, άλλες, σχετικά ατελείς ανακαλύψεις ήταν αυτή που έγινε στην Αιθιοπία και τα αποτελέσματα των μελετών ανακοινώθηκαν το 2006.

Ο σκελετός του αρχαιότερου γνωστού νηπίου στον κόσμο, ηλικίας 3,3 εκατ. ετών, άρχισε να προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς οι πρόγονοι του ανθρώπου κατέβηκαν από τα δέντρα και άρχισαν να περπατούν όρθιοι.

Ήταν ένας μικροσκοπικός σκελετός, σε μέγεθος πεπονιού, που ανήκει στο είδος Austalopithecus afarensis, (όπως και η περίφημη και διάσημη «Λούσι», μια παλαιότερη ανακάλυψη, ένας απολιθωμένος σκελετός 3,2 εκατ. που ανακαλύφθηκε το 1974 σε γειτονική περιοχή). Το τρίχρονο κοριτσάκι, που πέθανε ενώ ακόμη βρισκόταν στο στάδιο της γαλουχίας, ονομάστηκε Σέλαμ, λέξη που σημαίνει «ειρήνη» σε πολλές αιθιοπικές γλώσσες.

«Τέτοιου είδους ανακαλύψεις κάνεις μία φορά στη ζωή σου» είχε πει αυτός που ανακάλυψε το σκελετό του νηπίου, ο Αιθίοπας Ζερασενάι Αλέμσαγκεντ, παλαιο-ανθρωπολόγος του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck στη Λειψία. Ανακάλυψε το νήπιο σε ανασκαφές στα ψαμμιτικά πετρώματα της περιοχής Ντικίκα, στη βόρεια Αιθιοπία.

Ο κορμός του νηπίου φαίνεται προσαρμοσμένος για διαβίωση στα δέντρα, ενώ τα κάτω άκρα υποδηλώνουν ικανότητα δίποδης βάδισης.

«Θεωρώ ότι ήταν ένα είδος που κυνηγούσε περπατώντας στα δύο πόδια αλλά μπορούσε και να σκαρφαλώνει στα δέντρα όταν χρειαζόταν -ειδικά στην παιδική ηλικία» εκτιμά ο Ζερασενάι.

Ο Ζερασενάι αναγκάστηκε να σπάσει τον ψαμμίτη με οδοντιατρικό τροχό προχωρώντας προσεχτικά μεταξύ των σπονδύλων και των πλευρών για να αναδείξει τις ανατομικές λεπτομέρειες.

Η αλήθεια είναι ότι μετά την ανακάλυψη αυτή, οι επιστήμονες χωρίστηκαν σε πολλές ομάδες που η κάθε μια είχε και τη δική της θεωρία που αποτελούσε εξέλιξη της αναζήτησης της καταγωγής του ανθρώπου αλλά καμία δεν αναιρούσε την ανακάλυψη του Αιθίοπα ανθρωπολόγου.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή